Istoria fascinantă a gecii de piele. În ce scop a fost creată prima geacă de piele

de: BZI.ro
10:35, 16 oct. 2023

Plecând de la originea sa, care datează din perioada Primului Război Mondial, jacheta de piele a avut un parcurs impresionant de-a lungul timpului. Fie că ieși la o primă întâlnire sau pentru a petrece timp cu prietenii în weekend, există un articol vestimentar cu care garantat te vei afla în tendințe pe tot parcursul zilei, și anume clasica geacă de piele. Aceasta combină stilul cu funcționalitatea într-un mod pe care puține alte piese vestimanetare îl pot egala.

Prima geacă de piele din istorie

Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, jacheta de piele este o opțiune versatilă care poate fi încadrată în 3 categorii principale, și anume geaca stil bomber, geaca în stil motociclist și geaca pentru curse de mașini. Cu toate acestea, există o gamă variată de stiluri pe piața industria moderne de modă. Când vorbim despre geaca de piele, ne vin în minte nume precum gemenele Olsen, Kate Moss și alte nume faimoase care o poartă cu mare stil. Această piesă adecvată pentru aproape orice fel de vreme a fost inițial creată strict pentru funcționalitatea sa, la începutul anilor 1900, în timpul Primului Război Mondial.
Geaca de de piele se află în tendințe de peste un secol, iar popularitatea acesteia nu va scădea prea curând! Cu o istorie bogată strâns legată de Primul Război Mondial, această piesă de îmbrăcăminte continuă să influențeze până și moda din zilele noastre.

Prima geacă de piele a fost creată pentru a oferi protecție împotriva condițiilor meteo nefavorabile, în special împotriva vântului, frigului și ploii. Pielea naturală a fost una dintre primele materiale utilizate pentru îmbrăcăminte din cauza durabilității și izolației naturale pe care o oferă. Geacă de piele a devenit ulterior, un simbol al stilului și al unei atitudini rebele și aventuroase, fiind purtată de motocicliști, piloți, soldați și alte astfel de grupuri care au apreciat atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea sa. În timpul Primului Război Mondial, aviatorii militari purtau o geacă de piele maro pentru a se proteja de frigul extrem din timpul zborurilor, și anume modelul A1, creat de Chapal în 1925. Acest fapt a condus spre popularizarea gecilor de piele în rândul aviatorilor, și ulterior în cultura populară.

Evoluția acestei piese vestimentare de-a lungul timpului

Astăzi, geaca de piele este purtată într-o varietate de contexte și pentru diferite scopuri, pornind de la modă, și până la echipamente sportive și moto. Nu este greu de înțeles cum de această piesă versatilă a reușit să se păstreze în tendințe pentru atât de multă vreme. Potrivită pentru orice ocazie, geaca de piele este apreciată de peste un secol. Încă de la apariția sa, aceasta a fost în centrul atenției și a cucerit inimile pasionaților de modă din întreaga lume.

Industria Hollywood a jucat un rol semnificativ în promovarea acestei piese de îmbrăcăminte. Marlon Brando în „The Wild One” și James Dean în „Rebel Without A Cause” au contribuit la popularitatea jachetelor de piele. Acest lucru a inspirat o întreagă generație și a consolidat legătura dintre jachetele de piele și o personalitate rebelă. Deși inițial a fost purtată doar de bărbați, în anii ’70 și ’80, femeile au început să adopte și ele această tendința. Jacheta de piele nu lipsea din garderobe artiștilor nonconformist, devenind astfel din ce în ce mai populară priintre oamenii de rând. Acest fapt a contribuit la diversificarea stilurilor și a designurilor jachetelor de piele, care au continuat să evolueze, devenind tot mai moderne și potrivite pentru orice ocazie. De la stilul grunge cu ținte și accesorii îndrăznețe, până la variante contemporane și minimaliste, jachetele de piele sunt astăzi adaptate pentru orice gust și stil.

În concluzie, jacheta de piele a traversat o călătorie fascinantă, ce a pornit de pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, ajungând pe podiumurile de modă și după aceea pe străzile orașelor. Multe persoane pasionate de modă au făcut din geaca de piele o piesă semnătura de-a lungul timpului, în timp ce alții au evitat-o pentru că li se pare prea comună. Cu toate acestea, un lucru este sigur – această piesă de îmbrăcăminte atemporală nu dă semne că ar dispărea prea curând din peisajul modei.