Italia a anunțat că va relua imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca
Italia va relua vineri imunizările împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, a anunţat şeful guvernului de la Roma, Mario Draghi, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a comunicat concluzia sa că este vorba despre un vaccin „sigur şi eficace”, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
„Guvernul italian primeşte cu satisfacţie declaraţiile EMA. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca se va relua de mâine”, a indicat Draghi joi seară, într-un scurt comunicat.
„Prioritatea guvernului rămâne vaccinarea cât mai multor persoane posibil cât mai rapid posibil”, a transmis premierul italian.
Tot de vineri se vor relua utilizarea acestui vaccin în Letonia şi Lituania, conform anunţurilor celor două Ministere ale Sănătăţii. O decizie similară a fost luată şi ministerul de resort din Republica Cipru.
EMA a decis că vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient
Joi, 18 martie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient în lupta cu virusul SARS-CoV-2.
Ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la unele persoane vaccinate cu serul de la AstraZeneca, mai multe țări ale Uniunii Europene au suspendat imunizarea cu acest ser. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că beneficiile vaccinului dezvoltat de laboratorul suedez-britanic AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile.
Emer Cooke, directorul EMA, a declarat:
„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”
Agenția va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin.
În plus, EMA a informat că va actualiza ghidul, pentru a include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc.
”Aceste informații ar trebui să fie furnizate cadrelor medicale și publicului… (Împreună cu) semnele și simptomele, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util pentru a atenua aceste riscuri.”
Înainte de alte studii, schimbarea prospectului este o acțiune suficientă, afirmă Sabine Strauss, președinta Comisiei pentru siguranța medicamentelor.