Joburile de care românii fug! Sunt bine plătite, dar mulți nu vor să lucreze în aceste domenii
Angajatorii au dezvăluit care sunt joburile de care românii fug! Tot mai multe sectoare de pe piața muncii se confruntă cu un deficit de personal. Patronii au crezut că vor găsi mai ușor candidați interesați dacă vor crește salariile, însă lucrurile nu stau deloc așa. Deși sunt bine plătite joburile de care românii se feresc, mulți nu vor să lucreze în aceste domenii.
Joburile de care românii fug!
Românii au început să refuze să lucreze în anumite domenii, spre disperarea patronilor care se confruntă cu un deficit de personal. În mod surprinzător, criza de pe piața muncii nu este cauzată în unele domenii de salarii mici, ci de refuzul românilor de a avea o anumită profesie. Domenii precum cele din construcții, cofetărie, patiserie sau brutărie sunt afectate de lipsa de angajați. Patronii oferă salarii motivante, dar se pare că asta nu este suficient pentru potențialii angajați. S-a ajuns ca un covrigar să câștige 4.500 de lei, salariul unui patiser să fie de 7.000 de lei, în timp ce un muncitor pe șantier poate câștiga până la 8.000 lei, în funcție de experiență. Salariul unui spălător de vase poate ajunge până la 5.000 de lei, iar venitul unui ospătar ajunge până la 7.000 de lei pe lună. În industria ospitalității, deficitul este de 25.000 de angajați. Se fac angajări în restaurante, hoteluri și baruri, dar românii nu se arată interesați de aceste meserii.
Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că românii nu mai sunt atrași de joburi care presupun muncă fizică și tot mai mulți vor să lucreze la birou. La fel de important pentru români, pe lângă salariu, este și programul flexibil de muncă.
„Românii nu mai sunt de atât de atrași de munca fizică și vor mai degrabă joburi de birou. Pe de altă parte, și faptul că s-au desființat școlile profesionale, că nu mai sunt, nu mai sunt meserii care sunt atât de populare sau de dezirabile cum erau acum 10, 20, 30 de ani.”, a precizat un manager.
În ce domenii vor să lucreze românii
Pozițiile de șofer, asistent medical, operator call-center și contabil se află în topul preferințelor candidaților când vine vorba de locurile de muncă. Cu 54.000 de interogări pe site-urile cu locuri de muncă, joburile de șofer au fost cele mai căutate de candidați în anul 2024. Cei mai mulți dintre aceștia au fost interesați de oportunitățile disponibile pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir sau cei de distribuție. Salariul mediu net al celor angajați ca șoferi variază între 3.500 de lei și peste 10.000 de lei, dacă este vorba despre șoferi de tir care operează curse internaționale.
A doua cea mai căutată poziție a fost cea de asistent medical, cu 20.000 de interogări, urmată de operator call-center cu 17.000 de căutări, contabil și specialist în resurse umane, fiecare cu câte 11.000 de căutări. Un loc important îl ocupă și locurile de muncă ce permit lucrul de acasă, românii fiind interesați de aceste joburi cu program flexibil.