Izbucnirea unui război între Israel și Iran ar putea avea consecințe catastrofale asupra prețului petrolului
Un posibil război între Israel și Iran ar putea să ducă la consecințe catastrofale a prețului petrolului, susțin specialiștii care compară cu criza petrolieră din 1973.
Iran și Israel se află în cea mai tensionată situație după ce ultimii l-au asasinat pe liderul Hamas care se afla într-o locație păzită din Teheran.
Izbucnirea unui război între Israel și Iran ar putea avea consecințe catastrofale asupra prețului petrolului
Tensiunile tot mai mari dintre Israel și Iran riscă să afecteze lanțurile de aprovizionare cu petrol și să conducă la o creștere a prețului petrolului, posibil peste 135 de dolari pe baril. Aceasta ar putea fi o estimare optimistă dacă țările islamice mari producătoare de țiței își folosesc toate resursele disponibile. Totuși, marile puteri mondiale, care sprijină într-o măsură mai mică sau mai mare ambele tabere din conflict, nu doresc ca prețul petrolului să crească exponențial. Aceste informații sunt prezentate într-o analiză realizată de Simon Watkins și publicată de OilPrice.
După atacurile Hamas din 7 octombrie 2023, Banca Mondială a estimat impactul potențial asupra prețului petrolului. Conform analizei, o întrerupere mică a aprovizionării globale cu petrol (între 500.000 și 2 milioane barili pe zi) ar putea provoca o creștere a prețului cu 3-13%. O întrerupere medie (3-5 milioane barili pe zi) ar putea duce la o majorare de 21-35%, iar o întrerupere mare (6-8 milioane barili pe zi) ar putea cauza o creștere de 56-75%. Astfel, la prețul actual al petrolului Brent de 77 USD pe baril, aceste întreruperi ar putea duce la prețuri între 120 și 135 USD pe baril.
Un embargo semnificativ asupra exporturilor de petrol ale membrilor islamici ai OPEC către Israel ar putea reduce mult mai drastic aprovizionarea globală și ar putea avea un impact mai mare asupra prețului petrolului decât previziunile Băncii Mondiale. Membrii islamici ai OPEC – Algeria, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Arabia Saudită și EAU – produc împreună puțin peste 24 milioane barili pe zi, aproximativ 29% din producția globală medie de 82 milioane barili pe zi. În plus, Iranul ar putea încuraja atacuri suplimentare asupra transporturilor de petrol pentru a amplifica creșterea prețurilor.
Un eventual conflict în Orientul Mijlociu s-ar putea transforma într-unul global
Pe 30 iulie, un atac aerian israelian l-a eliminat pe Fuad Shukr, comandant militar important al Hezbollah și consilier apropiat al liderului grupării, Hassan Nasrallah. Pe 31 iulie, forțele israeliene l-au asasinat pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care se afla în Iran pentru ceremonia de învestire a noului președinte, Masoud Pezeshkian. Israelul nu a confirmat oficial această acțiune, dar nici nu a negat-o.
Un factor-cheie care poate împiedica o escaladare incontrolabilă a conflictului din Orientul Mijlociu este interesul principalelor superputeri de a menține prețurile petrolului la niveluri scăzute. SUA, principalul susținător al Israelului, dorește să mențină prețul petrolului Brent sub 75-80 USD pe baril, deoarece creșterile semnificative ale prețului pot provoca recesiune economică. Istoric, fiecare creștere de 10 USD pe baril conduce la o majorare de 25-30 de cenți în prețul benzinelor, iar fiecare cent în plus pe galon reduce cheltuielile de consum cu peste 1 miliard USD pe an, ceea ce poate influența negativ șansele partidului aflat la putere în alegeri.
China, principalul susținător al Iranului, are, de asemenea, un interes în menținerea prețurilor petrolului la limite mai joase. Ca cel mai mare importator de țiței din lume, China se bazează pe prețuri reduse pentru a sprijini redresarea economică după pandemia COVID-19. Reducerile de prețuri oferite de furnizori precum Rusia, Iran și Irak sunt esențiale pentru Beijing, iar un preț inițial mai mic este avantajos pentru economia chineză.