Ion Cristoiu: Scandalul Vlad Voiculescu sau De pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopții pe marea scenă a declarațiilor de presă din timpul zilei

de: BZI.ro
07:56, 25 mart. 2021

Ion Cristoiu aduce în discuţie, în această dimineaţă, subiectul falsificării datelor pandemice din Guvernul Orban. Acesta face o comparaţie dintre discuţiile avut în Fierăria lui Iocan cu discuţiile de pe Facebook. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Discuțiile de la fierăria lui Iocan din Moromeții au rămas în istoria României drept expresia uriașei disponibilități a moldo-valahilor de a avea opinii despre oricine și orice, și nu orice fel de opinii, ci opinii tari, zise că niște axiome. Marin Preda, autorul unei antologii de autor din proza lui Caragiale, împărtășește, ca toți marii lucizi ai națiunii, uimirea față de năravul românilor de a trăncăni cu sentimentul că rostesc ziceri napoleoniene.

La talk-show-urile de la Fierăria lui Iocan nu se merge oricând și oricum. Se merge doar duminică dimineața, în straie de sărbătoare, bărbierit (Ilie Moromete trece pe la bărbier înainte de a ajunge în poiană) și cu o pregătire sufletească specială.

Locul Fierăriei lui Iocan l-a luat Facebook-ul. Și pe Facebook, se trăncănește 24 din 24 de ore despre orice și oricine. Ca și la Fierăria lui Iocan participanții au convingeri de nestrămutat, pentru care rapid se încaieră verbal. Spre deosebire de Fierăria lui Iocan, pe Facebook poți da buzna în orice moment al zilei și al nopții, îmbrăcat cum se nimerește, de la ținută de gală până la ținută sumară. Poți interveni în schimbul de replici nebărbierit și chiar nespălat. Postarea de Facebook nu pute, nici dacă o pui cu mâinile nespălate, după ștersul la fund cu coală de hârtie. Deosebirea de esență constă în faptul că în orice moment de pe Facebook se poate ajunge în presă, de pe mica scenă a pălăvrăgelii de la miezul nopții pe marea scenă a declarațiilor de presă cu impact politic.

Acest adevăr se regăsește spectaculos în ceea ce s-a numit în aceste zile Scandalul falsificării datelor din Pandemie.

Marți, 23 martie 2021, spre miercuri, 24 martie 2021, noaptea, la ora 23, Violeta Alexandru, șefa PNL, București, la ora când alte femei sunt așteptate de bărbați în patul conjugal, a mers la calculator și a postat aceste gânduri:

„La ce tensiune e în București de câteva zile de când a crescut numărul cazurilor de Covid, contează mult câtă credibilitate are persoana care face declarații și, bineînțeles, ce declară. Oricum, în București se declară multe. Recunosc că selectez deja, ascult oamenii în care am încredere pentru că mă uit la experiența lor. Afirmații oficiale/politice gen – nu am încredere în cifre/cifrele sunt altele, s-ar putea să evolueze lucrurile așa sau invers (fără să se indice argumentele), eu o să fac cum vreau ca să arăt că pot – nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea. Un oraș atât de îngrijorat este un oraș căruia îi scade randamentul.

Spun asta pentru că răspund zilnic la telefon/mesaje, mai ales oamenilor fără funcții, oameni care nu au de ce să se ferească, ei îmi spun exact ceea ce simt. Sincer, este cel mai mare câştig al meu de când am decis să mă implic în viața politică.”

Dincolo de transpunerea în practică la o oră târzie din noapte a zicalei Laudă-mă gură ca să-ți dau friptură (oamenii o sună ca să-i spună ce simt!!!) textul Violetei Alexandru e de mediocritatea unei balegi uscate. Unul din multele ei texte postate pe Facebook ca să se afle-n treabă, după ce consilierii i-au zis că trebuie să scrie și ea pe rețelele sociale, ca să n-o uite lumea de când a fost trecută pe linie moartă.

O întreagă literatură publicitară ni l-a prezentat pe Vlad Voiculescu mai ceva decât literatura proletcultistă pe activistul venit de la raion în sat în vederea colectivizării.
Printre alte trăsături (așa zicea critica proletcultistă) ale lui Vlad Voiculescu în postura de Romantic revoluționar e și cea a dedicării cu întreaga ființă fizică și intelectuală muncii la Ministerul Sănătății.
Un asemenea erou al timpului nostru era presupus la ora 11 noaptea ca atent doar la ștafetele venite în tropot grăbit de Frontul luptei împotriva Pandemiei.

N-a apucat postarea Violetei Alexandru să facă nici o sută de metri pe autostrada Internetului că la comentariile cititorilor a și apărut un text al lui Vlad Voiculescu.
Asta înseamnă că ministrul Sănătății nu face altceva toată ziua decât să stea la pândă pe Facebook. Să vadă ce se scrie despre el și evident să reacționeze imediat. În text așa, cum se vede și din reproducerea noastră, nu era invocat numele lui Vlad Voiculescu. Era însă o aluzie la o zicere a ministrului, duminică, 21 martie 2021:

„Bucureștenii au cu siguranță o incidență a cazurilor mai mare decât cea raportată, după calculele Ministerului Sănătății.”

Gândurile Violetei Alexandru din apropierea miezului nopții s-au ivit din zicerea lui Vlad Voiculescu. De ce n-a făcut-o imediat, adică în noaptea de 21 spre 22 martie 2021, și nu la două zile după, în noaptea de 23 spre 24 martie 2021?

