Ion Cristoiu: De ce se impune un Pact între partide pentru ținerea alegerilor

de: cristian.george
08:10, 02 nov. 2020

Pe blogul sau, Ion Cristoiu realizează un editorial în care vorbeşte despre necesitatea unui pact pentru ţinerea alegerilor parlamentare din decembrie. Jurnalistul considera ca preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să convoace partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blog:

Un Comunicat al BEC ne previne că peste trei zile se va stabili, prin tragere la sorți, ordinea partidelor și a independenților pe buletinele de vot. Tot același Comunicat ne reamintește că vineri, 6 noiembrie 2020, debutează campania electorală care se va încheia pe 5 decembrie 2020, ora 7.00.

Așadar, în România s-a intrat în linia dreaptă care duce la alegerile parlamentare.
Pe 6 decembrie 2020 vor fi alegeri parlamentare.
Bătut în cuie, cum s-ar spune într-un tren de navetiști fără mască.

Toate partidele au căzut de acord că alegerile trebuie să se țină. Dacă unele – PSD, de exemplu – mai bombăne că ar trebui să se amâne, explicația trimite la bătălia electorală. Cumva dacă situația epidemiologică (vorba Sanitarului de la Cotroceni!) se va înrăutăți, povara vinei să cadă pe umerii PNL.

Până la alegeri mai sunt însă 30 de zile.
Aceste 30 de zile vor fi cruciale.

Nu pentru Guvern, ci pentru Națiune. În absența unor miracole, situația epidemiologică se va înrăutăți la noi în perioada următoare. Țările occidentale iau rând pe rând măsuri ferme, unele dintre ele de tip lockdown la nivel național, pentru a evita debordarea spitalelor. Chiar dacă închiderea în case nu duce în chip automat la dispariția virusului (experiența primului val a arătat că la primă măsură de relaxare infectările revin), totuși pentru Guverne măsura e menită a lăsa răgaz sistemului sanitar să răsufle. În aceste condiții, România se confruntă cu o situație în care iresponsabilitatea autorităților atinge atitudinea criminală. Guvernul, condus de Klaus Iohannis cu o mina de fier, evită orice măsură fermă în perioada următoare pentru a nu pierde puncte la alegeri. Nu e vorba de fermitatea de a ține alegeri pe 6 decembrie 2020. E vorba de evitarea măsurilor ferme de restricții pentru ca PNL să nu piardă nici măcar un vot. Calculul făcut la Cotroceni (nu la Victoriei, clădirea Guvernului e doar locul în care se primesc și se îndeplinesc indicațiile din Deal) sunt acestea:
Orice măsură fermă riscă să nemulțumească o parte a electoratului. O nemulțumire tradusă în vot contra PNL cu atât mai explicabilă cu cât orice român lovit de interdicții se întreabă:

De ce n-am voie să ies din casă în timpul nopții, dar am voie, ba chiar îndemnat s-o fac, să ies din casă și să merg la vot?!
Acest calcul duce în chip automat la evitarea măsurilor de protecție. Poate că Guvernanții se întreabă de ce în vară românii au bombănit când Statul a luat măsuri de restricție, iar acum când Statul nu le ia, înlesnind desfășurarea unei vieți normale, aceiași cetățeni bombăne că nu le ia?
Răspunsul e simplu.

Evitarea măsurilor de restricție nu-și are temeiul în preocuparea de a păstra o viață cât de cât normală, ci în preocuparea de a nu pierde nici măcar un punct la alegeri.
Acest răspuns dă seama de uriașa neîncredere a populației în administrarea Crizei sanitare de către Guvern. Poate că unele măsuri sunt cerute de viață. Da, dar în condițiile în care Guvernul se încăpăţânează să țină alegeri cu orice preț, orice măsură luată e suspectată imediat ca fiind electorală.

Administrarea Crizei Sanitare stă sub semnul bâlbâielilor, al contrazicerilor și mai ales al lipsei de fermitate în mesajele publice.
Aceste lucruri negative, care adâncesc Criza sanitară, se explică prin deruta care domnește în Palatele Puterii. Pe de o parte, Klaus Iohannis și Ludovic Orban sunt conștienți că situația e groasă rău și că s-ar impune măsuri ferme. Pe de alta, Klaus Iohannis și Ludovic Orban sunt cu ochii pe sondaje. Fiecare măsură nu e raportată la realități, ci la procentele electorale. Deși mai e o lună până la alegeri, România trăiește sub semnul alegerilor. Tot ce se întâmpla trimite la electorat.

Ce soluție ar fi?
Una simplă, dar pe care Klaus Iohannis o refuză.
Convocarea partidelor parlamentare pentru consultări la Cotroceni.

Nu văd cum PSD, angajat deja în campanie, ar pleda pentru amânarea alegerilor. Ca rezultat al consultărilor s-ar încheia un Pact între partide care s-ar putea numi:
Pactul pentru ținerea alegerilor.

Ținerea alegerilor pe 6 decembrie e prezentată acum de Klaus Iohannis ca un mijloc de a înlătura majoritatea parlamentară a PSD.
O astfel de justificare dezvăluie încă o dată viziunea îngustă, de chibiț electoral, a lui Klaus Iohannis.

Alegerile trebuie să se țină pe 6 decembrie 2020 pentru că amânarea lor ar fi nefastă pentru țară.
În lupta cu Tripla Criză: Sanitară, Economică, Meteo, România are nevoie de un Guvern rezultat din alegeri.
Indiferent cine va forma acest Guvern.
Pactul ar cuprinde și măsurile de lockdown până în apropierea alegerilor.
În felul acesta, nici un partid n-ar profita de măsurile nepopulare.

Ar fi o soluție nu numai simplă dar și corespunzătoare interesului național.
Cum să opteze pentru ea Klaus Iohannis, cel care pune interesul electoral înaintea celui național?