Istoria piramidelor din Egipt: marele mister!
Piramida lui Keops este una dintre cele mai mari piramide din Egipt și este considerată una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice. Aceasta se află pe platoul de la Giza, lângă Cairo, făcând parte din grupul de piramide faimoase din Egipt.
Piramidele de la Giza
Cele trei piramide enorme situate la Giza au fost construite de regele Khufu, fiul său și nepotul său în timpul dinastiei a patra. Cea mai mare, cunoscută sub numele de Marea Piramidă, a fost construită de Khufu și este singura dintre cele „Șapte minuni ale lumii antice” care există și astăzi.
Piramida lui Keops
Marea Piramidă, recunoscută și ca Piramida lui Keops, a fost construită din aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră și a avut o înălțime de 146 de metri, echivalentul a 50 de etaje, la finalizare. Baza sa formează un pătrat aproape perfect, cu laturile de 230 de metri. Fiecare colț al bazei este orientat spre cele patru puncte cardinale ale busolei.
Modul exact în care au fost construite piramidele a reprezentat o enigmă arheologică, părând atât de miraculoasă, încât teoriile despre divinitate și extratereștrii antici au prins contur în mintea oamenilor.
Construirea piramidelor din Egipt
Durata construcției piramidei a fost estimată la 20 de ani și a implicat peste 20.000 de muncitori, brutari, dulgheri și transportatori de apă. Metoda exactă în care a fost construită această capodopera arhitecturală nu este cunoscută nici până în zilele noastre, fiind unul dintre marile mistere ale piramidelor, dar teoria principală este că egiptenii au folosit un terasament înconjurător de nisip, cărămidă și pământ care a crescut în înălțime pe măsură ce piramida se ridica. Cu alte cuvinte, au construit o schelă în jurul piramidei pe care cărau blocurile de piatră.
O echipă multinațională de zece cercetători proveniți din Franța, Egipt și China a determinat în cele din urmă modul în care egiptenii antici transportau blocurile masive de granit și calcar folosite la construirea piramidele de la Giza.
Se crede că egiptenii antici au folosit un afluent al Nilului, care curgea pe lângă Giza, pentru a transporta blocurile de piatră de la carieră la locul unde sunt astăzi piramidele. Apoi, o teorie emisă în 2019 spune că egiptenii au folosit nisip umezit pentru a facilita alunecarea blocurilor de piatră. Se mai crede că egiptenii au folosit un sistem de scripeți pentru a ridica blocurile de piatră.
Piramidele au fost construite ca morminte funerare pentru faraoni și oficiali de rang înalt, din 2600 î.Hr. până în 1550 î.Hr. Aceste monumente masive au arătat puterea și bogăția unei persoane și au servit drept loc de ascensiune în viața de apoi. Peste 100 de piramide au fost găsite în Egipt, majoritatea pe malul de vest al Nilului.
Influențele Egiptului Antic asupra omenirii
Omenirea a fost mereu fascinată de Egiptul Antic și de cultura acestuia, de măreția sa. Conducătorii din Grecia Antică s-au portretizat adesea ca faraoni și zei, iar romanii au preluat obeliscurile pentru a-și împodobi orașele. După invazia Egiptului de către Napoleon, în 1798, Egiptomania a cuprins Europa. Arheologii au început să dezgroape templele și mormintele faimoșilor faraoni, inclusiv cel al lui Tutankhamon, care a fost descoperit de Howard Carter în 1915.
Influențele Egiptului Antic se regăsesc și astăzi în multe industrii, inclusiv în industria de gambling. Numeroase sloturi au la bază povești legate de civilizația Egiptului antic, cu elemente grafice și simboluri cum ar fi piramide, faraoni, scarabei, zeități etc. Iar toate aceste simboluri sunt folosite chiar si in ofertele fara depunere alea cazinourilor online.
Concluzii
Piramidele rămân artefacte impresionante, care în continuare sunt învăluite în mister. Cu toate că s-au făcut numeroase cercetări și s-au descoperit atât de multe elemente edificatorii, specialiștii zilelor noastre nu pot emite teorii bazate pe certitudine despre modul în care egiptenii au reușit să construiască asemenea morminte faraonice.
foto: unsplash.com