Răspunsul e simplu.
În Luceafărul, Cătălinei, în timp ce stă la fereastra castelului rezemată în coate, îi apare în depărtări icoana Luceafărului. Nu-i exclus ca Violeta Alexandru, stând marți noaptea cu coatele pe tocul ferestrei, să-i fi răsărit în gânduri chipul ministrului. Și s-a grăbit să posteze un text echivalând cu o mustrare blândă. Nici Vlad Voiculescu n-a fost altfel decât blând cu Violeta Alexandru în răspunsul imediat:

„Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul «inovativ» în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:
1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare – nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
2) din calculul incidenței la 14 zile au fost «pierdute» vreo două zile.

Astea sunt «artificiile» de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât.
Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos.
Bănuiesc că nu știai despre «inovațiile» de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că «cifrele sunt altele».”

Nici vorbă de ceartă. Pare mai degrabă un schimb de vorbe politice pe cale să devină schimb de vorbe dulci.
Unii ar putea bănui un început de idilă. O idilă în variantă digitală.

Petrecut noaptea, schimbul de replici dintre cei doi ar fi trecut neobservat dacă a doua zi, 24 martie 2021, participând la o acțiune de tip Șoimii Patriei – Plantatul de puieți – Klaus Iohannis nu l-ar fi transformat în moment politic grav:

„Nu a măsluit nimeni datele, nici înainte de alegeri, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită. Formulele de calcul sunt diferite. Când a fost ministrul Tătaru, împreună cu echipa domniei sale, am găsit potrivită o anumită formulă de calcul pentru incidența pandemiei, ce s-a calculat și s-a știut, s-a comunicat, deci nu a ascuns nimeni date sau informații. Acum, ministrul Voiculescu cu echipa domniei sale a dorit să modifice formula, a modificat-o și acum se dau datele care se găsesc.”

E drept cel care a făcut dintr-o trăncăneală duioasă pe Facebook între doi parteneri de Coaliție de Guvernare un moment politic dramatic, echivalent cu Căderea Ardealului de Nord, a fost Marcel Ciolacu:

„Măsluirea datelor pandemiei de către Guvernul Orban este un atentat la sănătatea românilor și la siguranța statului!
Răfuiala din Guvern dintre USR și PNL scoate la lumină ceea ce PSD spunea de multă vreme: că datele pandemiei sunt falsificate în funcție de interesele lor electorale, de cât de abrupt scădeau în sondaje! Cu premeditare, în deplină cunoștință de cauză!

Pe baza acestor date măsluite, s-au luat decizii cu impact direct asupra sănătății publice! Pe baza lor s-au restrâns drepturi și libertăți cetățenești! S-au închis școli timp de un an de zile! Localități întregi au fost carantinate! Afaceri ridicate cu greu au fost distruse! Pe minciunile lor!

Faptele lor sunt prea grave, ca să mai poată fi ascunse sub preș! Voi cere înființarea unei Comisii speciale de anchetă în Parlament, care să scoată la lumină toată golănia liberală! Și mă aștept ca transparenții de la USR să susțină acest demers!!!
Românii trebuie să știe cine sunt vinovații pentru suferințele îndurate, iar cei vinovați să răspundă conform legii!”

Cel care a transformat un dialog pe Facebook nu prea diferit prin gratuitate de cele de la Fierăria lui Iocan într-un fapt politic semnificativ a fost Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a identificat zicerea lui Vlad Voiculescu drept o acuzație adusă Guvernului Orban de măsluire a cifrelor din Pandemie de dragul ținerii alegerilor parlamentare. Klaus Iohannis a transformat un schimb de vorbe pe Facebook în toiul nopții într-un nou moment de război în interiorul Coaliției de guvernare. Intervențiile venite imediat în sprijinul declarației lui Klaus Iohannis și împotriva lui Vlad Voiculescu au dat proporții nebănuite unei trăncăneli de tip Fierăria lui Iocan.

Privind cu atenție zicerile lui Vlad Voiculescu vom observa că ministrul se referă la folosirea unui criteriu șmecheresc de către Guvernul Orban, pentru că cifrele de infectare să fie mici, astfel încât alegerile parlamentare să se țină. Speriat că de data asta l-a supărat pe Mărețul Padișah, și unde-i va sta picioarele îi va sta și capul, Vlad Voiculescu a revenit pe Facebook cu ceea ce unii au identificat drept o retractare:

„O discuție civilizată e o discuție civilizată și atât, fie că e în persoană, pe Facebook sau în orice altă formă de comunicare. Nu este, deci, nici un «scandal» între doamna Violetă Alexandru și mine pe tema calculării unui indicator. Este vorba despre o postare și un comentariu despre două moduri diferite de calcul. Ce vă pot asigura este că modul actual de calcul este adecvat momentului în care ne aflăm și că nu e nimic dramatic în neregulă cu felul în care fusese calculat înainte. Un indicator este un indicator, e bine în general să judecăm acțiunile. Ca să punem lucrurile în context: nu există două guverne în lumea asta care să fi gestionat pandemia la fel. Mai mult, nu există un singur guvern care să fi gestionat pandemia cu aceleași instrumente și cu același succes de când a început și până astăzi. Unele lucruri se îmbunătățesc pe parcurs. Asta facem și noi, în mod transparent: discutăm, aducem argumente, analizăm şi îmbunătățim ce e de îmbunătățit. Aveți grijă de voi în perioada asta dificilă!”

Nu e vorba de nici o retractare. În nici un moment Vlad Voiculescu n-a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit cifrele. El a acuzat Guvernul Orban c-a măsluit realitatea, folosind drept criterii de raportare a informațiilor unul care din start și fatal produs cifre mult mai mici decât cele din realitate. Dar chiar și așa, controversa Indicatorului – cum îi spune Vlad Voiculescu – nu depășește hotarele unui taifas care, în condițiile lumii de azi, s-a petrecut pe Facebook și nu la Fierăria lui Iocan.