Judecătorii dinamitează lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iași! Blocul afaceristului Ioan Hatmanu a fost construit ilegal. Aberația din cea mai vânată zonă din oraș – FOTO
Dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu a primit o lovitură neașteptată din partea judecătorilor ieșeni. Autorizația de construire de pe strada Fericirii, nr. 2, din Iași a fost anulată. Motivul: locuri insuficiente de parcare. Afaceristul vrea să intre în legalitate, după ce a considerat că este victima unui abuz
Magistrații ieșeni anulează tot mai des autorizațiile de construire emise de Primăria Iași. Recent, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze autorizația de construire nr.1012/04.10.2018 emisă pe numele societății Marluc – H SRL, condusă de dezvoltatorul imobiliar Ioan Hatmanu, cunoscut pentru relațiile strânse cu decidenții din Primăria Iași. Conform autorizației, clădirea de locuințe colective a fost aprobată pe o suprafață de doar 464 metri pătrați, situată pe strada Fericirii nr.2, în apropierea zonei Smârdan. Regimul de înălțime aprobat este de P+3+M. În total, erau prevăzute 15 apartamente, din care 6 cu o cameră și 9 cu două camere, și 11 locuri de parcare. Construcția este aproape finalizată, dar la intervenția Prefecturii Iași, lucrările au fost suspendate pe timpul procesului intentat dezvoltatorului. Acum, hotărârea Curții de apel este definitivă, ceea ce înseamnă pentru Ioan Hatmanu că trebuie să găsească o portiță pentru ca imobilul să fie introdus în circuitul legal.
Aberația de pe strada Fericirii i-a scos din minți pe vecini
Zona în care a construit Ioan Hatmanu este preponderent de case pe anumite porțiuni. Chiar dacă lucrările au fost stopate, scheletul blocului umbrește gospodăriile din apropiere. Chiar și Inspectoratul de Stat în Construcții a intervenit, pentru că existau suspiciuni cu privire la amenajarea locurilor de parcare. Deși era cu lucrarea suspendată, Ioan Hatmanu a cerut modificarea Planului Urbanistic Zonal, adică să extindă clădirea cu încă un etaj. Pe lângă suprafața de teren menționată a mai depus și documentele care atestă că este proprietar pe o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, lipită de amplasamentul inițial.
„În motivare, recurentul (Prefectura Iași – n.r.) a arătat că din documentația tehnică ce a stat la baza emiterii autorizației de construire reiese că nu este asigurat numărul locurilor de parcare raportat la numărul de apartamente. Astfel, la un număr de 15 apartamente autorizate, sunt 11 locuri de parcare supraterane, ceea ce încalcă normele tehnice în vigoare, conform cărora sunt necesare minimum 15 locuri de parcare auto (cel puțin un loc pentru fiecare apartament) (…) În raport cu prevederile Planului Urbanistic Zonal, se constată că documentația tehnică- anexă la autorizația de construire nu respectă distanțele minime impuse față de limitele terenului.
Pe fațada spre strada Fericirii sunt amplasate balcoane care depășesc, în plan, retragerea de minimum 1 metru a suprafeței construibile a construcției, iar pe fațada posterioară (de la Sud), balcoanele nu mai asigură respectarea distanței de 2 metri față de limita terenului, a suprafeței construibile stabilite prin PUZ”, se arată în decizia curții de Apel Iași.
Ioan Hatmanu: „Vreau să intru în legalitate”
Contactat telefonic de reporterii BZI, Ioan Hatmanu a precizat că a solicitat deja un certificat de urbanism pentru intrarea în legalitate. Mai mult, acesta consideră că decizia nu este dreaptă.
„Da, am depus o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism privind intrarea în legalitate. Nu știu cât durează, am depus în ianuarie, după decizia instanței. La Iași este singura primărie din țară unde un certificat de urbanism poate fi eliberat și după 7 luni. Eu spun că nu e corect și nu e bine. Ei mi-au calculat că îmi trebuie parcare la parcare. La parter erau prevăzute parcări și au luat în calcul și acest nivel când au motivat că trebuie un anumit număr de locuri de parcare. După ce am așteptat 5 ani să se elibereze autorizația, acum este anulată. De ce? Pentru că trebuie parcare la parcare? Sunt bani care au fost cheltuiți. Acum aștept certificatul de urbanism. Am vrut la un moment dat să transform mansarda în etaj, nu era vorba despre niciun etaj în plus”, a spus dezvoltatorul imobiliar.
Dezvoltatorul imobiliar este specialist în construirea blocurilor pe suprafețe foarte mici
Ioan Hatmanu nu este la primul proiect edificat pe terenuri cu suprafețe foarte mici. Pe strada Cuza Vodă a ridicat un bloc de locuințe colective, regimul de înălțime aprobat fiind de P+2+M/4E. Conform autorizației, urmează să fie date în folosință 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri pătrați, iar soluțiile de parcare vin cu un sistem multipark, idee neagreată în trecut de către membrii Comisiei de Urbanism. Chiar și așa, proiectul a fost aprobat. În 2019, Marluc H SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 168.588 lei, datorii de 165.889 lei, datorii de 6,7 milioane lei, cu un număr de 3 angajați. În 2019, vecinii au încercat să anuleze în instanță autorizația de construire, dar au renunțat subit la judecată.
Judecătorii ieșeni au anulat autorizația unor afaceriști care au început lucrările în Copou
Magistrații ieșeni nu sunt la prima experiență în care se solicită anularea autorizațiilor de construire. În 2019, afaceristul Petru Abătăcesei a început lucrările la un bloc în zona Copou, Iași, pe bd. Carol I, nr. 40-42. În anul 2019, dezvoltatorul a apucat să ridice primul nivel de la blocul cu regimul de înălțime D+P+4E. Însă, vecinii din cartier au contestat proiectul, la fel și Prefectura Iași. Într-un final, instanța a hotârât anularea autorizației de construire emisă de Primăria Iași. În toamna anului 2020, Petru Abătăcesei reapare cu o serie de solicitări de reavizare a investiției imobiliare. Pentru a reintra în procesul de autorizare și de intrare în legalitate, avea nevoie de un aviz favorabil din partea arhitecților de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice.
Recent, membrii comisiei au analizat solicitarea și au emis un aviz nefavorabil. Însă, proiectul reapare pe ordinea de zi a Comisiei din această lună. În proiectul imobiliar de pe bd. Carol apare ca asociat și Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Blocul de locuințe colective urma să fie edificat pe o suprafață de doar 430 de metri pătrați. În trecut, terenul avea destinația de spațiu verde.