Jocurile pentru creier ajuta cu adevarat sanatatea acestui organ? Cum putem stimula neuroplasticitatea
Despre jocurile pentru creier, precum cuvintele incrucisate, sudoku, s-a tot spus ca imbunatatesc functiile cerebrale. Ca cei care le practica regulat se descurca mai bine la testele de atentie, logica sau memorie. Cat de adevarate sunt aceste afirmatii si ce putem face pentru a stimula neuroplasticitatea creierului, cititi in randurile de mai jos.
Neuroplasticitatea este puterea creierului de a se reface si de a crea conexiuni noi ca raspuns la invatare si stimulare. Este un proces in continua schimbare in tesutul creierului care va pastreaza mintea si memoria ascutita pe masura ce imbatraniti. De asemenea, combate neurodegenerarea care poate duce la boli precum Parkinson si Alzheimer.
Jocurile pentru creier si neuroplasticitatea
Asa-numitele jocuri pentru creier, cum ar fi cuvintele incrucisate sau sudoku, sunt gandite pentru a-ti mentine celulele creierului active si sanatoase, dar de fapt ele stimuleaza neuroplasticitatea? Potrivit dr. Oana Dumitrascu, neurolog vascular, mentinerea creierului sanatos este mai complexa decat rezolvarea pur si simplua unor cuvinte incrucisate din confortul canapelei tale.
„Activitatile repetitive si sederea in zona ta de confort nu iti vor imbunatati neuroplasticitatea. Trebuie sa te provoci in fiecare zi”, spune dr. Dumitrascu.
Ce putem invata din traumatismele creierului
Dr. Dumitrascu considera ca putem afla multe despre neuroplasticitate din modul in care pacientii cu traumatisme cerebrale se recupereaza. Nu exista o pilula magica care sa vindece leziunile cerebrale. Tratamentul se bazeaza pe stimularea creierului pentru a se vindeca prin neuroplasticitate.
In cazul tulburarilor cognitive sau fizice, cum ar fi in urma unui accident vascular cerebral sau a unui alt tip de traumatism cerebral, pacientii se bazeaza pe neuroplasticitate pentru a reconecta celulele creierului in zonele deteriorate. „Unele celule ale creierului sunt intr-un >, iar altele sunt intr-un >”, spune dr. Dumitrascu.
De exemplu, dupa un accident vascular cerebral, creierul incearca sa recruteze celule vecine care sunt in modul implicit pentru a compensa functia celulelor deteriorate. Acest act de neuroplasticitate poate fi realizat prin stimularea cognitiva. Observarea modului in care creierul se redreseaza prin stimulare sugereaza modalitati de a mentine creierul sanatos pe termen lung.
„Recomand meditatia si tehnicile de mindfulness pacientilor mei”, spune dr. Dumitrascu. „Astfel de exercitii permit celulelor din „modul implicit” sa fie mai active si sa re-formeze conexiunile cu alte celule. Aceasta practica poate duce la imbunatatirea neuroplasticitatii, care ajuta la reabilitarea cognitiva si la sanatatea creierului general”.
Jocurile pentru creier si noi provocari pentru sanatatea creierului
Pe langa meditatie si atentie, doctorul Dumitrascu sugereaza pacientilor sai provocari suplimentare ale creierului. „S-a demonstrat ca provocarea creierului dvs. pentru a invata ceva nou – cum ar fi o limba straina sau un instrument muzical – atat la persoanele sanatoase, cat si la pacientii care se confrunta cu deficiente cognitive usoare, poate imbunatati structurile creierului si neuroplasticitatea”, spune ea.
Dr. Dumitrascu recomanda, de asemenea, aplicatii pentru exercitii si jocurile pentru creier, dar numai cele care au trecut prin studii riguroase de cercetare. Exista aplicatii si jocuri care au fost studiate in studii clinice bine proiectate, randomizate si s-au dovedit ca imbunatatesc viteza, atentia si memoria procesarii creierului, totul datorita neuroplasticitatii.
O alta strategie de succes pentru sanatatea creierului este de a provoca organismul prin activitatea fizica.„Exercitiul aerobic s-a dovedit ca imbunatateste semnificativ neuroplasticitatea. Alergarea, inotul sau orice alt exercitiu aerob facut intr-un ritm rapid s-a dovedit a recruta noi vase de sange catre creier, pentru a creste fluxul de sange catre celulele creierului si pentru a optimiza conexiunile din creier”, spune dr. Dumitrascu.
Tulburarile de somn si sanatatea creierului
Alaturi de un exercitiu aerob riguros, dr. Dumitrascu considera ca alimentatia adecvata si obiceiurile de somn sunt cruciale pentru sanatatea creierului pe termen lung. „Principala problema pe care o vad la oamenii care vin la mine cu plangeri cognitive este lipsa somnului. Tulburarile de somn la varsta tanara si mijlocie sunt legate de neurodegenerare mai tarziu in viata, deci somnul de calitate este esential. Cantitatea si calitatea somnului conteaza foarte mult.”
Dr. Dumitrascu spune ca deficienta cognitiva usoara, cum ar fi scaderea duratei de atentie sau probleme de formare a amintirilor noi, poate fi imbunatatita printr-o stimularea a creierului pe mai multe planuri, implicand atat mintea cat si corpul. „Avem o multime de dovezi ca Alzheimer incepe cu cel putin 20 de ani inainte ca problemele de memorie sa se manifeste”, spune ea. „Sfatuiesc pacientii sa faca o combinatie de activitate fizica si exercitii cerebrale in fiecare zi. Cheia este sa va provocati pe voi insiva”.