Ion Cristoiu, despre schimbarea discursului lui Iohannis: E o întrebare care, vizînd un Cîrmuitor, e mai greu pentru noi, muritorii, să-i găsim un răspuns
Publicistul Ion Cristoiu analizează schimbarea radicală de mesaj a preşedintelui Iohannis care, după avertismentul “după Sărbători vom avea înmormântări” din 15 aprilie, la numai o săptămână, îi anunţa pe români, că după 15 mai, pot ieşi din case cu mască şi fără prea multe formalităţi.
Ion Cristoiu alege, între două posibile cauze ale schimbării de mesaj a preşedintelui – imitarea liderilor occidentali şi un avertisment al serviciilor secrete- prima variantă. În opinia sa, privirile preşedintelui sunt îndreptate spre marile puteri şi nu spre România, şi, în condiţiile relaxării din Occident, şeful statului nu mai putea să ne ceară insistent să stăm în case.
Ion Cristoiu arată care sunt şi efectele mesajului în care preşedintele Iohannis anunţă relaxarea restricţiilor cu o lună înainte de încetarea stării de urgenţă: a dus la o relaxare de proporţii în România, printr-o încălcare făţişă a legii de către populaţie, în dispreţul autorităţilor, şi a declanşat o veritabilă întrecere socialistă care anunţă măsuri de relansare cît mai năstruşnice.
Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
La finele unui chef straşnic, în stil moldovenesc, abatele de Marenne din Zodia Cancerului sau vremea Ducăi-Vodă, roman din seria de scrieri fataliste ale lui Mihai Sadoveanu, intervine într-un taifas zgomotos, tipic împrejurărilor, pentru a avansa o cugetare:
„Abatele ascultă cu luare-aminte şi aprobă. Trei lucruri – susţinu el la rîndul său, – trei lucruri, dacă nu sînt foarte bune, – sînt rele: carmina, vina, pepo; stihurile, vinul, harbuzul.”
Abatele de Marenne, în drum spre Constantinopol, la Măria Sa Sultanul, cu o solie secretă din partea Regelui Soare, n-a avea cum să ştie vremurile noastre postdecembriste. Dacă ar fi avut cît de cît habar de ele, ar fi adăugat lucrurilor care trebuie să fie foarte bune, pentru că altfel sînt rele, şi deciziile Cîrmuitorilor.
Zic asta gîndindu-mă la Mesajul adresat Naţiunii miercuri, 22 aprilie 2020 de Măritul Klaus Iohannis. Din seria de Mesaje fără miez trimise Naţiunii pe post de avioane de hîrtie, cel din 22 aprilie 2020 a descumpănit cel mai mult. Atît de tare, încît, aşa cum arată un clip devenit viral pe Internet, pînă şi pisicile au luat-o la fugă în clipa cînd Klaus Iohannis ni s-a adresat din chenarul televizorului cu masca pe faţă. Şi nu atît nefirescul apariţiei, deşucheată prin raportare la solemnitatea de tablă de pînă acum a Preşedintelui, cît mai ales prin schimbarea ca de la cer la pămînt în chestiunea Stării de urgenţă.
Miercuri, 15 aprilie 2020, acelaşi om, îndeplinind aceeaşi funcţie şi aşezat în acelaşi loc, înfăţişa românilor priveliştea Apocalipsei în privinţa Coronavirus. Apelînd la o rimă de tip coşbucian – După sărbători, vom avea înmormîntări – Klaus Iohannis ne avertiza că n-avem nici un motiv de relaxare. În timp ce în toate statele Occidentale, cîrmuitorii ofereau bieţilor muritori arestaţi la domiciliu luminiţa de la capătul tunelului, la noi Klaus Iohannis anunţa că la capătul tunelului e Mai mult decît întunericul. Peste nici o săptămînă Klaus Iohannis lansa Naţiunii un Mesaj total diferit. Dispăruse faimosul Staţi în casă!, ba chiar şi sanitarul Spălaţi-vă pe mîini! Nici vorbă de înmormîntări. Locul acestora îl luaseră nunţile. În săptămîna care trecuse nu se schimbase nimic în ceea ce specialiştii de pe televizoare, cioclii apocaliptici numesc evoluţia Pandemiei. Vîrful crizei era profeţit de la o săptămînă la alta. Părea că românii aleargă zilnic după vîrful pandemiei şi nu după cumpărături.
