Josep Borrell despre conflictul din Ucraina: „Moscova se va confrunta cu o izolare fără precedent”
Având în vedere amploarea conflictului din Ucraina, Josep Borrell a promis Rusiei cel mai dur pachet de sancțiuni ale UE. Serviciul de Extern al UE a anunțat sancțiuni sectoriale și individuale împotriva Federației Ruse. Consiliul European convine asupra termenilor politici pentru adoptarea „cel mai dur pachet de sancțiuni introdus vreodată”.
Consiliul European care se va organiza în seara de joi, 24 februarie, va conveni asupra condițiilor politice pentru adoptarea „celui mai dur pachet de sancțiuni impuse vreodată” împotriva Rusiei pe fundalul agresiunii sale asupra Ucrainei. Acest lucru a fost afirmat în cadrul unei declarații a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.
Conflictul declanșat în Ucraina de către Federația Rusa va avea consecințe dramatice
După cum reiese dintr-o altă declarație emisă de purtătorul de cuvânt al Serviciului de Extern al UE, Peter Stano, răspunsul UE va include „măsuri restrictive atât sectoriale, cât și individuale, pe deplin coordonate cu partenerii noștri transatlantici și cu oameni care au aceleași opinii”.
Europa trece prin unele dintre cele mai întunecate ore de la al Doilea Război Mondial, a spus Borrell. „Cea mai mare putere nucleară a atacat o țară vecină și amenință că va nimici orice alt stat care i-ar putea veni în ajutor”, a declarat șeful diplomației europene.
Borrell a remarcat că nu este vorba doar despre cea mai grosolană încălcare a dreptului internațional de către Moscova, ci și despre principiile de bază ale coexistenței umane. Conflictul va costa multe vieți, iar consecințele lui sunt necunoscute, a subliniat el.
Borrell: „Cel mai dur pachet de sancțiuni introdus vreodată”
Înaltul Reprezentant al UE a subliniat că va menține contact cu partenerii transatlantici și cu țările europene pentru a forța Rusia să oprească imediat „acțiunile inacceptabile”. În caz contrar, conducerea rusă se va confrunta cu o izolare fără precedent, a avertizat Borrell.
El a adăugat că nu este vorba despre formarea de blocuri, nu despre jocuri diplomatice pentru putere.
„Este o chestiune de viață și de moarte. Este vorba despre viitorul comunității noastre mondiale”, a spus politicianul.
Bruxellesul condamnă participarea Belarusului la agresiunea împotriva Ucrainei și îi solicită să-și respecte obligațiile internaționale, a adăugat Stano.
„Uniunea Europeană rămâne cel mai puternic grup de state din lume. Și acest lucru nu poate fi subestimat. Vom oferi imediat asistență urgentă Ucrainei în această situație dificilă”, a subliniat diplomatul european.
Tot el a menționat că va sprijini activ operațiunile de evacuare din zonele de război. În cele din urmă, UE își reafirmă sprijinul neclintit pentru Georgia și Republica Moldova, precum și angajamentul față de suveranitatea și integritatea teritorială a acestora.
În noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei „operațiuni militare speciale în Donbass” pentru a proteja oamenii care „au fost supuși genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. Afirmațiile lui Putin de genocid au fost anterior respinse atât de Uniunea Europeană, cât și de Națiunile Unite. Politicienii occidentali l-au acuzat pe președintele rus de minciună.
Cu siguranță, acest conflict din Ucraina va avea consecințe extrem de grave. Iar, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat ferm „atacul imprudent și neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol viața a nenumărați civili. „Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice”, a spus el, cerând Rusiei să înceteze imediat ostilitățile și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.