Jocul „Moneda Rusească” de pe Tik Tok, jucat de elevi în şcoli. Ce boli se pot transmite prin intermediul acestuia

de: Bujor Elena Nicoleta
15:23, 16 feb. 2022

Un nou joc s-a răspândit cu repeziciune pe internet în rândul tinerilor. „Moneda Rusească” a început să fie jucat şi de elevi în scolil. Iniţial, provocarea a venit de pe aplicaţia Tik Tok și aceasta presupunea o serie de reguli simple.

O persoană rotește o monedă, iar o alta este obligată să o prindă cu două degete. În caz contrar, va fi lovit cu moneda în pumn.

Joc nou de pe Tik Tok. „Moneda Rusească”, răspândit în şcolile din România

Elevii din unităţile de învăţământ din România au început să joace un nou joc atunci când profesorii nu sunt în sala de curs. Adolescenţii au acceptat provocarea de a juca „Moneda Rusească”.

Activitatea de societate din rândul tinerilor consta în rotirea unei monede de către un elev, iar celălalt trebuie să o prindă cu doar 2 degete. Dacă acest lucru nu se întâmpla, cel din urmă este lovit cu monedă în pumn. Cu cât lovește de la distanță mai mică, cu atât este mai dureros, pielea crapă și sângerează.

Fenomenul îngrijorător a luat amploare şi este jucat şi de copiii din clasele primare, și nu doar între băieți ci chiar și în rândul fetelor.

Jocul „Moneda Rusească” poate răspândi o serie de boli grave

Activitatea de divertisment s-a răspândit în școli rapid, mai ales din cauza faptului că banca reprezintă un ”teren” ideal pentru acest joc.

„Părinţii şi profesorii care observă aceste răni pe mâinile copiilor, ar trebui să știe că elevii pot încerca acest joc din curiozitatea şi teribilismul specifice vârstei, dar că este nevoie să fie atenționați asupra pericolelor pe care le poate genera un astfel de joc, de la răniri fizice până la probleme de sănătate mintală”, atrage atenția un psiholog.

Într-un comentariu postat într-un grup de părinți de pe Facebook, un medic atrage atenția: „Hepatita B, Hepatită C şi SIDA sunt câteva dintre bolile grave cu transmitere prin sânge! Riscul nu se rezumă doar la julituri, vânătăi sau zgârieturi”.

„Cu toate că pare un joc inofensiv, consecințele pot fi, de le cele simple, de la o inflamație la nivelul oaselor, până la consecințe mai grave, infecția poate să ajungă la nivelul oaselor și este destul de greu de tratat”, a spus Mihai Râșcu, medic primar ortoped.

„Balena albastră”, un alt joc controversat care a creat victime

Reamintim faptul că un alt joc a fost în atenţia presei în trecut. Jocul „Balena albastră” este o altă activitate de divertisment, însă acesta a creat şi victime.

Acest joc constă în realizarea unor sarcini. După ce tinerii au intrat pe un site al acestui joc primesc timp de 50 de zile 50 de sarcini. Trebuie urâte cu discreţie maximă, dar îndeplinirea sarcinii este obligatorie.

Provocările sunt diferite, însă scopul acestora este introducerea unei stări de drepresie, tristeţe. Spre exemplu: adolescenţii sunt puşi să-şi facă tăieturi pe mâini, să mimeze moartea, să-şi ţină respiraţia sau ascultarea unor melodii triste. De cele mai multe ori, jocul se poate termina tragic, după cum s-a întâmplat la Iaşi sau Botoşani.

Autoritățile trag un semnal de alarmă în ceea ce privește „Moneda Rusească” preluat de pe Tik Tok și jucat în școli. Orice activitate care implică violență trebuie eliminată.