Ion Cristoiu: Klaus Iohannis poate să-l sacrifice pe Florin Cîțu. Oricum nu mai are nimic de pierdut, pentru că a pierdut deja totul!

de: BZI.ro
08:40, 11 oct. 2021

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie pe propriul blog despre propunerea pentru premier. Jurnalistul este de părere că Florin Cîțu poate fi sacrificat de președinte mai ales în contextul în care Klaus Iohannis deja nu mai are nimic de pierdut. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:

Luni, 11 octombrie 2021, are loc la Cotroceni o primă rundă de consultări pentru desemnarea premierului mandatat să formeze Guvernul. Nu întîmplător folosesc formula O primă rundă. Și în politică sînt minuni, unele mai mari decît chiar Vindecarea Leprosului. Datele de pînă acum (cînd m-am apucat de întocmirea acestui comentariu), spun că Președintele și dacă ar vrea, tot n-ar avea cum să desemneze un premier. PSD a anunțat că nu vrea să preia guvernarea. AUR îndrugă ceva cu Guvernul de specialiști. USR merge la Cotroceni cu mandatul oricine premier, numai să nu fie Florin Cîțu. PNL are drept mandat că nu propune pe nimeni. Prin urmare, Klaus Iohannis n-are pe cine să desemneze. Toate partidele parlamentare fug de guvernare ca dracu de tămîie. Unele (PSD, de exemplu) refuză și Guvernul minoritar, deși, dacă nu vrei să guvernezi, normal ar fi să lași pe alții s-o facă. USR e și mai dihai. Sub conducerea macronistului (de la Emmanuel Macron, care e adevăratul președinte de Republică al lui Dacian Cioloș) Dacian Cioloș, USRPLUS nu vrea să formeze Guvernul, vrea să-l formeze PNL. Dar nu oricum. Ci fără Florin Cîțu.

Există o șansă ca președintele să aibă pe cine desemna. Dacă pînă la consultări, PNL își modifică (a treia oară) mandatul. Și anume să lase președintelui să desemneze pe cine vrea el din rîndurile PNL.
Sună ca dracuʼ.
Da, dar și Petre Roman a zis, în 22 decembrie 1989, că sună ca dracuʼ și cu toate astea așa a fost!

Că va fi o rundă de consultări. Că vor fi două, trei sau chiar nouă, Criza se va încheia pînă la urmă. Din acest punct de vedere, seară de seară, pe televiziuni și dimineață de dimineață (pe site-uri) se deapănă scenarii. Unul mai frumos și mai breakingnews-ist decît altul!

Numai că orice scenariu serios trebuie să se întemeieze pe realități.
Și realitățile în Cazul Crizei înseamnă interesele partidelor.

Așadar, luni, 11 octombrie 2021, din punctul de vedere al realităților, partidele care merg la Cotroceni stau astfel:

1) PNL se află în situația cea mai complicată. Pentru a obține majoritatea, PNL are următoarele posibilități:

a) Guvern de Uniune Națională sau Guvern de specialiști alcătuit împreună cu PSD. Ar fi din punctul de vedere al țării, soluția ideală. Cel puțin pînă la finele lui 2022 majoritatea parlamentară confortabilă dată și de participarea UDMR ar asigura stabilitatea, ar trece prin Parlament legi vitale pentru țară, inclusiv modificarea Constituției.
E o soluție imposibil de aplicat în practică. O parte a PNL nu vrea alianță cu PSD. Pe plan local, mulți parlamentari s-au dușmănit cu PSD și nu cu USRPLUS, care există doar pe Facebook. Ludovic Orban s-a declarat adversarul alianței. Dacă s-ar întîmpla, Ludovic Orban ar pleca din partid cu 40 de parlamentari. PNL – aripa Cîțu n-a luat în calcul puterea lui Ludovic Orban. Marcel Ciolacu, la rîndu-i, nu-și poate permite o aliere cu PNL. Un grup de „băieți de bine” îi picură în ureche că PSD trebuie să aștepte pînă în 2024, cînd va cîștiga toate alegerile. Va cîștiga pe dracu – zic eu, dar mă rog, ca și lui Liviu Dragnea, lui Marcel Ciolacu i s-au plantat în jur „băieți de bine”.
În plus, Marcel Ciolacu îl are în coastă pe Liviu Dragnea. Fostul și-a făcut rost de o televiziune – Realitatea Plus – prin Miron Mitrea, unul dintre frustrații din echipa de epave trase la mal a PSD. O echipă destul de numeroasă.
b) Guvern minoritar sprijinit de PSD.
Nu poate. Din motivele de mai sus.
c) Refacerea alianței cu USRPLUS. Pentru asta, trebuie să-l sacrifice pe Florin Cîțu și să dea înapoi USRPLUS toate ministerele grele.
E singura soluție, deși Florin Cîțu își pierde autoritatea în PNL. Una e să fii premier și alta președinte la Senat.
Ca să nu mai spun că nu văd rostul întregului tărăboi, cîtă vreme se revine la situația dinainte, cea în care USRPLUS era vioara întîi a Guvernului.
2) PSD e condamnat să rămînă în Opoziție. Va continua să zbiere timp de 3 ani de acum încolo. Pînă-și va pierde glasul.