Ce a dus la schimbarea de discurs în cazul preşedintelui?
E o întrebare care, vizînd un Cîrmuitor, e mai greu pentru noi, muritorii, să-i găsim un răspuns. Unii au vorbit de imitarea celor făcute de liderii occidentali, dând curs unei politici tipice lui Klaus Iohannis în cei şase ani de mandat. Alţii invocă rapoarte ale Serviciilor care i-au spus preşedintelui că absenţa unui minim orizont de speranţă duce la creşterea exponenţială a nervozităţii sociale.
Dintre cele două ipoteze, noi înclinăm să pariem pe prima. Privirile lui Klaus Iohannis nu sînt îndreptate spre România, ci spre Noile Înalte Porţi, Puterile Garante, de unde i-au venit lui cele două firmane. Şi cum în toate capitalele Occidentale s-a petrecut o schimbare radicală de agendă publică, locul Crizei luîndu-l Relansarea vieţii, Klaus Iohannis nu-şi putea permite s-o ţină langa cu Staţi în casă!
Explicaţia nu merită prea mare efort. Adîncimile administraţiei Klaus Iohannis vor fi mai mult ca sigur pipăite în viitor de istorici, dar şi de psihologi. Din punctul nostru de vedere, cu adevărat importante sînt efectele produse de anunţul făcut de Klaus Iohannis. Toate dezastruoase. Cităm dintre ele două:
1. Deşi încetarea stării de urgenţă a fost anunţată pentru 15 mai 2020, România cunoaşte o relaxare de proporţii. Ar fi fost normal ca anunţul să fie făcut cu cîteva zile înainte de încetarea stării de urgenţă. Făcut cu mai mult de trei săptămîni înainte de 15 mai 2020, anunţul a dus la schimbarea radicală a agendei publice. Desigur, televiziunile de ştiri continuă să dea Breaking newsuri din Comunicatele despre un nou număr de morţi. Nimeni nu le ia în seamă. Pentru ca lumea să nu se relaxeze ar trebui ca românii să se teamă că se vor îmbolnăvi. Un studiu sociologic realizat între 9-15 aprilie 2020, a pus următoarea întrebare:
Cît de probabil credeţi că este ca Dvs personal să vă îmbolnăviţi de coronavirus?
2% au răspuns Cu siguranţă Da şi 19%, Probabil da.
43% au răspuns Probabil Nu, iar 24 %, Cu siguranţă Nu.
Cum să ţii în case o populaţie care nu crede că s-ar putea îmbolnăvi?
Drept urmare, interdicţiile stării de urgenţă sînt încălcate într-o veselie naţională după anunţul din 22 aprilie 2020.
Efectul dezastruos nu constă în posibilitatea ca relaxarea să ducă la sporirea numărului de infectări. Acest număr e ţinut sub control de Guvernul Orban. Şi dacă toţi românii ar fi infectaţi, rapoartele oficiale, eminamente ceauşiste, ar vorbi de un număr mic. Şi morţii ar putea fi ascunşi într-un regim lipsit de transparenţă, în care societatea e la dispoziţia Instituţiilor de forţă. Efectul dezastruos constă în spectacolul de încălcare făţişă a legii de către populaţie, spectacol care va adînci dispreţul românilor faţă de regulile impuse de autorităţi.
2. Între demnitarii Regimului s-a declanşat o veritabilă întrecere socialistă care anunţă măsuri de relansare cît mai năstruşnice. Pînă mai ieri vedetele Raed Arafat, Ludovic Orban, Nelu Tătaru, Alexandru Rafila, Marcel Vela se perindau pe televiziuni pentru a anunţa noi şi noi măsuri de restricţie. Acum se perindă pentru a anunţa noi şi noi măsuri de relaxare. Nici una dintre ele nu e decizie luată. Ei, foştii Ciocli Apocaliptici, deveniţi peste noi Vestitorii Primăverii, fac doar propuneri, Da, dar prin asta reuşind să tîmpească poporul român cu măsurile de relaxare aşa cum pînă nu demult îl tîmpeau cu măsurile de restricţie.
Să mai spună cineva că o decizie a Cîrmuitorului dacă nu e foarte bună, e rea?
Ca şi pepenele!