Ion Sapdaru, pasiunea pentru teatru și cinematografie, o viață dedicată scenei: „Am fost mereu atras de teatrul românesc”
Ion Sapdaru, actor și regizor, vorbește despre parcursul său artistic de la primele roluri interpretate cu emoție în școala din sat, până la experiența intensă de 35 de ani pe scena Teatrului Național din Iași. De la Chișinău la Moscova și până la Iași, pasiunea sa a fost hrănită de momente unice și de oameni care i-au inspirat drumul artistic
Ion Sapdaru, cunoscut publicului prin rolurile sale diverse și impresionante, își dezvăluie povestea de viață marcată de teatru și cinematografie. Provenind dintr-o familie simplă, dar înzestrată cu un „anumit histrionism”, după cum spune el, Sapdaru și-a început drumul artistic în anii de școală, într-un sat unde teatrul era o raritate. În timp, și-a desăvârșit pasiunea la școli de prestigiu din Chișinău și Moscova, iar astăzi, după trei decenii de activitate la Teatrul Național din Iași, continuă să creeze spectacole unice pentru publicul ieșean. Acum, regizează piesa „Venirea”, care va avea premiera în decembrie 2024.
Ion Sapdaru: Pasiunea pentru teatru și cinematografie, o viață dedicată scenei
Pasiunea pentru teatru l-a urmărit pe Ion Sapdaru încă din copilărie, iar familia a avut un rol neașteptat de important, deși niciunul dintre părinți nu a avut vreo legătură cu teatrul.
„Cred că asta vine din familie, pentru că părinții mei care evident că nu au avut nimic în comun cu teatrul, adică au fost oameni simpli, dar o anumită doză de histrionism o aveau ambii, și atunci i-am moștenit într-un anume fel”, povestește Ion Sapdaru.
Profesorii l-au ghidat și ei spre teatru, mai ales prin cercul dramatic pe care l-a condus în clasa a VIII-a.
„Totul a început din clasa a VIII-a, când am avut cerc dramatic în școală, pe care, evident, profesoara mea m-a însărcinat să-l conduc eu. Atunci mi-am dat seama că aceasta este calea mea. Îmi amintesc că am făcut școala într-un sat în care ideea de teatru nu exista. Dar profesorii noștri erau îndrăgostiți de teatru, și asta m-a determinat să dau la actorie”, își amintește Ion Sapdaru cu emoție.
Așa a ajuns să studieze la Chișinău, urmând apoi cursurile prestigioasei școli de film din Moscova.
„Experiența de la Moscova a fost foarte frumoasă, pentru că era o școală prestigioasă, cu profesori de renume. Am avut un mare noroc că am intrat acolo”, explică Ion Sapdaru, amintindu-și de acei ani de formare care l-au pregătit pentru cariera sa.
În anii ’90, o invitație neașteptată a venit din partea Teatrului Național din Iași.
„M-a bucurat foarte mult faptul că am fost chemat să muncesc la Teatrul Național din Iași. Nu am stat nici măcar cinci secunde să mă gândesc, am acceptat imediat. Eu întotdeauna am fost atras de teatrul românesc”, adaugă Ion Sapdaru.
„Rolurile rămân în suflet, pentru că toate sunt lucrate cu dragoste”
Pentru Ion Sapdaru, teatrul este o formă de artă care cere devotament total.
„În suflet îți rămân toate rolurile, pentru că toate sunt lucrate cu dragoste, cu aplecare destul de serioasă. Îmi amintesc cu drag de primul spectacol pe o scenă profesionistă. Eram în anul II de facultate, la Chișinău, și eram angajat la Teatrul Luceafărul de acolo. Eram pe scenă și aveam emoții puternice, dar se pare că intuiția sau instinctul m-au condus destul de bine în acea zi. Atunci mi-am dat seama cât de responsabil este actorul în fața unui public”, povestește Ion Sapdaru.
Sapdaru își amintește și de perioada dificilă a anilor ’90, când România trecea prin transformări majore.
„A fost greu pentru că România se afla într-o transformare teribilă după Revoluție, dar dragostea pentru teatru m-a determinat să trec peste toate problemele, fără să le observ. Munca era atât de interesantă și aveam atât de multe de jucat încât greutățile au trecut aproape neobservate”, explică Ion Sapdaru.
„Venirea”, un proiect de suflet pentru scena ieșeană. Astăzi, Ion Sapdaru continuă să inspire și să provoace publicul. În decembrie 2024, va prezenta premiera piesei „Venirea”, o lucrare câștigătoare a concursului pentru lectura de teatru, scrisă de Valeriu Stancu.
„Noi avem un proiect în cadrul Teatrului Național din Iași, unde citim piese și facem un fel de mini-spectacole. La final de an, piesa care câștigă este transformată într-un spectacol în cadrul Teatrului Național din Iași”, explică Ion Sapdaru.
Premiera va avea loc pe data de 21 decembrie 2024, în Sala Uzina cu Teatru și va beneficia de o distribuție variată, incluzând actori ca Radu Homiceanu, Doru Aftanasiu, Anne Marie Chertic și chiar regizorul însuși.
Ion Sapdaru rămâne o prezență marcantă pe scena ieșeană, iar proiectul „Venirea” demonstrează încă o dată dedicarea sa pentru descoperirea de voci noi în dramaturgie și pentru îmbogățirea peisajului teatral din Iași. Spectacolul din decembrie va fi un nou capitol emoționant în povestea sa de viață dedicată scenei.