Izvorul Tămăduirii, prima mare sărbătoare după Sfintele Paști. Iată ce trebuie să facă toți creștinii în această zi
Astăzi este Izvorul Tămăduirii, o zi importantă pentru creștinii-ortodocși. Este prima mare sărbătoare după sărbătorile de Sfintele Pași, zi cunoscută drept praznicul Maicii Domnului. Sărbătoarea se ține în prima vineri de după marea Sărbătoare a Învierii Domnului
Creștinii-ortodocși sărbătoresc astăzi, 7 mai 2021, Izvorul Tămăduirii, o zi importantă în calendarul creștin-ortodox. Ziua aceasta este închinată Maicii Domnului. Izvorul Tămădurii nu are o dată fixă pentru că se ține anual în prima zi de vineri după Sărbătorile Pascale. Sărbătoarea aduce aminte de unele minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea orașului Constantinopol. De altfel, credincioșii care vin în această zi la Istanbul se pot închina în Biserica Izvorul Tămăduirii, o construcție ridicată în secolul al XIX-lea. La subsolul acesteia se află însă un paraclis din secolul al V-lea, unde există și astăzi izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.
Izvorul Tămădurii, sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă
Ziua de astăzi vine ca o sărbătoare a unui mare praznic ce datează încă din a doua jumătate a primului mileniu creștin. Se face referire la o vindecare minunată a unui orb care și-a recăpătat vederea după ce și-a udat fața cu apa unui izvor situat într-o pădure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidită din ordin împărătesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul Izvorului Tămăduirii. Totodată, această sărbătoare are o importanță deosebită în credința creștin-ortodoxă. La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii se sfințesc apele, iar creștinii vin la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire, cunoscută și sub denumirea de Agheasma Mică.
Tradiții populare de Izvorul Tămăduirii
Sărbătoarea de astăzi, 7 mai 2021, are o serie de semnificații și în tradiția populară. În vorbirea populară, aghesmei i se mai spune și aiasmă. Acest cuvânt vine de la iazmă. În popor, se știe că scopul urmărit prin aiasmă este de a alunga duhul cel rău. Și în țară sunt mai multe astfel de izvoare tămăduitoare, la mănăstirile Ghighiu (județul Prahova), Dervent (județul Constanța) și Horăicioara (județul Neamț). Oamenii vin în aceste locuri pentru a bea apă din izvoarele tămăduitoare și pentru a se vindeca de diferite boli de care suferă. Tradiția spune că cine bea apă sfințită și se spală în această zi pe părțile bolnave ale corpului, se însănătoșește. Izvorul Tămăduirii a fost locul care, binecuvântat de Domnul Iisus Hristos, a vindecat pe mulți bolnavi. Tradiția mai spune și că din lacrimile Maicii Domnului căzute pe pământ au ieșit mai în toate părțile izvoare făcătoare de minuni.
Săptămâna Luminată pentru creștinii-ortodocși
Sărbătoarea Izvorului Tămădurii este cuprinsă în Săptămâna Luminată, perioadă cunoscută de creștini ca prima săptămână de după Învierea Domnului. Tradiția creștină arată că în prima săptămână de după Învierea lui Iisus Hristos cerurile sunt deschise, iar toți cei care trec acum la cele sfinte ajung direct în Rai. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți luminați și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști. Potrivit unor tradiții, această săptămână a primit numele de Săptămână Luminată de la purtarea hainelor albe. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.