Iritație sub sân. Cum să scapi de o boală infecțioasă apărută în jurul glandelor mamare
O iritație sub sân reprezintă o boală infecțioasă și inflamatorie a pielii care apare în pliurile sub mamare din cauza umidității crescute și a infecției. Acest disconfort este cauzat de igiena personală și de transpirația excesivă. Iritația se manifestă sub formă de roșeață, care se limitează la zonele de contact cu pielea, macerații cu miros neplăcut, placă albicioasă sau purulentă. Diagnosticul se bazează pe date clinice, completate de examen microbiologic. Pentru tratament se folosesc remedii locale cu acțiune antiseptică, de uscare și antibacteriană.
O iritație sau dermatita intertriginoasă, este mai frecvent diagnosticată la femei. Uneori boala apare la bărbații cu ginecomastie și obezitate, precum și diabet zaharat concomitent. Frecvența erupțiilor cutanate în pliurile glandelor mamare în rândul femeilor crește odată cu vârsta. Acest lucru se datorează modificărilor caracteristice ale funcției pielii, scăderii imunității și creșterii volumului sânilor. Multe femei refuză să folosească sutien odată cu vârsta, ceea ce crește riscul de a dezvolta erupții cutanate în jurul glandei mamare.
Iritație sub sân. Cele mai frecvente cauze care favorizează dezvoltarea bolilor sistemice
Pentru dezvoltarea erupției sub sân este necesară o combinație de mai mulți factori. În condiții normale, transpirația are proprietăți bactericide și previne creșterea microorganismelor. Dar, cu o combinație de transpirație, unele boli sistemice sau afecțiuni speciale pe fondul frecării pielii sub sân, apare erupția cutanată.
Patologia se manifestă din cauza hiperhidrozei. Odată cu transpirația crescută și lipsa ventilației pielii, acidul uric, ureea, clorurile rămân la suprafața pielii, provocând deteriorare, macerare pielii. La femeile care alăptează, temperatura glandelor mamare crește, astfel încât transpirația crește în pliurile de sub ele.
De asemenea, disconfortul se poate manifesta din cauza unor încălcări ale igienei personale. Refuzul de a purta sutien pentru sânii mari duce la mastotoză. Astfel, pielea din interiorul pliului este strâns în contact, nu permite evaporarea transpirației. Dacă o femeie ignoră procedurile de igienă, în special în timpul căldurii, transpirația devine un teren propice pentru dezvoltarea de bacterii.
Afecțiunile endocrine și sarcina provoacă formarea de bube roșii. Cum poți să-ți protejezi glandele mamare de erupții
Unele erupții sunt provocate de patologii endocrine. Transpirația și riscul de erupție cutanată cresc odată cu hipertiroidismul, iar la pacienții cu diabet zaharat, patologia este adesea combinată cu o infecție fungică sau microbiană. Candidoza cutanată în diabet se poate dezvolta nu numai sub sân, ci și în orice pliuri ale pielii.
Unele erupții sub formă de bube roșii contribuie la scăderea imunității. Odată cu vârsta, are loc o scădere naturală a apărării imune, o modificare a compoziției transpirației. Reacția sa se poate schimba de la acidă la neutră. Prin urmare, femeile în vârstă cu macromastie au mai multe șanse de a dezvolta dermatită.
Unele pete roșii sub sân apar și în timpul sarcinii. La femeile însărcinate, abdomenul în creștere și glandele mamare formează o zonă de contact apropiat. În acest caz, un sutien din bumbac poate proteja împotriva spinilor pielii. Dacă nu este purtat, sub sâni pot apărea erupții cutanate sub formă de pete roșii sau chiar albe. Riscul crește și de la o scădere naturală a imunității la gravide.
Metode eficiente pentru a scăpa de disconfortul de la nivelul sânilor. Cum să previi apariția acestui deranj
De obicei, tratamentul se efectuează la domiciliu, în cazurile severe, este necesară spitalizarea într-un dispensar dermatovenerologic. Majoritatea medicamentelor pentru a calma disconfortul sunt folosite local. Terapia sistemică se efectuează cu procese infecțioase prelungite. Fizioterapia este prescrisă ca metodă auxiliară care completează terapia medicamentoasă.
De obicei sunt folosite soluții antiseptice pentru tratarea erupțiilor și nodulilor. Acestea ajută la dezinfectarea pielii, inhibă activitatea bacteriilor. Aplicați clorhexidină, miramistin, furacilină și deranjul va dispărea în scurt timp. Decocturile de mușețel, gălbenele au un efect antiseptic și antiinflamator.
Agenți de uscare a erupțiilor cutanate permite reducerea exsudației, reducerea activității glandelor sudoripare și oprirea progresiei inflamației. Aplicați preparate cu sulfat de cupru, pastă de zinc, soluție de resorcinol. Unguentul lui Teymurov pe bază de acid boric și salicilic, zinc, talc și alte substanțe este eficient. De asemenea, se poate folosi pasta Lassar.
Preparatele cu dexpantenol ajută la accelerarea refacerii pielii după o iritație sub sân. Pentru a aplica medicamentul înmoaie dermul la locul erupției. Unguentul hrănește pielea, pătrunde în celule, unde se transformă în acid pantotenic și accelerează diviziunea celulară.