Ion Cristoiu: Folosind pretextul campaniei pentru șefia PNL, Ludovic Orban a început deja, cu trei ani mai devreme, campania pentru prezidențialele din 2024

de: BZI.ro
08:43, 17 sept. 2021

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, in această dimineată, despre faptul că președintele PNL a inceput deja campania pentru alegerile prezidențiale din 2024. Ludovic Orban ar folosi ca drept pretext campania internă din PNL. Redăm, integral, editorialul publicat pe propriul blog de către Ion Cristoiu:

Un sondaj făcut la nivel național despre Criza politică actuală are în final următoarea întrebare:
Cine ar fi cel mai bun președinte al PNL?

Rezultatul arată cam așa:
Ludovic Orban – 41 %
Florin Cîțu – 20%

Nu știu cum ar arăta rezultatul dacă întrebarea ar fi fost pusă doar membrilor PNL. Nu exclud posibilitatea ca Florin Cîțu să fie pe primul loc și Ludovic Orban pe al doilea. Asta deoarece criteriile de apreciere diferă radical în cazul membrilor PNL de cel al electoratului la nivel național. Poate intra în joc, dacă nu mai ales, sprijinul dat lui Florin Cîțu de Klaus Iohannis, încă văzut de partid ca Marele Protector, dar și ca omul care face jocurile cînd vine vorba de desemnarea premierului și chiar a miniștrilor.|
Pusă întregului electorat întrebarea aduce un răspuns care nu mă miră.

Spre deosebire de membrii PNL, întregul electorat și nu doar cel al PNL sau cel de Dreapta se pronunță asupra prestației electorale a celor doi combatanți ca și cum ar fi vorba de alegeri prezidențiale. Scriam la un moment dat că, din varii motive, bătălia din PNL se desfășoară pe o dublă scenă. O scenă internă, urmărită doar de membrii PNL, dacă nu doar de nomenklatura partidului, și o scenă națională, incluzînd-o pe prima, care e scena la care se uită toți românii. Această notă a transformat bătălia din PNL dintr-o bătălie internă într-una la nivel național. Cum arată o bătălie internă ne putem da seama după bătălia din USRPLUS. Deși la fel de cruntă ca și cea din PNL prin rezultatul final – unul dintre cei doi aspiranți pierde nu numai șefia partidului, dar și șansele de a rămîne în politica mare – bătălia din USRPLUS e practic inexistentă pentru marele public. Deosebirea dintre cele două bătălii ține de specificul formațiunii. USRPLUS e o formațiune închisă în propriile reguli și propriile legi. Amintește prin secretomania în care se scaldă de Partidul Comunist Român. Doar la PCR am mai întîlnit o păstrare a vieții interne între zidurile Comitetului Central și o ducere a bătăliei pentru putere nu în fața membrilor de partid, cu atît mai puțin în fața întregului popor, ci în culise, pe culoare și în birouri. PNL, cel puțin în cazul concret al alegerilor interne de anul acesta, a ales o altă formulă. Bătălia se desfășoară pe scena mare a țării. Campania a fost urmărită de întregul electorat cu interesul și chiar cu patima cu care e urmărită o campanie pentru alegerile prezidențiale.

Dacă la începutul campaniei scena mică, a confruntării în fața membrilor PNL, a fost în prim plan, treptat-treptat, ea a trecut în plan secund, lăsînd locul scenei mari, în fața întregului electorat.
Existența unei scene naționale în paralel cu scena partidului a fost un produs inevitabil al mai multor note ale bătăliei din PNL. Le-am consemnat într-un comentariu dedicat primelor săptămîni de campanie:
Vizibilitatea însemnată conferită celor doi combatanți de funcțiile deținute în stat, unul premier și celălalt președinte al Camerei Deputaților.

Presupunerea că învinsul la Congres va pierde și funcția, dacă nu chiar prezența în politică.
Impactul confruntării asupra activității statului. Multe dintre deciziile lui Florin Cîțu luate pentru toți românii au vizat obținerea de avantaje în fața celor 5000 de delegați la Congres.

Cum se explică prioritatea dobîndită de scena națională?
Răspunsul trimite la rezultatul sondajului.

