Joe Biden va semna un ordin executiv care protejează accesul la avort în SUA
Mișcarea semnalează începutul unei riposte la Casa Albă după ce luna trecută Curtea Supremă a respins Roe v Wade, hotărârea de referință ca, timp de o jumătate de secol, a legalizat avortul la nivel național.
Biden a condamnat decizia instanței drept o „eroare tragică”, într-o intervenție anterioară, potrivit The Guardian.
Potrivit unei fișe informative publicate de administrație, ordinul lui Biden va proteja accesul la serviciile de sănătate pentru reproducere, inclusiv la avort și contracepție. Aceasta include accesul la avort cu medicamente, cunoscute și sub numele de pastile de avort, aprobate de stat.
O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a solicita un avort
Printre prevederi se numără un plan pentru Merrick Garland, procurorul general, și Dana Remus, consilierul Casei Albe, de a convoca avocați privați pro bono, asociații de avocați și organizații de interes public pentru a încuraja „reprezentarea legală robustă a pacienților, furnizorilor și terților, căutând sau oferind în mod legal servicii de îngrijire a sănătății reproductive în toată țara”.
O astfel de reprezentare ar putea include protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a solicita un avort. Biden și Garland au promis să se opună oricărui oficial de stat sau local care încearcă să interfereze cu femeile care își exercită acest drept.
Un grup de lucru interagenții va coordona eforturile guvernului federal pentru a proteja drepturile reproductive. Garland va oferi asistență tehnică statelor care oferă protecție legală pacienților din afara statului, precum și furnizorilor care oferă asistență legală a sănătății reproductive.
Parlamentul European a cerut ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a UE
Parlamentul European a cerut ca dreptul la avort să fie înscris în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, după repunerea acestui subiect în discuţie în SUA. Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, joi, cu 324 voturi pentru, 155 împotrivă şi 38 abţineri, o rezoluţie ce afirmă că „orice persoană are dreptul să beneficieze de un avort sigur şi legal”.
Ei au cerut Consiliului UE să înscrie acest drept în Carta drepturilor fundamentale. Carta, adoptată în anul 2000, este constrângătoare juridic şi are aceeaşi valoare ca şi tratatele UE.
Includerea dreptului la avort printre drepturile fundamentale necesită totuşi, conform tratatelor actuale, unanimitate din partea statelor membre, iar acest subiect divizează cele 27 de țări, transmite AFP, citată de Agerpres. Din acest considerent, eurodeputaţii au cerut de asemenea Consiliului „să se reunească pentru a discuta despre o convenţie care să permită revizuirea tratatelor” spre a pune în discuţie regula unanimităţii.
Parlamentul European condamnă ferm „regresul drepturilor femeii la sănătate și al drepturilor sexuale şi reproductive în Statele Unite şi în anumite state membre” ale UE.