Jale în Iași! Porumbeii mor pe capete în tot orașul. Cum s-a ajuns aici și care este motivul: „Sunt cu zecile”
Numeroși porumbei morți au fost găsiți de ieșeni pe străzile din oraș, în ultimele zile. Specialiștii spun că această situație a apărut din cauza caniculei
Ieșenii au observat, în ultimele zile, un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavrele porumbeilor zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă. Cei care au văzut păsările moarte spun că, timp de mai multe zile, au văzut porumbei, chiar în stare avansată de descompunere, în diverse zone din oraș, însă nimeni nu a luat cadavrele, probabil, de teamă să nu se îmbolnăvească.
„Timp de 3 zile la rând am observat pe jos porumbei morți. De la o zi la alta erau mai mulți. Eu am numărat vreo 12 numai într-o seară, când am venit de la serviciu. Presupun că, din cauza căldurii, au murit. Oricum, să vezi mai multe păsări moarte în fața blocului, când ieși dimineața din scară, nu e prea frumos. Nu am pus mâna pe ei și cred că nu i-a luat nimeni, din moment ce unele păsări erau în stare de descompunere și miroseau. Dacă trec pe aici copii, poate pun mâna pe ei, din curiozitate, deși nu cred că e bine. Ar trebui luați de cineva și duși la gunoi sau chiar de operatorul de salubritate. Am înțeles că te poți îmbolnăvi, dacă pui mâna pe ei și sunt bolnavi. Sunt cu zecile”, spune Andreea, una dintre localnicele din zona Metalurgiei, Iași.
Porumbeii morți, din cauza caniculei, au apărut pe străzile din Iași
Ieșenii susțin că au văzut porumbei morți prin diferite zone ale orașului, dar și în locurile de joacă, pe aleile dintre blocuri, unde zăceau de câteva zile. Astfel, ieșenii care se plimbă cu copiii prin parcuri sau în jurul blocului spun că aceștia ar trebui luați de pe străzi de operatorul de salubritate.
„Când ieşi cu copilul la plimbare şi vezi porumbei morți nu este deloc plăcut. Nici nu îndrăznesc să las copilul din mână, mă tem că îi atinge şi ia vreo boală”, a spus o femeie din Iași.
Specialiștii susțin că păsările au murit din cauza caniculei. Pentru ca acest fenomen să nu se intensifice, în următoarea perioadă, ieșenii ar putea să amenajeze adăposturi artificiale.
„Păsările, ca și oamenii, se deshidratează. Nu au de unde să bea apă printre blocuri, pentru că nu se mai formează bălți, din cauza secetei. S-ar putea face niște adăposturi artificiale. O anvelopă tăiată în două și umplută cu apă ar putea constitui un adăpost pentru păsări. Au nevoie de apă în fiecare zi, la fel ca noi, iar apa trebuie să fie proaspătă, altfel se dezvoltă tot soiul de animale mici care sunt dăunătoare. Păsările nu rezistă mai mult de câteva ore fără apă, așa cum nici oamenii nu o fac. Ele au o temperatură a corpului de 40 de grade și, dacă a fost foarte cald, vă dați seama că nu mai fac față”, susține prof. univ. dr. Carmen Gache, în cadrul Facultății de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC).
Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că, din cauza secetei, ar putea dispărea Delta Moldovei, arie protejată cu sute de păsări care sunt afectate de lipsa apei.
Gabriel Ciobanu: „Vom verifica cele reclamate”
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași le transmit persoanelor care văd porumbei morți să anunțe autoritățile.
„De la căldură e posibil să fi murit păsările, cel mai probabil. Anul acesta, din cauza caniculei, nu rezistă toți porumbeii și mor. Noi nu am primit nicio sesizare, dar, dacă sunt astfel de situații, cei care văd porumbei morți să ne scrie pe adresa instituției sau să ne sune și vom verifica cele reclamate”, susține Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași.
Ieșenii care au animale de companie sau cresc animale în fermele din mediul rural trebuie să respecte o serie de măsuri pe timp de caniculă, altfel riscă să fie sancționați de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Astfel, în cazul în care animalele de companie sunt ținute afară, proprietarii lor trebuie să asigure o sursă de apă potabilă și un adăpost corespunzător împotriva razelor solare.
Specialiștii mai spun că o atenție sporită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ținute în vehicule, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiații și temperaturi ridicate. Specialiștii mai recomandă ca în cazul în care ieșenii mai găsesc porumbei morți să îi înlăture, doar dacă poartă mănuși.