Israel impune pentru a treia oară carantina la nivel național

de: Cristian ZAVASTIN
10:56, 28 dec. 2020

Israelul a intrat în ceea ce speră să fie a treia şi ultima sa carantină pentru noul coronavirus şi a intensificat vaccinările. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că ar putea permite ieşirea din pandemie până în luna martie, transmite Reuters.

O eventuală ieșire din pandemie i-ar păstra șansele lui Benjamin Netanyahu de a fi reales în funcţie, după erori cum ar fi ridicarea primei carantine cu o declaraţie prematură de victorie, în luna mai, aplicarea fără consecvenţă a restricţiilor şi ajutoarele economice insuficiente.

Vaccinare în masă în Israel

De la începerea vaccinărilor, cu o săptămână înainte faţă de Uniunea Europeană, sistemul de sănătate israelian a administrat 280.000 de vaccinuri, cele mai multe din lume. Autorităţile iau în considerare deschiderea unor centre de vacinări cu program de 24 de ore/şapte zile pe săptămână. Netanyahu doreşte ca numărul vaccinărilor se se dubleze la 150.000 pe zi până weekendul viitor.

Acest ritm ar permite vaccinarea a jumătate din populaţia Israelului de 9 milioane de persoane până la sfârşitul lunii ianuarie. Israelul a înregistrat aproape 400.000 de cazuri de Covid-19 şi 3.210 decese.

„De îndată ce vom termina această etapă, în 30 de zile vom putea ieşi din coronavirus, vom putea deschide economia şi vom putem face lucruri pe care nicio ţară nu le va putea face”, a spus Benjamin Netanyahu într-o declaraţie la televiziune.

Premierul conservator candidează în alegerile din 23 martie, convocate după ce coaliţia sa de guvernare s-a prăbuşit luna aceasta. Un sondaj publicat de Institutul pentru Democraţie din Israel a constatat că 40,8% din populaţie a acordat guvernului ratinguri în mare parte pozitive pentru gestionarea aspectelor medicale ale crizei, în timp ce 32,2% i-au acordat ratinguri mai ales negative.

În ceea ce priveşte aspectele economice, ratingurile guvernului au fost 52,8% negative şi 19,7% pozitive.

Carantina instituită pentru reducerea infectărilor

Carantina instituită duminică – a treia din ţară – va dura cel puţin trei săptămâni şi are ca scop reducerea infectărilor care se dublează în prezent la fiecare două săptămâni, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Vaccinurile înseamnă că ”există şanse foarte mari ca aceasta să fie ultima noastră carantină”, a declarat Sharon Alroy-Preis, şef al diviziei de servicii de sănătate publică a ministerului.

Carantina interzice vizitele şi limitează circulaţia persoanelor pe o rază de un kilometru faţă de locuinţă, cu excepţia deplasării pentru vaccinare. Magazinele neesenţiale vor fi închise, iar activităţile culturale suspendate.

Costuri imense pentru cel de-al treilea lockdown în Israel

Shira Greenberg, economistul-şef al ministerului, a declarat că acest lockdown va costa economia israeliană 3 miliarde de şekeli pe săptămână, măsura fiind planificată în prezent pentru două săptămâni.

Costul va fi mult mai mare dacă lockdown-ul se prelungeşte pentru încă două săptămâni, în cazul în care morbiditatea nu scade semnificativ, potrivit deciziei Cabinetului Corona israelian.

Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat pentru Camera Organizaţiilor şi Afacerilor Independente din Israel, daunele totale aduse economiei israeliene din cauza viitorului lockdown vor ajunge la 26,8 miliarde de şekeli.

Website-ul de ştiri în limba ebraică Ynet a anunţat că biroul prim-ministrului şi Ministerul de Finanţe pregătesc un alt plan de ajutor pentru sectorul de afaceri din cauza celui de-al treilea lockdown.