Jos labele de pe Iași! Clienții au dreptul să aleagă pentru că s-au săturat de bădărani, căldură și mirosul din taxi. Uber și Bolt i-au scos din nou din sărite pe patronii mafiei galbene – FOTO/VIDEO
Patronii firmelor de taxi din Iași au chemat la apel slugile pentru a protesta în fața Prefecturii. Mafia evazioniștilor plânge că a ajuns la fundul sacului
Afacerea taxiurilor din Iași este în picaj după intrarea pe piață a companiilor de ride-sharing. Patronii firmelor sunt la un pas de faliment, iar din această cauză, ieri, în fața Prefecturii, și-au trimis angajații să protesteze. Peste 300 de taxiuri au transformat ziua de ieri în una infernală, iar polițiștii care ar fi trebuit să fluidizeze traficul căscau gura sau se fereau de soare.
Mafia galbenă vrea monopol
Mafia taximetriștilor care a ajuns un adevărat cartel simte că a terminat sacul de bani pe care l-a făcut pe spatele oamenilor. Clanul mafiot al taximetriștilor nu mai deține monopol pentru serviciile de transport. Din cauză că profiturile le-au scăzut considerabil, ieri s-au trezit să protesteze împotriva celor de la Bolt și Uber, concurența. De fapt, ei nu luptă pentru drepturi, ei luptă pentru a continua mizeria cu care i-au terorizat pe clienți, ei luptă pentru a fi liberi să fraudeze statul în continuare, ei luptă pentru a băga mâna din nou în buzunarele oamenilor, pretinzând prețuri nesimțite și oferind cele mai proaste servicii. Aici precizăm faptul că mai există și firme serioase, precum Delta Taxi, care nu afișează aceeași atitudine și aceleași grosolănii ca restul.
Taximetriștii se cred regii șoselelor, nici regulile de circulație nu le respectă. Cele mai multe accidente sunt produse din cauza șoferilor de taxi, din cauză că poliția stă la umbră în loc să îi sancționeze. Taximetriștii vor să facă doar profit, să nu fie controlați, să stabilească ce prețuri vor, să nu plătească taxe, impozite, salarii. Dar cel mai mult îi doare că a apărut concurența. Acest lucru i-a bucurat pe ieșeni pentru că au de unde alege servicii de calitate la prețuri mai mici. Clienții au reclamat mereu problemele cu care se confruntă când sunt nevoiți să folosească taxiurile galbene.
Se cunoaște faptul că șoferii umblă la aparatele de taxat ca să nu plătească taxe la stat, astfel că taximetriștii fac bani doar la negru, niciun client nu are întotdeauna posibilitatea să plătească cu un card bancar cursa, iar dacă le este cerut un bon fiscal, ori se scuză într-un mod nesimțit, spunând că e stricat aparatul, ori devin agresivi și înjură. Evaziunea fiscală este prezentă în mafia galbenă din Iași, iar autoritățile competente nu ar trebui să doarmă în continuare, ci să controleze cu prudență toată această rețea infracțională care sărăcește Iașul. Procurorii ar trebui să se autosesizeze și să cerceteze ilegalitățile și frauda din taximetria galbenă.
Taximetriști agresivi
Mai mult decât atât, șoferii folosesc mașini vechi, uzate și murdare, nu oferă condiții, nu pornesc aerul condiționat în perioadele calde, ca nu cumva să pună un leu în plus la gaz, iar clienții sunt nevoiți să suporte transpirația celui care conduce, dar și atitudinea grosolană. Șoferii refuză și cursele, dacă nu sunt lungi și scumpe. La aeroport, leprele din taximetrie au pus laba pe buzunarele turiștilor și ale tuturor celor care sunt nevoiți să folosească taxiul. Aceștia pretind sume uriașe pentru curse de doar câțiva lei și refuză orice traseu mai scurt.
Reclamațiile cu privire la comportamentul agresiv al taximetriștilor curg în fiecare zi. Recent, un șofer a traumatizat un copil de 8 ani, după ce i-a bătut bunica din cauza faptului că aceasta a îndrăznit să staționeze câteva minute într-o parcare din Iași. Taximetristul nu s-a gândit nicio secundă că o fetiță a asistat îngrozită la toată scena. Aceasta s-a speriat atât de tare încât a încremenit și nu a mai scos niciun sunet. După pumnii pe care i-a dat și după sutele de înjurături, acesta nu s-a oprit. I-a scos femeii cheile din contact și i le-a aruncat în stradă, apoi a fugit.
Licențe vândute și cu 20.000 de euro
Lumea taximetriei din Iași a devenit o adevărata mafie controlată de grupuri de interese care sunt susținute de șefi din administrația publică locală. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție și ANAF ar trebui să ia în vizor modul în care sunt eliberate și tranzacționate licențele de taxi la nivelul municipiului Iași, afaceri care ajung la ordinul a sute de mii de euro. Doar o singură licență poate să coste și 20.000 de euro.
Pentru că este o afacere extrem de profitabilă, oricine vrea să câștige bani din taximetrie trebuie să plătească sume uriașe numai ca să poată fi primit în această breaslă. Se întâmplă din cauza faptului că licențele de taxi, limitate la număr, sunt tranzacționate la negru, printr-o filieră creată de o adevărată mafie. Aceste personaje vor să țină sub control tot ce ține de transportul în regim de taxi din Iași. Aceste afaceri poate nu ar fi la un asemenea nivel de corupție, dacă printre patronii de taxiuri galbene din Iași nu ar fi și persoane cu funcții din târg, acoperindu-se, astfel, unii pe alții.
Pe platformele de anunțuri, astfel de licențe și autorizații eliberate de Primăria Iași au fost scoase la vânzare cu prețuri de circa 19.000 de euro, bani în care este inclus de multe ori și un automobil Dacia Logan, echipat taxi. Deși vânzarea acestor autorizații este ilegală, tranzacționarea la negru se face de ani buni cu prețuri care au explodat recent. Cu toate acestea, nicio instituție de control a statului nu s-a autosesizat.
Consiliul Concurenței a sancționat cartelul taximetriștilor din Iași
În urmă cu câțiva ani, Consiliul Concurenței a sancționat șapte companii de pe piața serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi și a serviciilor conexe din Iași, precum și Camera Națională a Taximetriștilor din România, filiala Iaşi, cu amenzi de 165.364 de lei, aproximativ 36.000 de euro, pentru constituirea unui cartel. Companiile sancționate s-au înțeles să se alinieze unui tarif de transport în regim de taxi, astfel că nu mai exista concurență, iar clienții erau nevoiți să plătească sume exorbitante.
Clanul mafiot al firmelor de taxi din Iași și-a trimis slugile să protesteze împotriva companiilor Bolt și Uber. De fapt, protestul a fost pentru a primi libertatea de a frauda în continuare statul. Patronii firmelor de taxi, în frunte cu Mircea Manolache, președinte al Camerei Taximetriştilor, consilier județean PSD, i-au adunat pe angajați în fața Prefecturii, pentru a-și bate joc încă o dată de clienți. Practic, tot centrul orașului a fost blocat pentru că șoferii mașinilor galbene nu vor concurență.