Italia se pregătește pentru vaccinul anti COVID-19: Cumpără la licitație 100 de milioane de seringi
Autorităţile italiene au lansat o licitaţie publică pentru a achiziţiona 100 de milioane de seringi şi de ace în vederea administrării viitorului vaccin anti COVID-19 care va fi cumpărat şi repartizat de Comisia Europeană (CE), relatează EFE.
Comisarul italian pentru situaţii de urgenţă, Domenico Arcuri, a anunțat lansarea licitaţiei prin care companiile vor putea să prezinte în următoarele 15 zile o ofertă pentru a vinde statului o sută de milioane de seringi.
După depunerea ofertelor, va fi selectată compania care va câştiga licitaţia.
Italia cumpără 5 milioane de doze de soluție salină
Domenico Arcuri a cerut cumpărarea a 5 milioane de doze de soluţie salină, care vor fi necesare pentru administrarea unor tipuri de vaccin anti-COVID-19.
„Italia a achitat deja cota de 94 de milioane de euro ce îi revine pentru cumpărarea de către CE a mai multor vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus“, a declarat Domenico Arcuri.
Italia va avea dreptul să primească 13,5 % din totalul vaccinurilor cumpărate la nivel comunitar, a precizat Domenico Arcuri.
Pregătiri pentru distribuirea vaccinului anti COVID-19 în Italia
Guvernul italian pregăteşte un plan naţional pentru a garanta securitatea şi distribuirea viitorului vaccin, care va include însă şi anumite întârzieri, având în vedere că multe regiuni ale ţării nu au identificat deocamdată centrele unde vor fi conservate dozele de vaccinuri.
Potrivit lui Domenico Arcuri, acel plan naţional se bazează pe ideea existenţei unui astfel de centru de furnizare la fiecare 20.000 de cetăţeni italieni.
Subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Sandra Zampa, este de părere că primele doze vor ajunge în curând în Italia, dar a avertizat populaţia să nu îşi facă iluzii, deoarece vaccinul va deveni disponibil în cantităţi substanţiale abia în primăvara anului viitor, cel mai devreme.
UE comandă 160 de milioane de doze de la Moderna
Autorităţile Uniunii Europene au semnat până acum contracte cu companiile farmaceutice Pfizer şi BionTech (SUA/Germania), Sanofi-GSK (Franţa/Marea Britanie), Curevac (Germania), AstraZeneca şi Universitatea Oxford (Marea Britanie), Johnson & Johnson (SUA) şi Moderna (SUA).
„A fost îmbucurător să vedem că toate statele membre au fost de acord să cumpere aceste vaccinuri și să rămână în portofoliul nostru. Acest portofoliu de 5 vaccinuri, să sperăm că 6 în curând, este important pentru că acoperă patru tehnologii de producție diferite. Poate că anumite vaccinuri funcționează mai bine în unele părți din populație decât altele”, a menționat Ursula Von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
Preşedinta Comisiei Europene a mai anunțat că UE a încheiat un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Acesta este cel de-al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic, relatează AFP. Ursula von der Leyen a precizat că UE a încheiat un contract cu societatea americană Moderna, în vederea furnizării a până la 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Acestea este cel de-al şaselea contract încheiat de UE cu un laborator farmaceutic, relatează AFP.
„Sunt fericită să anunţ că vom aproba mâine (n.r. – miercuri) un nou contract în vederea securizării altui vaccin împotriva covid-19 în portofoliul nostru”, a declarat Ursula von der Leyen.