Transformarea alegerilor din PNL în alegeri pentru președinție are drept principal autor pe Ludovic Orban.
Și cînd spun aceasta nu mă refer la agitația ieșită din comun a candidatului Ludovic Orban în campanie spre deosebire de discreția incredibilă a lui Florin Cîțu. Mă refer la faptul că Ludovic Orban a depășit rapid hotarele confruntării din partid conferind bătăliei notele unei campanii prezidențiale:

Se știe de cei care știu mai multe că Klaus Iohannis îl sprijină pe Florin Cîțu. Poziția președintelui e ghicită de jurnaliști și politicieni din iscodirea unor fapte de protocol. Totuși, Klaus Iohannis nu s-a implicat public în bătălia din PNL. N-a zis niciodată (cel puțin pînă acum) că liberalii trebuie să-l voteze pe Florin Cîțu. Nu l-a atacat niciodată pe Ludovic Orban. Ba mai mult, cînd Ludovic Orban a zis ceva despre implicarea Serviciilor, Klaus Iohannis n-a luat atitudine, cum ar fi trebuit, pentru că se punea în discuție autoritatea Serviciilor. El l-a apărat pe Ludovic Orban, susținînd că astfel de declarații țin exclusiv de retorica electorală. Implicarea președintelui în campanie de partea lui Florin Cîțu e însă una dintre principalele teme de campanie ale lui Ludovic Orban. Ludovic Orban a adus în spațiul public teza că președintele îl sprijină pe adversarul său și în plus îl lucrează pe el, Ludovic Orban, prin intermediul Sistemului. Și prin asta campania a depășit hotarele PNL. Prin atacurile lansate de Ludovic Orban s-a creat imaginea unei confruntări între Ludovic Orban și Klaus Iohannis și nu a unei confruntări între Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Ar fi fost normal ca adversarii să se refere strict la PNL, la ce vor ei să facă cu acest partid, la Proiectul de țară propus partidului. Florin Cîțu s-a păstrat cît de cît în aceste hotare. Ludovic Orban a trecut hotarele problematicii interne a PNL pentru a lansa atacuri la adresa politicii guvernului față de toți românii. Sondajul a cuprins – evident – și electoratul de Opoziție. Era de așteptat ca atacurile lui Luovic Orban la adresa Guvernului să încînte electoratul PSD și electoratul AUR. Iar în ultimul timp, după izbucnirea Crizei, și electoratul USRPLUS. Prin urmare electoratul de Opoziție a apreciat campania dusă de Ludovic Orban și astfel l-a considerat cel mai bun pentru șefia PNL. Asta deoarece bătălia e pentru șefia PNL. Dacă era pentru șefia țării, la fel l-ar fi binecuvîntat pe Ludovic Orban.
Ludovic Orban duce în ultima vreme o campanie de văicăreli despre situația sa. Imaginea propusă marelui public e cea a unui politician cinstit, curajos, pe cale să cîștige șefia PNL, dar tocmai de asta victimă a mașinațiunilor Puterii. Puterea e întruchipată în România de Klaus Iohannis. Adăugată atacurilor la adresa lui Klaus Iohannis, afișarea posturii de victimă a Puterii îl așează pe Ludovic Orban în postura de principal adversar al lui Klaus Iohannis. Nimic surprinzător în faptul că electoratul de Opoziție îl iubește pe Ludovic Orban.
Nu știu dacă această transformare îi aduce lui Ludovic Orban puncte decisive în campana pentru șefia PNL. Sigur e însă că-i aduce puncte în bătălia pentru funcția de președinte al României. Dacă va cîștiga alegerile interne din PNL, Ludovic Orban va fi un candidat cu mari șanse de a ajunge președinte al României. Nu de alta, dar el a început campania pentru prezidențiale încă de pe acum, profitînd de vizibilitatea dată de bătălia pentru șefia PNL. Și atît de mare e ponderea figurației lui Ludovic Orban de candidat la președinția României și nu de candidat la șefia PNL, încît ai crede că Ludovic Orban candidează la prezidențiale și nu la șefia PNL.