Jale în magazinele și piețele din Iași! DSVSA a amendat comercianții care vindeau carne și lapte în condiții greu de imaginat. Verificările continuă până la sfârșitul anului 2021
DSVSA Iași a amendat cu 35.200 de lei comercianții care vindeau carne și lapte ținute în condiții necorespunzătoare de igienă. Verificările continuă până la finalul acestui an, în contextul sărbătorilor. Specialiștii din Iași recomandă consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru sărbători. Pot suna atât la numărul de call-center 0800.826.787 dacă vor să depună reclamații, cât și la 0232.267.502 și 0232.267.501, numerele DSVSA Iași. Pot depune sesizări și pe adresa de e-mail office-iasi@ansvsa.ro
Comercianții de carne și lapte din piețele și magazinele din Iași au fost amendați de DSVSA cu 32.500 de lei pentru că au încălcat mai multe reguli de igienă. Specialiștii au găsit mai multe neconformități precum manipularea și depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime, etichetarea și comercializarea cărnii de pasăre fără respectarea cerințelor legale, lipsa instruirii și informării personalului cu privire la cerințele de igienă, manipularea în condiții necorespunzătoare de igienă a produselor lactate din piețele agroalimentare.
De asemenea, au fost comercializate produse alimentare fără respectarea normelor de igienă. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a verificat 101 unități alimentare din Iași, respectiv pescării, magazine alimentare, măcelării, carmangerii, cofetării, patiserii, supermarketuri, depozite alimentare și unități de procesare a cărnii. Verificările vor continua până la finalul acestui an, în contextul sărbătorilor.
DSVSA Iași recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar
Astfel, consumatorii au certitudinea că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.
„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatură de refrigerare de preferință între 0°C până la 4°C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatura cât mai scăzută, respectiv sub -12°C. Sacrificarea porcului din gospodărie și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.
Ieșenii care sacrifică porcul și vor să facă examenul trichineloscopic pot aduce carnea la circumscripțiile din județ și în piețe, chiar și în weekend, până la ora 14:00.
Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus și 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială)
Probele pentru examen se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Costul unui examen trichineloscopic este între 24,99 de lei, TVA inclus și 92,82 de lei, TVA inclus (digestie artificială) și 49,98 de lei, TVA inclus pentru probele provenite de la porcii mistreți. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). În Iași mai sunt doar două focare de PPA, 38 fiind închise recent.
Ieșenii pot depune reclamații la DSVSA online sau telefonic
Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori și produse nealimentare, DSVSA recomandă consumatorilor să urmărească cu atenție sporită atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line. Să fie atenți la cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile) precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora. Ieșenii pot suna atât la numărul de call-center 0800.826.787 dacă vor să depună reclamații, cât și la 0232.267.502 și 0232.267.501, numerele DSVSA Iași. Pot depune sesizări și pe adresa de email office-iasi@ansvsa.ro.