Istoria relației femeilor cu jocurile de noroc. O analiză a acestui fenomen

de: Alexandru Dumitrachi
20:45, 23 oct. 2024

Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având acces la educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.

Procesul de emancipare a femeilor avea să fie accelerat în secolul al XX-lea, pe măsură de discriminarea de gen începea să fie eliminată în special în statele democratice.

Drepturile și libertățile pentru femei

Totuși, drepturile și libertățile pentru femei, chiar și când au devenit garantate de legislație, au avut nevoie de mult timp pentru a fi cu adevărat aplicate integral, căci constrângerile sociale au cântărit mult pentru generațiile anterioare.

Subiectul nu este încă tranșat complet, deoarece încă există o slabă reprezentare a femeilor în funcțiile de stat și în general în mediul profesional.

Jucătorii de gen masculin aveau exclusivitate sau cel puțin dominau categoric în lumea jocurilor de noroc. Din simple însoțitoare sau prestatoare ale unor spectacole de divertisment pentru publicul reprezentat de bărbați, femeile au ajuns să fie văzute așa cum este normal: ca orice ființe umane care se pot distra oricând doresc în orice cazinou terestru.

Astăzi, în Las Vegas spre exemplu, poți vedea frecvent la sloturi și chiar la mesele de cazinou numeroase femei singure care vin ca parte a unui cuplu sau în cadrul unor grupuri de prietene.

Jocurile de noroc nu sunt pentru femei?

Mentalitatea potrivit căreia jocurile de noroc sunt destinate bărbaților este considerată una învechită. Femeile pot fi pasionate de activități de gambling și se descurcă cel puțin la fel de bine precum bărbații, dacă doresc să își îndrepte atenția spre astfel de activități. De altfel, cele mai multe jocuri de cazinou au o componentă socială puternică, iar femeile se descurcă foarte bine să comunice.

La jocuri de noroc, femeile se pot concentra mai bine, sunt corecte și se lasă mai puțin duse de val decât bărbații, cheltuind chibzuit bugetele alocate pentru jocuri de noroc, planificând următoarele mișcări și analizând atent perspectivele. De altfel, cazurile de comportament nociv în cazinouri sunt foarte rare în cazul femeilor, care prezintă aparent un risc de adicție mult mai scăzut.