Italienii vin cu 2.000 de apartamente spre zona Bucium și promit un drum nou! Ferdinando Cipullo, administratorul afacerii de 100 de milioane de euro: ”Acolo făceam grătare” – FOTO

de: Ciprian Boaru
02:00, 16 apr. 2022

Un proiect major este anunțat pe strada Trei Fântâni, din municipiul Iași, în apropierea zonei Bucium. Investitorii italieni de la Italimob Construzioni Iași SRL vor să construiască 16 blocuri cu 10 etaje. Au fost invocate mai multe probleme legate de traficul auto. Ferdinando Cipullo estimează o investiție de 100 de milioane de euro

Investiție masivă în zona Trei Fântâni, pe un amplasament de 13,3 hectare, identificat între Zona Industrială și Bucium. Este vorba despre un proiect imobiliar inițiat de societatea Italimob Construzioni Iași SRL, deținută de afaceriști italieni. Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), urmează să fie construite 16 blocuri de locuințe colective cu regimul de înălțime S+D+P+10E+Eth, la care se mai adaugă un imobil cu regimul de înălțime D+P+2E (Family Market) și două clădiri cu regimul D+P+4E (grădiniță, bancă). Coeficientul de utilizare a terenului variază în funcție de gradul de ocupare a amplasamentului, adică între 0,75 – 2,2. Procentul de ocupare a terenului este de maximum 25 la sută. Din suprafața totală de teren, 30 la sută reprezintă spații verzi, ce urmează să fie amenajate de investitor.

”În zona amplasamentului nu sunt cunoscute riscuri naturale. La realizarea investiției trebuie respectate prevederile din studiul geotehnic, distanțele legale între construcții conform PUZ și o sistematizare verticală/orizontală corectă. Nu au fost observate degradări ale sistemelor de protejare a albiei pârâului Vămășoaia și nici elemente geomorfologice care să favorizeze dezvoltarea unor formațiuni torențiale”, se arată în documentația PUZ.

În zona Bucium au fost mai multe conflicte iscate între dezvoltatori și clienți.

Italienii vin cu 2.000 de apartamente spre zona Bucium și vor să construiască un drum

În cursul zilei de ieri, 15.04.2022, la Primăria Iași a fost organizată o dezbatere publică, ocazie cu care a fost analizată inițiativa italienilor. La discuții a participat și Ferdinando Cipullo, administratorul societății Italimob Construzioni Iași SRL. Afaceristul a precizat că proiectul prevede amenajarea unui nou drum pentru dirijarea fluxului de mașini. Italianul a mai spus că a semnat un acord notarial cu Primăria Iași pentru preluarea unui drum de aproape 600 de metri care asigură legătura între strada Trei Fântâni și Calea Chișinăului.

Investitorul ar asigura modernizarea arterei. Conform proiectului, drumul trece peste calea ferată și ajunge pe Calea Chișinăului, în apropierea companiei Conex. Accesul este asigurat și din apropierea zonei Bucium, prin strada Gr.T.Popa. Noul cartier va avea un număr de aproximativ 2.250 apartamente și cel puțin tot atâtea locuri de parcare. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentat scandalul imobiliar pornit pe strada Gh. Ivănescu, zona CUG – Aleea Tudor Neculai.

Ferdinando Cipullo: ”Vom pune la dispoziția populației o parcare subterană”

Membrii comisiei de urbanism prezenți la dezbaterea publică au atras atenția că proiectul va sufoca traficul rutier deja afectat de pe pasajul Bucium. Ferdinando Cipullo a explicat că va amenaja o parcare subterană pe o suprafață importantă de teren chiar spre strada Trei Fântâni. Oricum, terenul nu putea să aibă altă destinație pentru că este împânzit de rețele de înaltă tensiune.

”Eu sunt de 20 de ani în Iași. Acolo făceam grătare. Locuiesc în Bucium și cunosc problemele legate de trafic. Noi vom pune la dispoziție populației o parcare subterană. Investiția este estimată la 100 de milioane de euro”, a precizat Ferdinando Cipullo.

Aceiași membri ai comisiei au fost destul de circumspecți în ceea ce privește anunțul făcut de dezvoltator în legătură cu modernizarea noului drum. Aceștia au explicat că artera ar trebui construită în paralel cu dezvoltarea prezentată în proiect și că acordul notarial nu garantează că investiția suplimentară va fi realizată. Benenficiarii au anunțat că proiectul imobiliar ar urma să fie implementat într-un interval de 3 ani de la obținerea autorizației de construire.

Deocamdată, PUZ-ul a primit avizul de oportunitate emis de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Italienii vin cu 2.000 de apartamente spre zona Bucium, afectată de blocaje în traficul auto.