Ion Cristoiu: Dan Barna – pumnalul pe care Klaus Iohannis i-l înfige lui Ludovic Orban pe la spate

de: cristian.george
08:05, 18 dec. 2020

Ion Cristoiu scrie, pe blogul său, despre imposibilitatea desemnării unui premier. În lipsa unui Guvern cu puteri depline, actualul executiv nu poate da Ordonanţe de Urgentă, ordonanțe care în contextul pandemic actual s-ar dovedi cu adevărat importante. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul său:

Au trecut de la 6 decembrie 2020, ziua alegerilor parlamentare, douăsprezece zile. Nici azi, vineri, 18 decembrie 2020, nu avem un premier desemnat. Dacă ne gândim că pentru desemnarea unui premier e nevoie de noi consultări la Cotroceni, urmate de negocierile duse de cel desemnat pentru formarea noului Guvern, vom realiza că România se confruntă cu o gravă Criză politică. În plină Criză Sanitară, dublată de Criză economică și în buza unei Crize meteorologice, la Palatul Victoria e un Guvern interimar. Acest Guvern nu poate da ordonanțe de urgență. Prin urmare o serie de măsuri cerute de realități nu vor putea fi luate.

Din presă aflăm că negocierile dintre cele trei partide pentru cele trei șefii – a Guvernului, a Camerei Deputaților și a Senatului – deși au adus cu ele o anume flexibilizare a pozițiilor, nu au avut nici un rezultat. Din câte s-a spus și s-a scris, negocierile se duc între cei trei șefi de partid: Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor. Pentru ce se duc? Răspunsul ni-l dă decizia Biroului Permanent Național al PNL de a mandata delegația partidului să avanseze două formule:

Florin Cîțu, premier, din partea PNL, și Ludovic Orban, șeful Camerei Deputaților, din partea PNL.
Ludovic Orban, premier din partea PNL, și Dan Barna , șeful Camerei Deputaților, din partea USRPLUS.
Care e mărul discordiei între cele două partide?
USRPLUS vrea șefia Camerei Deputaților, cerând însă tot în cadrul negocierilor ca PNL să nu-l desemneze premier pe Ludovic Orban.

Propunerea PNL n-a reușit să înfrângă cerbicia USRPLUS.
USRPLUS vrea mai departe ca Ludovic Orban să nu fie premier.

Din informațiile de culise, la negocierile de joi, USRPLUS a propus următoarea variantă:
Premier Florin Cîțu, președinte al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, președinte al Senatului, cineva de la USRPLUS.

A ieșit fum alb! Vor striga puținii jurnaliști care n-au primit ordin să abată atenția de la Ciolaniadă prin regizarea unui nou proces public pentru deja condamnații în dosarul Ferma Băneasa.
S-a îndeplinit cea de a doua variantă a propunerii PNL.

Cei care știu cât de mult își dorește funcția de președinte al Camerei Dan Barna vor fi rămas uluiți de ușurința cu care acesta a renunțat la postul râvnit.
Asta da, un altfel de politică.
Iată un politician care se sacrifică de dragul interesului național de a avea cât mai repede un Guvern!
Nici vorbă de fum alb. Asta deoarece USRPLUS prin Dan Barna a venit cu noi pretenții. În schimbul cedării de dragul lui Ludovic Orban, ministerele să fie împărțite în mod egal între cele două partide, chiar dacă rezultatele sunt net diferite.

Liderii PNL sunt puși astfel în situația de a alege între șefia dată lui Ludovic Orban și pierderea ministerelor cheie, a ministerelor care aduc bani cu nemiluita. Credeți că baronii PNL vor fi dispuși să sacrifice ministerele grele de dragul lui Ludovic Orban? Firește că nu. Astfel că varianta propusă de USRPLUS n-are menirea de a debloca negocierile, ci pe cea de a le bloca. Făcând ca baronii PNL să se întrebe dacă mai merită să-l sprijine pe Ludovic Orban. Și pe măsură ce negocierile bat pasul pe loc, îngrijorați că pretențiile lui Ludovic Orban îi țin departe de ciolan, baronii ar putea lua aminte la Scrisoarea unui iohannist din conducerea partidului care să ceară debarcarea lui Ludovic Orban de la șefia PNL.

USRPLUS e un partid care a dobândit doar 15 la sută la alegerile parlamentare. Mult mai important, e un partid care, dacă s-ar încheia negocierile, ar fi întâia oară la guvernare. Se presupune că alegerile din 6 decembrie 2020 n-au fost ultimele înainte de Apocalipsă. Vor mai fi și alte alegeri. Ce-ar trebui să facă un partid ca USRPLUS în aceste condiții? Să ajungă cât mai repede la guvernare. Pentru că în domeniile pe care le va administra, USRPLUS poate dovedi poporului român că e un partid care merita mai mult de 15 la sută. USRPLUS n-a fost niciodată la Guvernare. În consecință, are acum posibilitatea să-i fascineze pe români guvernând în domeniile sale din Guvern altfel decât au făcut până acum toate guvernele postdecembriste. Negocierile nu se duc pe programul de guvernare. Dacă s-ar duce pentru asta, USRPLUS ar avea de câştigat din consecvența cu care blochează negocierile cu pretenții exagerate. Negocierile se duc pe funcții. Și în consecință înverșunarea USRPLUS de a bloca negocierile adâncesc imaginea periculoasă de partid al Ciolaniadei. Dar nu numai atât. În toată această perioadă USRPLUS nu se explică în public de ce se opune cu atâta cerbicie propunerilor venite dinspre PNL.

