Judecătorii de la Curtea de Apel au desființat probele din dosarul de corupție al primarului Mihai Chirica. Nu procurorii de la DIICOT trebuiau să-l ancheteze

de: Pruna Gabriela
18:56, 24 sept. 2024

Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au desființat o mare parte din probele din dosarul de corupție al primarului Mihai Chirica, principalul motiv este legat de faptul că infractiunile de corupție ar fi trebuit anchetate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și nu de procurorii de la DIICOT.

Totuși, o parte din dosar ar trebui să rămână la procurorii DIICOT, iar alta să ajungă la procurorii de la DNA.

De asemenea, judecătorii au stabilit faptul că efectuarea unei expertize tehnice în construcții este nulă. Odată cu nulitatea acestei expertize, o mare parte din acuzațiile pe care procurorii DIICOT le aduceau inculpaților, practic dispar.

Judecătorii au exclus din probele aflate la dosar declarațiilor a doi martori, și anume Gabriel Ghergheșanu și Petronela Susanu.

Totodată, declarația fostului viceprimar Gabriel Harabagiu a fost considerată nulă de judecătorii de la Curtea de Apel Iași.

Avocat Cătălin Boacnă: „Instanța a corectat conduita malignă a DIICOT IAȘI”

„Hotărârea de astăzi nu face decât să confirme că la Curtea de Apel Iași există corp de magistrați foarte bine pregătit și echilibrat, un adevărat model și pentru celelalte instanțe din țară. Este o dovadă pură a faptului că actul de justiție care se înfăptuiește la Iași este unul sănătos, independent și echidistant. Prin această hotărâre, instanța a corectat conduită malignă a DIICOT Iași, manifestată prin construirea unor dosare cu mare impact mediatic, dar pentru care în realitate erau competente alte structuri din cadrul Ministerului Public, în speță DNA. Tocmai acesta este principalul motiv pentru care instanța a constatat nulitatea absolută urmării penale realizate de către DIICOT, o structură care nu este specializată în instrumentarea dosarelor de corupție sau a celor care privesc fondurile europene. Un polițist de la Serviciul Omoruri nu poate amenda pietonii care traversează strada prin locuri nepermise, un medic dermatolog nu poate interveni chirurgical la inimă… Pe același raționament, un procuror de la DIICOT nu poate avea o competență nelimitată, nu poate deschide Codul Penal la întâmplare și să-și aleagă o infracțiune pe care să o cerceteze ca și cum ar alege din meniul de la restaurant. În conținutul OUG 78/2016, privind organizarea și funcționarea DIICOT este expusă clar lista de infracțiuni care pot fi cercetate în mod exclusiv de această structură, iar infracțiunea de abuz în serviciu și cele privind fondurile europene nu se regăsesc pe această listă. În același timp, noi am arătat instanței că prorogarea de competență invocată de DIICOT este în realitate un instrument juridic creat în mod artificial doar pentru diversiune și mai ales pentru confirmarea spiritului narativ al acuzării, din momentul punerii în mișcare a acțiunii penale. În mod cât se poate de corect, instanța a analizat toate aceste obiecțiuni ale apărării și le-a admis. DIICOT este obligat ca în termen de 5 zile să remedieze situația”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.