Jocuri și jucării esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copilului

de: BZI.ro
06:30, 30 mai 2022

Din primii ani de viață și până în adolescența târzie, copiii se dezvoltă într-un ritm accelerat. Unul dintre elementele esențiale pentru creșterea lor este jocul, omniprezent în universul lor încă de la cele mai fragede vârste.

Mulți prichindei preferă, în prezent, jocurile online. Deși acestea pot fi educative, dacă vrei să contribui la dezvoltarea armonioasă a celui mic, expune-l și la alte forme de joacă. Exemplele de mai jos sunt foarte potrivite.

Iată 5 tipuri de jucării și jocuri educative, care contribuie enorm la dezvoltarea armonioasă și completă a celor mici!

1. Jocuri și jucării care încurajează mișcarea și dezvoltă coordonarea și echilibrul

Abilitățile fizice sunt esențiale pentru o dezvoltare completă, mai ales în primii ani de viață. Sedentarismul este extrem de periculos și este un factor major de risc pentru obezitate și alte probleme serioase de sănătate, astfel că jocurile care implică mișcare sunt primordiale.

Acestea nu numai că ajută la menținerea unei stări fizice bune, dar dezvoltă enorm și abilități precum coordonarea și echilibrul. De exemplu, jucăriile de coordonare de la Jucărești sunt excelente pentru copiii de toate vârstele.

Poți oferi copilului picioroange distractive, jaloane și obstacole pentru jocuri sportive, zmee, parașute colorate pentru joaca în echipă sau obiecte pentru jonglerie, cum sunt kendama sau flower stick-urile.

2. Jucării care dezvoltă abilitățile de comunicare verbală și nonverbală

Vocabularul și abilitățile de comunicare eficientă sunt și ele extrem de importante în dezvoltarea copilului tău.

Pentru a-l încuraja să învețe să se exprime liber, oferă-i planșe și cartonașe pentru jocuri ca mima, „ghicește personajul/cuvântul”, Activity și alte versiuni de jocuri care presupun exprimarea prin cuvinte, semne și sunete.

Acestea îl vor provoca să facă asocieri mentale interesante, să găsească mai multe moduri de a exprima aceeași idee și să folosească eficient cuvintele pentru a transmite mesajul dorit.

3. Jocuri de grup, pentru dezvoltarea abilităților sociale

Formarea relațiilor este esențială pentru toate celelalte arii ale vieții. Interacționarea cu alte persoane, de vârsta lui sau de vârste diferite, este crucială pentru copil, căci acesta va pune primele baze pentru felul în care se va raporta mai târziu la relațiile interumane.

Așadar, încă de la cele mai mici vârste, expune-l pe cel mic în situații sociale, încurajându-l să se joace cu alți copii. Posibilitățile sunt nenumărate – de la clasicele jocuri ale copilăriei, precum „de-a v-ați ascunselea”, leapșa și „flori, fete și băieți”, până la cele mai moderne jocuri interactive.

4. Jocuri pentru cultura generală

Noțiunile de cultură generală pot fi deprinse de peste tot din mediul înconjurător. Cu toate acestea, prin joacă, prichindelul va fi cel mai dechis să învețe lucruri noi despre lume, despre natură, geografie, istorie și alte domenii la care altfel nu ar avea acces la fel de ușor.

Așadar, îi poți dărui board games sau jocuri tip trivia, cu informații interesante și distractive, pe care să le asimileze cât mai ușor și cu cât mai mult entuziasm.

5. Jocuri de strategie

Dacă micuțul tău a învățat deja noțiuni de bază la școală, este timpul să-l ajuți să își dezvolte și să își exerseze gândirea critică. În acest sens, jocurile de strategie sunt instrumente excelente de învățare.

Poți apela la board games precum Carcassone sau Catan, dar și la jocuri online de strategie. Toate acestea îl vor provoca pe cel mic să își formeze un sistem complex de gândire, să găsească soluții în tot felul de situații și să facă alegeri în funcție de mai multe criterii.

Nu în ultimul rând, adaptează întotdeauna jocurile oferite copilului la vârsta și la nivelul său de înțelegere. În caz contrar, acesta se va plictisi, iar interesul lui pentru învățare și dezvoltare va scădea considerabil.

https://www.pexels.com/photo/girl-in-plaid-dress-playing-with-baby-doll-4484861/