E un mister?
Nici vorbă.
Ne lămurește declarația lui Klaus Iohannis din 16 decembrie 2020 despre poziția sa față de propunerea de premier:

„Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru-dreapta și să vină cu o propunere. Asta aștept eu, ca Președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva.”

Să mori, nu alta!
Klaus Iohannis, cel care se angajase pe 4 decembrie 2020 că va conduce personal coagularea forțelor de Centru Dreapta, pentru formarea rapidă a noului Guvern, cel care convocase la Cotroceni după alegeri pe liderii partidelor de Centru Dreapta în vederea negocierilor, transformând Palatul Cotroceni în Bordelul politic al Ciolaniadei, se proclamă acum detașat de negocierile dintre partidele de Centru Dreapta. Firește, așa trebuie să se poarte președintele României. Să fi învățat ceva Klaus Iohannis din lecția lui 6 decembrie 2020? N-a învățat nimic. A rămas același din campania electorală. Detașarea să face parte din strategia perfidă de scoatere din joc a lui Ludovic Orban fără o confruntare fățișă cu președintele PNL. Eu l-aș desemna de îndată ce Coaliția se va înțelege să fie Ludovic Orban premier. Numai că iată Coaliția nu se înțelege asupra lui Ludovic Orban. Și de ce nu se înțelege? Pentru că Dan Barna inventează zilnic un nou motiv de eșec al negocierilor!

Dan Barna, cel care negociază în numele USRPLUS, e în aceste zile unealta lui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis nu-l vrea pe Ludovic Orban nici în funcția de premier, nici în cea de președinte al Camerei. El vrea mai departe premier pe Nicolae Ciucă. Fără ca Ludovic Orban să mai aibă vreo funcție în stat. După dezastrul din alegeri, după ce și-a dat seama că deocamdată PNL e cu Ludovic Orban, după ce AUR a anunțat că e gata să inițieze procedurile de suspendare (chiar și simpla inițiere e mortală pentru Klaus Iohannis), președintele evită o confruntare directă cu Ludovic Orban. El preferă calea, mai complicată, dar mai lipsită de riscuri a folosirii lui Dan Barna pentru a bloca negocierile. Timpul curge în favoarea lui Klaus Iohannis. Preferatul său, Nicolae Ciucă, poate fi premier interimar mult și bine. Peste puțin timp vine Vaccinul. Conducerea operațiunilor de tip militar va reveni lui Nicolae Ciucă. Pe parcursul Festivităților de vaccinare la debut poporul se va convinge că România are nevoie de un premier militar pentru ca Vaccinarea întregii populații să meargă strună. Și în acest timp, prin presa cotrocenistă, care a tras deja primele salve, Ludovic Orban va fi schițat ca principal responsabil al eșecului înregistrat de formarea noului Guvern.

P.S. După ce a fost achitat în primă instanță, Dan Andronic a fost condamnat la trei ani cu suspendare în Dosarul Ferma Băneasa. Despre acuzațiile aduse lui Dan Andronic am scris la vremea respectivă (decembrie 2015) mai multe editoriale. În toate am demonstrat că era vorba de o făcătură menită a dovedi că și în rândul jurnaliștilor de renume sunt corupți. Scriam într-unul din ele:

„Fără să i-o cer, după ce a fost pus sub control judiciar (deși DNA ceruse arestarea preventivă), Dan Andronic mi-a trimis Rechizitoriul. Ținea să mă conving eu însumi dacă era sau nu vinovat. După lectura Rechizitoriului am scris despre acuzațiile aduse lui Dan Andronic mai multe comentarii. Văzusem multe făcături ale Binomului prezentate drept acuzații de corupție. Cele cărora le căzuse victimă Dan Andronic depășeau în materie de halucinație oficială toate limitele. Nu numai că nu era nici o probă, nu numai că nu se arăta minimul folos al lui Dan Andronic din ceea ce Rechizitoriul numea participarea la un grup infracțional organizat, dar mai mult ziaristul primea în viziunea prozei imbecile care era Documentul puterea de a influența întreaga presă din România. O putere pe care nici un ziarist român, nici măcar Stelian Popescu, n-o avusese în Istoria presei.”

De aceea m-am bucurat când Dan Andronic a fost achitat în prima instanță, în iulie 2019. Am văzut în asta victoria dreptății. Între timp relațiile mele cu Dan Andronic nu mai sunt cele de altădată. Asta nu mă oprește să nu iau atitudine în fața unei nedreptăți comise de Înalta Curte de Casație și Justiție. Nu știu nimic despre ceilalți implicați, pentru că nu le-am văzut dosarul. Despre Dan Andronic, al cărui dosar l-am văzut, decizia primei instanțe a fost corectă. Convins că Dan Andronic a fost vârât în dosar doar pentru că trebuia dovedit că și în presă sunt corupți, semnez și acum cu amândouă mâinile toate editorialele de apărare ale lui Dan Andronic de la vremea respectivă.