ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prezență specială la Biserica din localitatea Pocreaca, județul Iași, fondată de Ștefan cel Mare! Totul e legat de finalizarea reabilitării și restaurării lăcașului de cult
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, va participa duminică, 16 august 2020, la recepția lucrărilor legate de reabilitarea și restaurarea la Biserica Pocreaca, județul Iași! Aici, în anul 2016, Direcția Județeană pentru Cultură Iași, alături de preotul paroh din localitate, a demarat procesul de salvare a edificiului de cult, monument istoric. Biserica a fost ctitorită în jurul anului 1868
Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va fi prezent în localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca din județul Iași. ÎPS Teofan va participa duminică, 16 august 2020, la recepția lucrărilor legate de reabilitarea și restaurarea lăcașului de cult. De reamintit că, aici, în anul 2016, Direcția Județenă pentru Cultură (DJC) Iași, alături de preotul paroh din localitate, a demarat procesul de salvare a edificiului de cult, monument istoric.
Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca se afla într-o stare avansată de degradare
De reamintit că Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”, din localitatea Pocreaca, comuna Schitu Duca, se afla, după 1990, într-o stare avansată de degradare. Având în vedere că este vorba despre o clădire monument, fiind ctitorită în jurul anului 1868, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași a demarat un proces pentru salvarea bisericii. Aici, demersurile au fost susținute și de părintele paroh, protopopul Mihai Roșu. La Pocreaca este vorba de o biserică ridicată pe o coamă de deal, iar sub fundație este un strat slab, de humă. Din această cauză, de-a lungul timpului, pereții s-au degradat. Acum câțiva ani s-au pus și câțiva piloni de susținere, dar acest lucru nu a ajutat prea mult.
Biserica de la Pocreaca, loc de rugăciune într-o vestită așezare răzășească
De arătat că, în satul Pocreaca a existat o biserică din lemn, construită, probabil, după mărturia enoriașilor, tocmai în anul 1670. În timp, aceasta s-a deteriorat.
„Satul Pocreaca este un sat vechi, răzășesc, al cărui început sigur nu se cunoaște. Descoperirile arheologice din această zonă au scos la iveală fragmente ceramice hallstattiene, făcând pe specialiști să afirme că așezarea de la Cetățuia Pocreaca este o așezare fortificată neolitică. Pentru prima dată satul apare consemnat la 13 mai 1560. Atunci, locuitorii satului erau răzeși sub ascultarea logofătului Ion Tăutu, omul credincios măriei sale, voievodul Moldovei, Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt. Numele satului este dat de sfântul voievod moldav, lucru aflat dintr-o serie de legende care sunt păstrate cu sfințenie de bătrânii satului. Astfel, o legendă transmisă pe cale orală de săteanul octogenar Horhotă Constantin spune:
„Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, fiind în urmărirea tătarilor dinspre Dobrovăț spre est, ajungând pe dealul de vest al satului Pocreaca, a văzut o așezare și a fost impresionat de frumusețea locului, încât și-a uitat paloșul pe-o cracă. Întorcându-se pentru a-și recupera arma de luptă, Ștefan cel Mare a botezat așezarea cu numele Pocreaca, de la sintagma pe-o cracă”, se arată în documentele oficiale despre Pocreaca ale DJC.