Israelul a vaccinat jumătate din populație: doar 0,07% din cei imunizați au făcut Covid-19
Programul de vaccinare al Israelului prezintă primele urmări: reducerea infecțiilor și a severității bolii în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Doar 0,07% din cei imunizați au făcut Covid-19.
Scăderea numărului de cazuri pare a fi cea mai pronunțată la persoanele în vârstă și în zonele cele mai avansate în privinta imunizarii, potrivit BBC. Acest lucru sugerează că și vaccinul, nu doar carantina, are efecte pozitive.
Cifrele Ministerului Sănătății din Israel arată că 531 de persoane de peste 60 de ani, din aproape 750.000 complet vaccinate, au fost testate pozitive pentru coronavirus (0,07%).
Și mult mai puține s-au îmbolnăvit, 38 fiind spitalizate cu forme moderate, severe sau critice.
Ministerul Sănătății a evaluat dosarele medicale a aproape un milion de persoane – dintre care 743.845 au depășit vârsta de 60 de ani – până la cel puțin șapte zile după ce au primit a doua doză de vaccin.
Au existat trei decese la persoanele de peste 60 de ani vaccinate – deși este posibil să fi contractat infecția mai devreme, înainte ca imunitatea lor să aibă timp să se construiască.
Înainte ca vaccinul să aibă timp să isi faca efectul, au fost înregistrate peste 7.000 de infecții, puțin sub 700 de forme moderate până la critice și 307 decese.
Datele Ministerului Sănătății sugerează că infecțiile și bolile au scăzut în mod constant începând cu 14 zile de la primirea primei doze.
Strategia de doză întârziată
Israelul a oferit în mod constant oamenilor prima și a doua doză la cel mult trei săptămâni distanță, prima doză oferind protecție timp de cel puțin două săptămâni.
Prima doză de vaccin este așteptată să ofere protecție după aproximativ două săptămâni, deoarece pregătește sistemul imunitar pentru a începe să recunoască și să lupte împotriva virusului. Producătorii spun că protecția maximă este atinsă la circa o săptămână după administrarea rapelului.
Potrivit celor mai recente date, Israelul a vaccinat 54,7% din populație, care totalizează circa 9 milioane de oameni. Aproximativ un milion de oameni au făcut și rapelul.
Ministerul Sănătății a analizat doar infectările în rândul persoanele vaccinate și nu a avut și un grup de control cu persoane nevaccinate, așa cum s-ar întâmpla într-un studiu clinic.
Dar o echipă de cercetători de la Institutul de Științe Weizmann, Universitatea din Tel-Aviv și Institutul de Tehnologie Technion a încercat să stabilească dacă scăderea infectărilor se datorează vaccinului mai degrabă decât restricțiilor.
Cercetătorii au constatat scăderi mai mari în ceea ce privește numărul infectărilor și al spitalizărilor atât în rândul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, care au fost vaccinați primii, cât și în orașele care au vaccinat mai repede o mai mare parte a locuitorilor.
Aceste modificări nu au fost observate în perioadele anterioare de restricții. Acest lucru dă semne timpurii, dar încurajatoare, că scăderea infectărilor poate fi legată de vaccin și nu doar de restricțiile actuale.