Italia interzice publicarea în presă a dosarelor înainte de a se ajunge la proces

de: BZI.ro
14:02, 20 dec. 2023

Camera Deputaților din Italia a adoptat un amendament promovat de Enrico Costa (reprezentant al partidului Azione, un partid politic italian de orientare liberală, condus de Carlo Calenda) care interzice raportarea integrală sau parțială a ordonanțelor până la finalizarea anchetei preliminare, relatează La Repubblica.

Propunerea lui Costa, sprijinită de majoritatea guvernamentală, a trecut cu 160 de voturi pentru și 70 împotrivă, în ciuda opoziției. Noua lege prevedere atenuarea transparenței proceselor judiciare în prima fază a anchetei, limitând accesul presei la informațiile din dosare. Costa consideră că măsura protejează prezumția de nevinovăție, în timp ce criticii o văd ca pe o înfrângere pentru dreptul la informare și liberul acces la actele judiciare. Votul induce o schimbare majoră în raportarea mediatică a cazurilor judiciare din Italia.

Se modifică articolul 114 din Codul de procedură penală privind „interzicerea publicării de documente și imagini”. Doar câteva cuvinte schimbă cronica judiciară. Costa codifică „interdicția de publicare integrală sau în extras a textului ordonanței până la încheierea anchetei preliminare sau până la sfârșitul audierii preliminare, în conformitate cu dispozițiile articolelor 3 și 4 din Directiva UE din 2016 privind prezumția de nevinovăție”.

Până la proces, totul va fi secret

Fostul procuror antimafia Federico Cafiero De Raho, în prezent deputat M5S, s-a pronunțat imediat împotrivă, cu cuvinte foarte dure, „pentru că măsura preventivă nu se bazează pe vinovăție, ci pe probe”. Așadar, prezumția de nevinovăție este protejată.

„De ce nu se face public faptul că există oameni corupți și membri ai burgheziei mafiote? Acest lucru împiedică dreptul la informare garantat de Constituție. Este justiția clasicistă a guvernului Meloni care duce Italia înapoi în Evul Mediu al drepturilor”, a spus el.

În apărarea amendamentului majoritatea parlamentară spune că „este o normă de civilizație împotriva marketingului judiciar”.