Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova consideră că vânzarea terenurilor către străini este un lucru bun – VIDEO
Scandal în Republica Moldova după ce Janis Mazeiks, ambasadorul UE din țară a explicat că vânzarea terenurilor către străini este un lucru bun. Declarația a fost făcută la începutul lunii octombrie și poate fi o explicație de ce moldovenii au votat într-o pondere mare împotriva aderării statului la Uniunea Europeană.
Conform reglementărilor oficiale fiecare cetățean din Uniunea Europeană are dreptul să cumpere teren în orice țară membră. Acest lucru s-a întâmplat și în România existând o reală problemă pentru că în realitate străiniii dețin mai mult teren agricol decât românii. Asta în contextul în care sectorul agricol este unul esențial și ar trebui să fie declarat de către statul român ca obiectiv de siguranță națională.
Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova consideră că vânzarea terenurilor către străini este un lucru bun
Într-o intervenție publică urmată de un scandal de proporţii în Republica Moldova, ambasadorul UE, Janis Mazeiks a declarat că vânzarea terenurilor agricole către străini poate fi un lucru bun pentru țară.
” În Uniunea Europeană este mișcarea liberă a capitalului astfel încât orice cetățean membru poate cumpăra orice în orice stat membru. Pe de altă parte înțelegem că Republica Moldova este în momentul de față un stat sărac și în acest domeniu, Moldova va solicita o perioadă de tranziție. În mod normal eu nu aș încuraja acest lucru pentru că perioada de tranziție are titlul de excepție și excepțiile nu sunt ceva bun pentru un sistem de drept. Pe de altă parte aici este loc pentru discuții. Aș vrea de asemenea să sublinez faptul că acesta ar fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate cu puțini locuitori. Dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor ar avea o activitate economică mai amplă în acele localități.” a explicat Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.
Imediat după interviu a izbucnit un scandal de proporții în Republica Moldova și Maia Sandu a declarat imediat faptul că nu există nicio amenințare în acest capitol. Și Ambasadorul UE din Republica Moldova declarase faptul că declarația i-a fost rostogolită de propaganda rusă și că nu e adevărat.
Totuși legislația UE este una extrem de riguroasă și transparentă la acest capitol. Odată ce va fi integrată în Uniunea Europeană, Republica Moldova este obligată să faciliteze cumpărarea de terenuri agricole către orice cetățean al Uniunii Europene, fără discriminare.
România și-a pierdut terenurile agricole în marea lor parte
Străinii achiziționează terenuri din România, hectar după hectar, generând o problemă majoră pentru țară. În lipsa unor reglementări clare din partea politicienilor, care deseori sunt complici la această situație, multe dintre terenurile agricole românești au ajuns în proprietatea unor companii cu capital străin. Nu există date oficiale despre aceste tranzacții, deoarece nu există interesul de a dezvălui amploarea fenomenului.
Străinii continuă să cumpere terenuri bucățică cu bucățică, o realitate alarmantă într-o perioadă în care securitatea alimentară ar trebui să fie o prioritate pentru toate statele europene. România, însă, pare să fie excepția de la această regulă, în mare parte din cauza clasei politice (PSD, PNL, USR, UDMR) care, fie nu acordă atenție problemei, fie este implicată în mod direct. Fără legi care să oprească vânzarea terenurilor, companiile străine profită de dificultățile economice ale fermierilor români, care nu doar că nu primesc sprijin din partea statului, dar de multe ori sunt chiar împiedicați să își dezvolte afacerile.
Acești factori duc inevitabil la cedarea terenurilor, deoarece fermierii, lipsiți de sprijin legislativ, se văd nevoiți să vândă. În numeroase cazuri, companiile străine au achiziționat loturi mari de terenuri de la fermieri în vârstă sau de la cei care nu mai reușesc să obțină profit din activitatea agricolă. Cetățenii străini pe persoană fizică sunt foarte puțini și sunt cu hectare de genul 3.000 de hectare, 5.000 de hectare. Marile cantități de pământ arabil sunt puse pe firmă și ălea nu apar nicăieri în statistici. Așadar, Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a anunțat deja că terenurile agricole ale țării vor putea fi vândute fără interdicție, iar Moldova va suferi la capitolul agricultură pierzându-și independența.