Ion Cristoiu: Dacă desemnarea lui Dacian Cioloș se va dovedi că n-a fost pe bune, Klaus Iohannis ar trebui suspendat, pentru că nu-i în toate mințile

de: BZI.ro
08:49, 12 oct. 2021

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că, dacă se dovește că președintele Klaus Iohannis a jucat politic în plină criză sanitară, ar trebui desemnat. Ion Cristoiu consideră că sunt şanse ca desemnarea lui Dacian Cioloș pentru poziţia de premier să nu fie pe bune. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:

Desemnarea lui Dacian Cioloș pentru formarea noului Guvern a fost considerată o surpriză de proporții și, cum se întîmplă într-o țară trăitoare sub semnul infinitei trăncăneli mediatice, a dat naștere unui uragan de dat cu părerea. M-au amuzat cu deosebire părerile celor de la PSD. Partidul condus de Marcel Ciolacu a fost convins de șoriceii care se învîrt în jurul conducerii cu eticheta de consultanți politici la gît, în realitate cu gurile căscate după o bucată de cașcaval, să folosească mijloacele de luptă ale celor două partide anti Sistem – AUR și USR. Prin urmare, PSD a mers la consultări cu un scheci electoral. Marcel Ciolacu n-a fost însoțit de premierul propus, ci de niște primari PSD nemulțumiți că n-au primit de la Guvern parale, așa cum s-a întîmplat cu primarii PNL. România se confruntă cu trei Crize majore – Energetică, Politică și Sanitară. Care cetățean simplu, îngrozit c-ar putea muri pe holurile spitalelor din lipsa de locuri la ATI, va fi tresărit la vestea că primarii PSD n-au primit parale de la Guvern, în timp ce primarii PNL au primit? Un partid serios, un partid pe cît de mare, pe atît de responsabil mergea la Cotroceni cu o propunere de premier și un program de guvernare. Pentru a dovedi țării că e gata să preia povara Guvernării.

Din motive complexe, dar fără importanță pentru români, USR a mers la consultări cu o propunere de premier și cu un program de guvernare. Klaus Iohannis s-a confruntat cu o situație aparte. Cu excepția USR nici un partid parlamentar n-a cerut mandat să facă noul guvern. Propunerea UDMR n-a fost serioasă. Ce-i aia premier pentru cîteva luni? În aceste condiții, Klaus Iohannis a încredințat mandatul lui Dacian Cioloș. PSD a sărit imediat din baie. Nu e un premier serios. Păi de ce n-a propus PSD un premier serios, în stare să scoată țara din Criză? Așadar, din punct de vedere constituțional Klaus Iohannis a procedat corect. Dacian Cioloș a susținut că va face majoritatea prin invitarea PNL și UDMR, formațiuni cu care USR a guvernat timp de opt luni. El a reamintit că pe parcursul Crizei nici unul dintre foștii parteneri n-a pus la îndoială Programul Coaliției din decembrie 2020, al politicii de Centru Dreapta. Singura chestiune atacată de USR a fost felul dictatorial în care a tratat premierul Florin Cîțu partenerul de Guvernare USR. Deși Guvern de colaborare, Florin Cîțu s-a purtat cu USR mai ceva decît Nicolae Ceaușescu cu PCR. Contravenind nu numai normelor tipice civilizației politice, dar și Protocolului semnat în aprilie 2021. El, Dacian Cioloș, va fi un altfel de premier. El nu-i va trata pe miniștrii PNL ca pe niște văcsuitori cu limba ai ghetelor sale. Ce putea să facă președintele? O întrebare menită a pune capăt bombănelilor PSD și AUR.

A procedat însă Klaus Iohannis și din punct de vedere politic în chip corect?