3) USRPLUS se află într-o situație mult mai bună decît cea a PNL. Controlează toată presa TeFeListă și toate ONG-urile. Are un electorat de Facebook. Față de PNL, USRPLUS nu trebuie să dea primarilor nici o para. Clotilde Armand administrează Sectorul 1 de pe Facebook. Electoratul nu-i cere curățenie, căldură, străzi pavate. Îi cere să depună plîngeri penale împotriva Mafiei!

Prin urmare, USRPLUS merge la Cotroceni limitată de un singur interes. Al reparării Onoarei pe Facebook prin renunțarea de către PNL la Florin Cîțu. Și cum își poate permite să treacă în Opoziție, are de partea sa forța celui care n-are prea multe de pierdut.

4) UDMR are un singur interes. Ca România să nu se alăture țărilor din UE care sînt de acord ca Ungaria să fie sancționată. Și cum asta depinde doar de Klaus Iohannis, UDMR e gata de toate combinațiile.

5) AUR nu vrea să guverneze. Știe că nu va intra în nici o combinație guvernamentală. Și nici n-are cum. Pe cine să propună pentru posturile de miniștri? Partid anti-Sistem, AUR are interesul să nu facă parte din Sistem.

6) Klaus Iohannis e un președinte terminat. Ca la apăsarea pe un buton asupra lui s-a năpustit o campanie de atacuri, acuzații, ironii, înjurături cu care nici un președinte postdecembrist nu s-a confruntat pînă acum. Ion Iliescu a fost ținta unei campanii între 1992 și 1996. Da, dar el a avut de partea sa politicienii PDSR, presa iliescistă. Emil Constantinescu și Traian Băsescu au fost atacați după ce și-au încheiat mandatul. Klaus Iohannis mai are trei ani de mandat. E un Traian Băsescu din 2011. Klaus Iohannis e atacat cu virulență în spațiul public de un lider PNL, Ludovic Orban. Vi-l imaginați pe Traian Băsescu în 2011 atacat de Vasile Blaga sau Adrian Videanu? Dacă ar fi fost atacat, Traian Băsescu ar fi fost apărat de îndată de liderii PDL, în frunte cu Elena Udrea, de întreaga presă de Dreapta. Klaus Iohannis e numit de liderii USRPLUS Werner. O răutate menită a arăta că e neamț și nu român. L-am criticat pe Klaus Iohannis timp de șase ani. Niciodată nu i-am zis Werner. Liderii USRPLUS îi zic. Ludovic Orban, lider PNL, îl face cu ou și oțet. Îl apără cineva dintre liderii PNL pe Klaus Iohannis? Îi sare în ajutor vreun site din rețeaua de unități militare? Evident, nu. Culmea e că liderii PSD sînt mai politicoși cu Klaus Iohannis decît foștii aliați.

Pentru ieșirea din Criză Klaus Iohannis are o singură soluție:
Să-l sacrifice pe Florin Cîțu.
Pe cel folosit ca o dronă pentru producerea Crizei, pentru blocarea lui Ludovic Orban.
Să-l sacrifice după ce săptămîni în șir a creat impresia că-l susține pe Florin Cîțu pînă în pînzele albe.

Da, Klaus Iohannis poate să-l sacrifice pe Florin Cîțu.
Cîștigurile sînt minore:

Se reface Coaliția, dar Guvernul Meu va avea drept vioara întîi USRPLUS. Nu va mai fi Guvernul Meu.
Încheierea Crizei îi va aduce lucrul la care visează Klaus Iohannis:
Să n-aibă bătăi de cap.
Pierderile sînt majore:

Toți vor evita să mai fie drone ale lui Klaus Iohannis. Cine le-ar garanta că nu-i sacrifică.
USRPLUS nu-l va ataca direct. Va continua s-o facă prin rețeaua din presă.
Ludovic Orban va triumfa:
Nu v-am spus eu ce fel de om e Klaus Iohannis?!
Teoretic, Klaus Iohannis ar trebui să țină seama de aceste pierderi.
Practic, n-are nevoie.
Oricum a pierdut totul.