Joe Biden e îngrijorat de un posibil conflict cu China: „Trebuie să stabilesc ce fel de linii roşii trebuie respectate” – VIDEO
Joe Biden este îngrijorat de izbucnirea unui conflict cu China. Acesta a spus, miercuri, 9 noiembrie, că speră să discute cu omologul său chinez Xi Jinping despre „liniile roşii” comune care nu trebuie depăşite, la summitul şefilor de stat G20 de la mijlocul lunii. Declarațiile președintelui american vin în contextul în care, pe plan intern, democrații pierd serios teren în fața republicanilor, iar popularitatea președintelui este la cote de avarie.
„Ceea ce vreau să fac, atunci când vom vorbi, este să stabilesc ce fel de linii roşii trebuie respectate”, a declarat liderul democrat, la conferinţa de presă de la Washington.
Joe Biden e hotărât să stabilească liniile roșii cu China
Joe Biden a precizat că vrea să analizeze existenţa unui posibil conflict între SUA și China, având în vedere că „ceea ce el (Xi Jinping) consideră a fi interese naţionale critice ale Chinei (şi) ceea ce ştiu că sunt interesele naţionale critice ale Statelor Unite”.
Preşedintele american s-a arătat pregătit să lucreze pentru a se găsi soluții pentru un astfel de conflict, în timp ce relaţiile dintre Beijing şi Washington au devenit recent încordate şi degradate.
Liderul de la Casa Albă și-a anunțat prezența în Asia în acest weekend, mai întâi la un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o întâlnire a G20 la Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok.
Acestea par a fi cu precădere întâlniri strategice pentru Statele Unite, care au identificat China drept „unicul său rival” pe termen lung şi încearcă să atragă de partea cauzei loc ţări, în special în Asia de Sud-Est, care sunt reticente în a se opune Beijingului.
De altfel, amintim că în cadrul unei convorbiri telefonice între Volodimir Zelenski și Joe Biden, lucrurile au fost puțin mai tensionate, de vreme ce președintele american abia terminase de a-i spune celui ucrainean că tocmai dăduse undă verde la încă un miliard de dolari în asistență militară americană pentru Ucraina, când Zelenski ar fi început să enumere tot ajutorul suplimentar de care avea nevoie și pe care nu îl primea. Reacția lui Joe Biden a fost neașteptată.
Joe Biden ia în considerare și situația critică din Taiwan
Preşedintele american a confirmat miercuri, 9 noiembrie, că va aborda cu Xi Jinping şi chestiunea foarte sensibilă a Taiwanului.
„Doctrina în privinţa Taiwanului nu s-a schimbat deloc”, a repetat Biden, evitând să reformuleze remarcile anterioare care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană ar apăra Taiwan dacă insula ar fi atacată.
Amintim că președintele Xi Jinping şi-a asigurat luna trecută un al treilea mandat la Congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), cimentându-şi statutul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Tse-tung. Acest lucru ridică temeri în Taiwan, dar şi la Washington, prin faptul că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a obţine reunificarea cu insula.
Totodată, Washingtonul menţine istoric o politică de „ambiguitate strategică” în ceea ce priveşte posibila intervenţie militară a SUA în cazul în care Taiwanul ar fi atacat de China. Și răspunsul acestora nu s-a lăsat așteptat prea mult. Avertismentul preşedintelui american de lunile trecute a deranjat profund China. Astfel că reprezentatntul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Mao Ning, s-a arătat indignat de declaraţia făcută de şeful de stat al SUA, referitoare la o posibilă intervenţie militară în favoarea Taiwanului.
Reiterăm faptul că Republica Populară Chineză consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reunit-o cu succes cu restul teritoriului său de la sfârşitul Războiului Civil Chinez în 1949.