Jeffrey Sachs: Lupta SUA pentru hegemonie este arogantă, greșită și autodistructivă, nu va face față Rusiei și Chinei

de: cristian.george
14:18, 17 sept. 2024

Jeffrey Sachs, unul dintre cei mai mari economiști din SUA și profesor la Universitatea Columbia a declarat recent că politica SUA pentru hegemonie a fost una arogantă și autodistructivă și că nu va face față Rusiei și Chinei. Profesorul universitar a subliniat modul în care SUA au pierdut cele mai multe dintre războaiele duse și faptul că nu a dorit să accepte pacea cu Rusia pe baza unui respect reciproc.

” Sachs: Căutarea SUA pentru hegemonie din 1991 este arogantă, greșită și autodistructivă. A condus SUA în multe războaie mortale alese (inclusiv Afganistan, Irak, Siria, Libia și Ucraina). Scopul hegemoniei a devenit profund înrădăcinat în politica externă a SUA odată cu dispariția Uniunii Sovietice. Din păcate, SUA nu au acceptat pacea cu Rusia pe baza respectului reciproc. SUA au cerut supunerea Rusiei. Acum, SUA plătesc pentru această aroganță, cu mai multe războaie pierdute, o datorie publică masivă și războaie distructive pe care SUA nu le pot câștiga.” a declarat unul dintre cei mai mari economiști din SUA, Jeffrey Sachs într-un articol publicat pe Global Times.

SUA nu va reuși să domine China

O altă problemă pe care economistul o abordează este dorința SUA de a rămâne singura putere mondială. Chiar dacă au încercat de nenumărate ori să submineze puterea Chinei, de fiecare dată au dat greș. Din aceste considerente SUA s-a ales cu un adversar extrem de puternic pe care nu îl poate ”domina”:

” China este privită de SUA ca o amenințare dintr-un singur motiv și nu unul bun. China este foarte mare, foarte de succes și, prin urmare, este un obstacol în calea hegemonia SUA. SUA vor să domine China. Deoarece acest lucru este imposibil, China este acum văzută ca un inamic. Marea strategie a Americii este de a fi singura superputere a lumii. Acest lucru este delirant.” explică analistul economic și de politici publice.

China vrea pacea globală și reprezintă o problemă pentru SUA

Jeffrey Sachs sublinează faptul că China aplică modelul confucianist care înseamnă că vrea pacea mondială fără a se amesteca în treburile interne ale țărilor. Acest lucru reprezintă o mare problemă pentru SUA:

China urmează modelul confucianist al „armoniei cu diversitatea” și cele cinci principii de cooperare pașnică stabilite de China în urmă cu 70 de ani: respect reciproc, neagresiune reciprocă, neamestec în afacerile interne ale altor națiuni, egalitate și beneficii reciproce , și coexistență pașnică. Acestea sunt principii importante care ar putea promova pacea globală

Umanitatea mai are doar 90 de secunde până la un posibil război nuclear

Jeffrey Sachs a subliniat că distrugerea regimului de control al armelor nucleare din cauza acțiunilor unilaterale ale SUA reprezintă o amenințare majoră pentru întreaga planetă. El a menționat că Statele Unite au renunțat unilateral la Tratatul anti-rachete balistice în 2002 și la Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară în 2019.

” Defalcarea regimului de control al armelor nucleare din cauza acțiunilor unilaterale ale SUA reprezintă o amenințare gravă pentru întreaga lume. SUA au abandonat unilateral Tratatul anti-rachete balistice în 2002 și Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară în 2019. ”

Ca urmare, ceasul apocaliptic al Buletinului Oamenilor de Știință Atomic a ajuns acum la doar 90 de secunde de miezul nopții, cea mai mare apropiere de un dezastru nuclear de când a fost lansat în 1947. Această deteriorare a regimului de control al armelor nucleare reprezintă un alt exemplu al eșecului diplomației americane:

Ceasul apocaliptic al Buletinului Oamenilor de Știință Atomic este acum la doar 90 de secunde până la miezul nopții, cel mai aproape de un dezastru nuclear de când era ceasul. lansat în 1947. Prăbușirea regimului de control al armelor nucleare este un alt caz de prăbușire a diplomației americane. este de părere analistul economic Jeffrey Sachs care consideră că lupta SUA pentru hegemonie este arogantă, greșită și autodistructivă nu va face față Rusiei și Chinei

Cine este Jeffrey Sachs: 

Jeffrey D. Sachs este profesor universitar și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea Columbia, unde a condus Institutul Pământului din 2002 până în 2016. Este președinte al Rețelei de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU, președinte al Comisiei Lancet COVID-19, Co-președinte al Consiliului ONU al Inginerilor pentru Tranziția Energetică, Comisar al Comisiei de bandă largă a ONU pentru Dezvoltare, academician al Academiei Pontificale de Științe Sociale de la Vatican și Tan Sri Jeffrey Cheah, profesor distins onorific de dezvoltare durabilă la Universitatea Sunway.

El a fost consilier special al a trei secretari generali ai Națiunilor Unite și în prezent servește ca avocat SDG sub secretarul general al ONU, António Guterres. Sachs a petrecut peste douăzeci de ani ca profesor la Universitatea Harvard, unde și-a luat licența, masteratul și doctoratul. diplome și a primit 40 de doctorate onorifice. Sachs a primit recent Legiunea de Onoare prin decret al Președintelui Republicii Franța și Ordinul Crucii de la Președintele Estoniei. Cea mai recentă carte a sa este The Ages of Globalization: Geography, Technology, and Institutions (2020).