Ionuţ, românul dispărut după tragedia din Grecia, a fost găsit mort: „Ai luat cu tine o parte din mine”

de: BZI.ro
09:40, 04 mart. 2023

Ionuţ, românul dat dispărut după tragedia feroviară din Grecia, a fost găsit mort. Familia românului a fost anunţată de autorităţile din Grecia că Ionuţ se numără printre victimele accidentului de tren, informează RomâniaTV.net

Salvatorii sunt aşteptaţi să încheie eforturile de a găsi cadavrele victimelor accidentului feroviar produs în urmă cu trei zile în Grecia, pe măsură ce furia oamenilor faţă de accident creşte.

Din păcate, printre victime, se află şi un român

La trei zile după ce trenul de pasageri care ducea la Salonic s-a ciocnit cu un tren de marfă care venea în afara oraşului Tempe, ucigând cel puţin 57 de persoane, operaţiunea de localizare a pasagerilor dispăruţi va fi probabil încheiată, au spus oficialii, potrivit The Guardian.

Din păcate, printre victime, se află şi un român. Potrivit rudelor, Ionuţ se dusese la Atena să dea examen auto şi avea bilet de întoarcere la Salonic în trenul morţii.

Ieri, un bărbat, care spune că este fratele lui Ionuț, românul dispărut după tragedia din Grecia, a venit în faţa jurnaliştilor eleni cu poza lui şi le-a spus că acesta s-a urcat în tren în staţia Katerini şi avea ca destinaţie finală Atena.

Noaptea trecută, autorităţile din Grecia au reuşit identificarea lui Ionuţ printre victimele accidentului de tren produs marţi dimineaţă.

Până în prezent, bilanţul este de 57 de morţi, însă pe măsură ce victimele sunt identificate, acesta creşte.

După aflarea veştii morţii lui Ionuţ, o membră a familiei a postat mai multe fotografii pe Facebook cu Ionuţ şi a scris un mesaj de adio.

„Dumnezeu să te odihnească, suflet bun. Ai luat cu tine o parte din mine. M-ai distrus, nu am cuvinte”, a scris Gina Todor.

Legiştii au fost nevoiţi să identifice victimele prin elemente distinctive

Pe măsură ce speranţele de a găsi pasageri vii sau decedați s-au stins, accentul s-a îndreptat către returnarea rămăşiţelor victimelor către familii. Oficialii au declarat vineri că, cu ajutorul rudelor care au oferit probe de ADN, au fost identificate 54 de victime, dar că forţa coliziunii a fost de aăa natură încât procesul durează mai mult decât se aştepta.

Legiştii au fost nevoiţi să identifice victimele – aproape toţi studenţi – prin elemente distinctive, cum ar fi tatuajele şi cerceii.

Prin ordin al Ministerului Sănătăţii, cadavrele vor fi predate rudelor în sicrie sigilate, „din motive psihologice”. Într-o ţară în care familiile îşi iau adesea rămas bun de la cei decedaţi, sicriele fiind menţinute deschise, decizia ministerială a fost controversată şi a amplificat sentimentul de suferinţă colectivă.

Lucrătorii feroviari au prelungit protestul faţă de standardele de siguranţă – şi, în general, de starea precară a căilor ferate greceşti, începând cu absenţa unei semnalizări adecvate – iar studenţii au demonstrat la nivel naţional, jurând că vor fi „vocea morţilor” şi cerând dreptate. În Atena, mii de oameni au ieşit în stradă scandând „Profiturile lor, morţii noştri”.

Protestatarii furioşi s-au adunat în faţa sediului companiei

Hellenic Train s-a numărat printre o serie de utilităţi publice privatizate în perioada de apogeu a crizei datoriilor ţării. În 2016 a fost achiziţionată de grupul feroviar de stat italian Ferrovie dello Stato (FS) Italiane.

Compania a inaugurat anul trecut noul său serviciu de trenuri de pasageri electrificate de mare viteză între Atena şi Salonic, afirmând pe site-ul său web că, la viteze de până la 250 km/h, trenurile ar putea transporta pasageri între cele două oraşe în mai puţin de patru ore. Trenul Intercity implicat în accidentulş de marţi circula pe acea rută înainte de a se ciocni cu peste 100 de km/h cu trenul de marfă care se apropia, care transporta marfă de la Salonic la Larissa.

Pe parcursul săptămânii, protestatarii furioşi s-au adunat în faţa sediului companiei puternic păzite din capitala Greciei. Vineri, au făcut-o din nou, strigând „Ucigaşii”, cuvânt pe care manifestanţii l-au scris cu spray în roşu pe ferestrele clădirii de birouri.

La căderea nopţii au avut loc ciocniri în Piaţa Syntagma, piaţa centrală a capitalei elene, între tinerii care aruncau pietre şi poliţia care trăgea cu gaze lacrimogene. Scene similare au avut loc şi la Salonic.