Ion Cristoiu: Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe AŢI

de: BZI.ro
08:00, 16 nov. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu realizează o analiză a tragediei din Piatra Neamţ. Într-o postare publicată pe propriul blog, jurnalistul face o paralelă între incendiul din Colectiv şi cel de la Spitalul din Piatra Neamţ. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Despre Tragedia de la Piatra Neamț din seara zilei de 14 noiembrie 2020, m-am pronunțat în formulă video: la Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de pe Aleph News și în intervențiile prin Skype la emisiunea Mariei Coman și la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3. De fiecare dată, am comparat cazul de la Spitalul din Piatra Neamț din 14 noiembrie 2020 cu cel de la clubului Colectiv din București din 30 octombrie 2015. Am apelat la această comparație mai întâi pentru a putea semnala două deosebiri fundamentale, care fac din Tragedia de la Piatra Neamț ceva mai cumplit decât tragedia de la Colectiv, deși numărul de victime e mult mai mic:

La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat. Putem spune că o mare parte din responsabilitate a avut-o și nevoia de profit a proprietarilor. La Piatra Neamț incendiul a avut loc la o instituție a statului. Statul român e unicul responsabil pentru morții și răniții de la spital.
La Colectiv incendiul a avut loc într-un loc departe de atenția autorităților. La Piatra Neamț incendiul a avut loc într-o secție de Terapie intensivă unde erau internați bolnavi de Covid19. Secțiile de terapie intensivă (AŢI) sunt la ora actuală printre cele mai cunoscute spații din țară. Se vorbește despre ele în presă, în opinia publică, autoritățile invocă de dimineață până seara măsurile luate pentru a mări capacitatea de primire la AŢI. Însuși președintele României a vorbit despre AŢI într-o conferință de presă care a urmat unei ședințe de lucru cu cei responsabili de managerizarea internărilor și tratamentelor la Terapie intensivă.
Despre Tragedia de la Colectiv, cu un accent deosebit pe reacția autorităților de la vremea respectivă, am scris și publicat mai multe comentarii atât pe cristoiublog.ro, cât și în Evenimentul zilei, dat fiind că țineam zilnic două rubrici de radiografie a realităților în mișcare. Preocupat de compararea celor două tragedii, am mers la textele publicate atunci pentru a vedea ce semnalam în legătură cu concluziile trase de autorități din groaznicul accident. Și am descoperit cu acest prilej că în materie de reacții autoritățile par a fi aceleași din anul 2015, anul tragediei de la Colectiv. Par că se referă la Guvernul PSD Victor Ponta. Există și o autoritate care e aceeași atât în octombrie 2015, cât și noiembrie 2020: Președintele Klaus Iohannis.

Astfel comentând măsurile luate de Guvernul Ponta scriam în data de 1 noiembrie 2015 sub titlul Un nou hei-rup prostesc și inutil: Șo pe cluburi:

„În cadrul deja tradiționalei scenete publicitare din deschiderea ședinței de Guvern de sâmbăta, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunțat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sânge în toată țara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea și Raed Arafat:

«Săptămâna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sunt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră că la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întâlnesc oameni și există aceste situații.»”

Duminică 15 noiembrie 2020, după Tragedia de la Piatra Neamț, un Comunicat de presă al Guvernului anunța că în cadrul unei întâlniri de lucru a premierului Ludovic Orban cu factori de răspundere:

„S-a decis ca, începând cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”.

Despre decizia luată de Guvernul Ponta în 31 octombrie 2015 scriam în comentariul din 1 noiembrie 2015:

„Potrivit tradiției naționale, grupe de asalt alcătuite de Autorități vor purcede la verificarea cluburilor, la închiderea și amendarea unora, la avertizarea altora. Cum se întâmpla de obicei în asemenea cazuri, hei- rup-ul va dura puțin. Între timp, vor veni alte emoții colective și Guvernul o va lăsa mai moale cu campania împotriva cluburilor. Măsurile promise vor fi uitate în sertar. Șmecherii care patronează astfel de bombe vor reveni în piață. Dacă li s-a închis clubul, îl vor redeschide sub alt nume.
Așa s-a întâmplat după fiecare tragedie. Pot face aici o lungă listă de hei-rup-isme stârnite de o Tragedie și rămase fără nici un rezultat în realități.

După tragedia cu autocarul din Muntenegru (23 iunie 2013, 18 morți, 29 de răniți) s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport!
A trecut emoția, a trecut și hei-rup-ul, în realitate nu s-a întâmplat nimic. Până la o nouă tragedie de acest tip. După Mihăilești s-a declanșat hei-rup-ul Șo pe firmele de transport periculos! După fiecare inundație, se declanșează hei-rup-ul Trebuie să facem îndiguiri!
Hei-rup-ul Șo pe cluburi! e motivat de Victor Ponta ca necesar pentru ca «să evităm pe viitor, dacă e posibil, asemenea tragedii.»

Prin asemenea tragedii se înțeleg cele provocate de un incendiu la un club de noapte lipsit de lucrurile elementare împotriva incendiilor.
E posibil ca după acest Hei-rup să nu se mai repete o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv.
Da, dar e posibil să se producă o tragedie din ruperea unui pod plin de mașini prost făcut sau una din ruperea unui baraj sau una din prăbușirea unei construcții aiurea.

După fiecare din aceste tragedii, se vor declanșa hei-rup-uri menite a evita pe viitor astfel de tragedii.
Și cu toate acestea tragediile nu se vor încheia.

Ca să le încheiem ar trebui să ne mutăm într-altă țară.
Într-o țară în care administrarea lucrurilor nu se face prin hei-rup-uri.”

Ar trebui să scriu ceva și despre măsura luată de Guvernul Ludovic Orban de controlare la sânge a secțiilor de Terapie intensivă.
Are însă vreun rost ?
Firește că nu.
Am scris deja despre rezultatul acestei măsuri cu cinci ani în urmă pe 1 noiembrie 2015, când am comentat cazul Colectiv.