Dar cu condiția să fi fost vorba de o decizie serioasă, responsabilă și nu de una șmecherească, așa cum e suspectată de mai toată lumea. Cică lui Klaus Iohannis nu i-a trecut o clipă prin cap că Dacian Cioloș ar putea deveni premierul României. Prin urmare, l-a desemnat pe Dacian Cioloș convins că președintele USR nu va reuși să facă majoritatea și prin urmare va da mandatul înapoi înainte de împlinirea celor 10 zile. Această suspiciune atribuie lui Klaus Iohannis următoarele scopuri diabolice:

1) Compromiterea USR în ochii electoratului de Dreapta dovedind că partidul e izolat pe scena politică. Nici un partid nu vrea să guverneze cu USR.
2) Umilirea lui Dacian Cioloș pe care președintele nu-l are la inimă.
3) Desemnarea unui premier care nu va face guvernul.
Astfel se consumă prima propunere. A doua va fi Florin Cîțu. Florin Cîțu va face un guvern minoritar sprijinit de PSD. Electoratul de Dreapta nu va mai bombăni la acest USR2, deoarece a văzut eșecul USR.

Nu știu dacă așa a gîndit Klaus Iohannis.
Dacă așa a gîndit, e un iresponsabil care trebuie suspendat pe motiv de pierdere a lucidității.
Cum adică?
Țara se confruntă cu unul dintre cele mai grele momente din mandatul lui Klaus Iohannis și președintele își permite să se țină de șmecherii politicianiste?! Păi mai bine nu-l mai desemna pe Dacian Cioloș dacă a făcut-o convins că acesta va eșua. S-ar fi evitat pierderea unui timp prețios cu un șeptic politic. S-ar fi evitat consumarea unei prețioase cantități de energie politică. Tripla Criză prin care trece România reclamă instalarea cît mai repede a unui Guvern cu puteri depline și cu majoritate în Parlament. Prelungirea Crizei politice, varianta unui guvern minoritar dependent de PSD – sînt dovezi de iresponsabilitate mai ales cînd vin de la președinte.

Dar chiar dacă n-a fost un calcul mărunt. Klaus Iohannis e obligat să facă totul pentru ca Dacian Cioloș să alcătuiască majoritatea. Majoritatea invocată e cea de Centru-Dreapta. Criza politică a fost urmărită cu neliniște de electoratul de Dreapta. Acest electorat a cerut și cere politicienilor din cele trei partide să lase deoparte orgoliile, jocurile de culise, interesele meschine și să guverneze împreună. În acest moment cele trei partide evoluează în fața electoratului de Dreapta. PNL a pierdut deja enorm cramponîndu-se de Florin Cîțu. A pierdut enorm și Klaus Iohannis, suspectat a-l sprijini pe Florin Cîțu pînă-n pînzele albe. Cînd PNL a anunțat că merge la Cotroceni fără o propunere de premier, electoratul de Dreapta a răsuflat ușurat:
Slavă Domnului, celor de la PNL le-a venit mintea la cap!

Nimeni n-a crezut că Klaus Iohannis a renunțat la pupilul Florin Cîțu. Și culmea nimeni nu crede c-a renunțat, nici după desemnarea lui Dacian Cioloș.
Presa de Dreapta e unanimă în a-l suspecta pe Klaus Iohannis că l-a desemnat pe Dacian Cioloș numai și numai pentru ca acesta să eșueze și să lase locul lui Florin Cîțu. Refuzul ferm al lui Florin Cîțu, președintele PNL, de a negocia cu Dacian Cioloș, a întărit suspiciunea că președintele nu vrea refacerea Coaliției de Centru Dreapta.

Poate Klaus Iohannis să convingă PNL-Cîțu să intre într-un guvern condus de Dacian Cioloș?
Unii spun că da.
Alții că nu.

Eu spun că n-are importanță dacă poate sau nu.
Întreg electoratul, nu doar cel de Dreapta, e convins că președintele poate influența PNL.
Klaus Iohannis e condamnat să poată influența PNL.
Dacă n-o va face (fie că nu poate, fie că nu vrea) principala victimă a eșecului lui Dacian Cioloș va fi Președintele.

Cât despre Dacian Cioloș va cîștiga indiferent că va face sau nu guvern.
Pentru că practic a cîștigat deja asumîndu-și sarcina de a face un guvern, în condițiile în care nimeni nu vrea să guverneze.