Ion Cristoiu: Diversiunea Revine Apocalipsa şi-a făcut efectul: A fost promulgată Legea Carantinării
Publicistul Ion Cristoiu avertizează că graba cu care Parlamentul a dezbătut şi votat legea carantinării, încropită de Guvern, sub presiunea manipulării că vine Apocalipsa Coronavirusului creează un precedent periculos prin care forul legislativ va fi pus din nou în paranteze în cazul unei alte crize. Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Vineri, 17 iulie 2020, la dialogul angajat cu Cătălina Porumbel la Antena 3, am pus două pariuri:
1. Că Avocatul Poporului nu va contesta la CCR Legea carantinării, aşa cum a ieşit ea de la Senat, purtînd adică garanţia PSD că întruneşte perfecţiunea în privinţa respectării drepturile civile. Din faptul că PSD trîmbiţează c-a salvat România de la abuzurile pe care le-ar putea comite orice Guvern de acum încolo sub pretextul unei epidemii – inclusiv a uneia de furuncul pe fund – nu înseamnă că aşa stau lucrurile. Dezbătută şi votată în grabă, sub pretextul că Virusul nu aşteaptă, Legea înlocuieşte în materie de posibile abuzuri pe securiştii de pe vremuri cu medicii de azi. Ea îi conferă lui Raed Arafat puterile unui Lavrentie Beria al ISU pe post de NKVD.
Legea a fost promulgată de preşedinte fără ca Avocatul Poporului s-o conteste.
Primul pariu a fost cîştigat.
2. Că în scurt timp după promulgarea Legii, numărul infectaţilor se va reduce simţitor, cei de la ATI se vor ridica şi vor umbla mai ceva ca Lazăr, iar Ludovic Orban şi Klaus Iohannis vor bate toba mare că prin măsurile istorice luate de ei România a fost salvată de la Apocalipsă.
De ce se va reduce numărul de infectări?
Pentru că Diversiunea Apocalipsa Revine şi-a făcut efectul. Deşi Guvernul a trimis Parlamentului o lege parcă făcută la beţie, Parlamentul n-a respins cererea de procedură de urgenţă. Ar fi fost normal ca Parlamentul, dominat de PSD, să facă rapid o lege în două articole, care să reglementeze Criza sanitară produsă de Coronavirus, urmînd ca pentru posibilele Crize sanitare viitoare să se întocmească pe îndelete, cu consultarea specialiştilor, a ONG-urilor, a opiniei publice, o Lege a răspunsului la declanşarea unei epidemii. Parlamentul n-a procedat aşa. A admis să treacă prin cele două Camere legea à la vapeur, cum spunea Caragiale în schiţa Atmosferă încărcată. După votarea la Senat, propaganda PSD a făcut mare caz de cît de bună e legea, urmare a temeiniciei cu care a lucrat majoritatea. Fireşte, Legea e mult mai bună decît însăilarea trimisă de Guvern. Da, dar din asta nu înseamnă că e o Lege bună. Din faptul că o ciorbă a fost încălzită după ce ţi s-a pus în faţă rece, nu înseamnă că are şi gust. O lege dezbătută în stil hei-rupist, dar mai ales sub presiunea ameninţării că orice întîrziere sporeşte numărul infectărilor şi îi face pe medici tot mai obosiţi, într-un cuvînt sub şantajul cu atmosfera apocaliptică, făurită cu instrumentele folosite cu brio la crearea atmosferei cu teroriştii din decembrie 1989, nu poate fi bună.
Eminentul jurist care e Titus Corlăţean, a explicat într-un text de referinţă de pe AnimaForiNews, şi reluat de noi pe cristoiublog.ro de ce n-a votat Legea, deşi e vicepreşedinte al Senatului din partea PSD.
Unul dintre motive stă în realitatea că Legea a ieşit cu multe slăbiciuni:
Au rămas o serie de lucruri criticabile şi, din punctul meu de vedere, eu nu am putut, personal, să trec peste ele.>
Titus Corlăţean dă multe exemple de lucruri criticabile din perspectiva unui jurist eminent şi a unui politician interesat în respectarea drepturilor omului. Toate se caracterizează prin caracterul vag, neprecis, nepredictibil al definiţiilor:
Printre altele, Titus Corlăţean invocă folosirea termenului de persoană suspectă:
PERSOANA SUSPECTĂ DE A FI INFECTATĂ este o definiţie extrem de evazivă şi interpretabilă.>
De ce a ieşit legea chiar şi de la Senat cu atîtea slăbiciuni? Titus Corlăţean semnalează drept cauză principală lucrul sub presiunea timpului, ceea ce a dus şi la neîndeplinirea unor condiţii de validare constituţională.
Vicepreşedintele Senatului pleacă în argumentarea sa de la documentul trimis de Guvern:
Titus Corlăţean invocă pentru a dovedi slăbiciunile legii neîndeplinirea unor condiţii constituţionale de validare. Ca de exemplu:
a.
b. „Guvernul NU A SOLICITAT AVIZUL CONSILIULUI ECONOMIC ŞI SOCIAL.>
c. Comisia de constituţionalitate nu a fost sesizată.
O asemenea lege nu se dezbate şi se votează în procedură de urgenţă sub motivul că trebuie votată cît mai repede, altfel Parlamentul va fi acuzat de revenirea Apocalipsei. A fost o eroare. Cu atît mai mult cu cît – notează Titus Corlăţean – exista şi o altă soluţie decît cea propusă de guvern şi acceptată de Parlamentul cu majoritate PSD:
Exista Legea 55 din 15 mai care prevedea exact măsuri de gestionare a acestei crize, putea foarte bine să vină guvernul cu un proiect de ameliorare a acestei legi.>
Celor scrise de Titus Corlăţean le-aş adăuga graba cu care Legea a trecut prin cele două Camere. O lege de o asemenea importanţă se dezbate şi se votează la Parlament cel puţin în termen de o lună. Legea carantinării a fost înregistrată la Camera Deputaţilor pe 7 iulie 2020. Pe 9 iulie 2020, era adoptată, după ce trecuse în viteză pe la toate comisiile de avizare. La Senat ajunge pe 10 iulie 2020. În aceeaşi zi e trimisă spre avizare la cinci comisii. Toate cinci trimit aviz favorabil în aceeaşi zi. Mai aveau puţin şi trimiteau aviz favorabil înainte de a primi legea. Pe 16 iulie 2020, Legea era votată.
A te fuduli cu o asemenea lege e din partea PSD o neghiobie, de altfel tipică politicii acestui partid în ultima vreme. Pentru că a te grăbi să treci o lege de o asemenea importanţă prin procedură de urgenţă trimisă la mişto de Guvern înseamnă a crea un precedent periculos. În orice moment de acum încolo, Guvernul Orban va putea apela la şmecheria de acum. Se trimite la Parlament în ultima clipă un proiect de lege aberant, se cere procedura de urgenţă pe motiv că Timpul n-are răbdare, se regizează o atmosferă în genul celei cu Teroriştii, şi gata, Parlamentul adoptă o lege, care, deşi diferită de prostia trimisă de guvern, are multe slăbiciuni, avîndu-şi cauza în lucrul hei-rupist.
De ce mai e nevoie de Parlament dacă Guvernul poate promova în viteză, fără ca românii să se prindă, orice lege aberantă?”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro