Ion Cristoiu: Cu un alt premier decât președintele PNL vom asista din nou la Schizofrenia de pe vremea lui Liviu Dragnea

de: BZI.ro
07:50, 10 dec. 2020

Ion Cristoiu scrie, pe blogul sau despre faptul că numirea unei alte persoane decât președintele PNL pentru funcţia de premier poate să ne ducă la o situtia întâlnita doar pe vremea lui Liviu Dragnea. Redam, integral, editorialul publicat pe blogul jurnalistului Ion Cristoiu:

Mediafax mi-a solicitat un interviu despre situația social- politică de după alegerile din 6 decembrie 2020.
Din acest interviu, potrivit unei tradiții, Agenția a realizat trei articole, publicate pe site-ul Mediafax.
Le reproduc mai jos, convins că sunt cititori ai cristoiublog.ro care n-au urmărit depeșele Mediafax și în consecință n-au luat cunoștință de opiniile mele despre telenovela formării noului Guvern.

Ion Cristoiu, despre gestionarea pandemiei de un guvern interimar: Va fi un dezastru, dacă nu chiar o tragedie națională
Publicistul Ion Cristoiu avertizează că, prin demisia lui Ludovic Orban și numirea lui Nicolae Ciucă premier interimar, administrarea pandemiei va fi catastrofală, deoarece prin trecerea de la un guvern cu puteri depline la un guvern interimar puterea de decizie va fi limitată și ar putea duce la acte de insubordonare în sânul Executivului.

Ion Cristoiu spune că Ludovic Orban trebuia să demisioneze din fruntea PNL, nu a Guvernului, considerând că gestul fostului premier este iresponsabil în contextul pandemiei.

„Va fi un dezastru din mai multe motive. Chiar dezastru, dacă nu chiar o tragedie națională. 1. Transformarea unui guvern plin, cu dreptul de a da ordonanțe de urgență și care funcționa ca mașinărie, chiar dacă avea probleme, în plină Criză Sanitară, a fost un gest de iresponsabilitate, cum vreți, politică, națională, statală. Dl. Ludovic Orban trebuia să demisioneze, dacă era vorba de o asumare a eșecului, din funcția de președinte al PNL și, eventual, să-și fi dat demisia în bloc, câțiva lideri, și de la București, din funcțiile de partid. În momentul în care el a demisionat, dezastrul înseamnă: 1. Nu numai că e guvern interimar, care se poate lungi, oricât s-ar da peste cap Klaus Iohannis să încropească el un guvern, totuși durează. Cu noul Parlament, sunt probleme. Până când se validează mandatele, apar contestații, nu s-a terminat numărătoarea. În al doilea rând, pandemia este al treilea război, ești în plin război. Trebuie să fii iresponsabil să schimbi generalul care conduce, nu ai cum. Pentru că plecarea lui Ludovic Orban nu înseamnă numai transformarea guvernului plin în interimar, înseamnă că nu mai funcționează mașinăria”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că demisia lui Orban a dus la destabilizarea raporturilor de putere și ne-am putea trezi cu miniștrii care-i contestă autoritatea premierului interimar Nicolae Ciucă.

„Totuși, în Guvernul Orban erau stabilite niște raporturi de putere după 12 luni de guvernare. Ciucă este un pilot care trebuie să mai colaboreze cu vreo 10, nu știe manetele. Totuși, este ministrul Apărării, nu are relații de autoritate asupra altora, chiar dacă l-a învestit. Și în aceste condiții avem o problemă. Administrarea pandemiei va fi catastrofală pentru că tocmai în acest moment, după alegeri, era nevoie de păstrarea Guvernului din două motive: 1.Nu ai voie să transformi în guvern interimar pentru că ai nevoie de ordonanțe de urgență și 2. Mașinăria Ludovic Orban s-a destabilizat acum, aducând un premier care, până când va pune el mâna pe manete, ne-a luat dracu. Vine un nou om. Dacă până acum ceilalți miniștri ascultau de Ludovic Orban, sunt aproape sigur că unii din ei spun «da de ce să ascult eu de Ciucă, cine-i Ciucă ăsta?» E vorba de relații de putere. Totuși, este o iresponsabilitate. Acum, în plină pandemie să faci o criză guvernamentală, adică dublezi criza produsă de alegeri, care a făcut ca oamenii să nu se mai ocupe de administrarea pandemiei, acum tu aduci o criză guvernamentală, pe care o creezi tu”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că există două diversiuni menite să abată atenția opiniei publice de la eșecul președintelui Iohannis la alegerile parlamentare de duminică, după ce a preluat rolul de șef al PNL și a condus campania electorală a liberalilor.

„Două diversiuni sunt la ora actuală în presa militarizată: concentrarea pe AUR, care este o prostie, și concentrarea pe aceste demisii guvernamentale și nu mai discută nimeni eșecul lui Klaus Iohannis, dacă ați observat. Dar viața nu poate fi păcălită, poate că lumea nu e atentă, dar eșecul e eșec. Este ca și discuția despre AUR. Scriu toți acum că e așa, că e cutare, dar ei sunt în Parlament. Avem două fapte peste care nu putem trece: AUR e în Parlament și Klaus Iohannis a suferit un eșec. Oricât ai încerca acum să îndulcești eșecul ăsta, să abați atenția, eșecul este eșec”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu: Asistăm la decontul falsei victorii a lui Klaus Iohannis la prezidențialele din 2019. Atunci a Klaus Iohannis a învins golul, gaura de la covrig
Publicistul Ion Cristoiu explică de ce victoria lui Klaus Iohannis la prezidențialele din 2019 nu s-a repetat și la parlamentarele de duminică, deși șeful statului s-a pus în fruntea PNL și a condus campania electorală a liberalilor.

Ion Cristoiu spune că prăbușirea încrederii românilor în Klaus Iohannis, la doar un an de la alegerile prezidențiale se explică prin absența confruntării șefului statului cu un candidat autentic.
„Prăbușirea are o singură explicație. Că a învins-o pe Viorica Dăncilă. Deci victoria sa uriașă sau strălucitoare cum îi plăcea să o prezinte el, a fost o victorie falsă, nu a fost o victorie împotriva unui adversar autentic. A învins foarte ușor și a învins golul, gaura de la covrig. În momentul în care învingi, chiar și la o diferență mică un adversar foarte puternic înseamnă că electoratul s-a împărțit. După acest adversar, slab, un adversar fără valoare, fără putere, Klaus Iohannis s-a confruntat cu cel mai mare adversar care a fost viața. Dacă era un alt adversar la alegeri, dacă el ducea într-adevăr o campanie cu un adversar puternic, cum a fost și în America, te obligă să fii foarte bun. El a dus o campanie electorală aproape dormind, a câștigat alegerile dormind. În aceste condiții a venit viața”, a explicat publicistul.

La 24 noiembrie 2019, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a învins-o pe Viorica Dănicilă (PSD) cu 66,09%, obținând 6,5 milioane de voturi.
Ion Cristoiu mai spune că la alegerile parlamentare de duminică, președintele Iohannis s-a confruntat cu un adversar real, viața, care a demonstrat că victoria sa de la prezidențiale a fost una falsă.
„Au mai fost două lucruri. El s-a îmbătat de pe urma succeselor, omițând că a învins-o pe Dăncilă și nu pe Joe Biden sau pe Trump. Viața sau sistemul i-a făcut rost de un adversar de hârtie, a învins ușor. Acum viața, care este pandemia, a fost și este un adversar autentic, adevărat. Practic, asistăm la decontul falsei victorii. El nu a învins nimic. Este ca un jucător la un meci de box căruia i se aranjează prin pariuri unul care îl bate la scor. Klaus Iohannis a intrat în ring cu două mari probleme: S-a confruntat cu un adversar real căruia puțin i-a păsat că e Klaus Iohannis și pe care sistemul nu avea cum să i-l aranjeze, că e viața, ploaia de la Waterloo. Și a intrat îmbătat de acest succes, nu a mai fost atent și a făcut zeci de greșeli. Adică era mare, nu a dat înapoi. A sfidat opinia publică, a încălcat Constituția, nu a încercat să seducă poporul român prin emoții, și-a bătut joc de poporul român în timpul pandemiei, a făcut ce a vrut. Ei, aceste lucruri se plătesc”, a adăugat publicistul.

Ion Cristoiu compară situația de acum a lui Klaus Iohannis cu cea a lui Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989.
„Pot să fac o comparație, deși este riscantă. Nicolae Ceaușescu s-a prăbușit în 1989 și pentru că până atunci se bătuse cu CPEx-ul. În 1989 a venit Estul și Vestul, viața. După 25 de ani de șefie, era obișnuit să învingă ușor. Dacă Nicolae Ceaușescu ar fi avut de-a face cu o opoziție reală, chiar underground, dacă nu ar fi fost cocoloșit de puterile Occidentale un timp, probabil că el ar fi fost pregătit. El era obișnuit când dădea din mână se dărâma o casă sau dădea afară pe cineva din CPEx și nu protestă nimeni. Așa s-a întâmplat și cu Klaus Iohannis. Când a început pandemia, el nu și-a dat seama că are de-a face cu o confruntare cu viața. Și acum se confruntă cu viața care înseamnă oamenii”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu: Este imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. De ce a fost eliminat Ludovic Orban
Publicistul Ion Cristoiu explică schimbările rapide de pe scena politică după alegerile parlamentare din 6 decembrie care au dus la demisia premierului Orban din fruntea Guvernului și vor declanșa bătălii interne pentru șefia PNL.

„Ca să înțelegem ce se întâmplă începând de aseară trebuie să ne întoarcem la perioada de până la alegeri. Luni întregi președintele nu a acceptat nicio schimbare în atelajul puterii: nu a schimbat niciun ministru, deși aveau probleme, și-a proclamat mereu încrederea față de Ludovic Orban. A fost o politică, o strategie de păstrare a status quo-ului, o strategie ce pleacă de la un adevăr: când umbli la un atelaj, la o mașinărie a puterii s-ar putea să provoci o serie de lucruri pe care nu le poți controla. Începând de aseară, Klaus Iohannis a renunțat la această strategie și a început să umble deja la mașinărie, presupunând că puterea e o mașinărie. Acest proces este de o sută de ori mai periculos decât alegerile pentru Klaus Iohannis, pentru că păstrarea echipei, a status quo-ului cu orice preț te ferește de imprevizibil. Când declanșezi acest proces de modificare a status quo-ului este practic imposibil, și dacă ești Nicolae Ceaușescu, să ții lucrurile sub control, pentru că ai de-a face cu oameni”, a declarant publicistul.

Ion Cristoiu spune că demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului a fost forțată și va declanșa o bătălie pe șefia PNL între grupările din partid, existând două variante pentru a preveni situația din epoca Dragnea când șeful PSD nu deținea și funcția de premier.

„(Klaus Iohannis. – n.r) I-a forțat demisia lui Ludovic Orban, promițându-i, sunt aproape sigur, că va rămâne președintele PNL, chiar dacă dl. Ciucă va fi mai mult ca sigur propunerea aleasă de Klaus Iohannis pentru șefia Guvernului, propunere care văd că e acceptată tacit și de USR și de UDMR. Prin demisia lui Orban din funcția de premier s-a declanșat în PNL un proces care este foarte greu de controlat. Adică nemaifiind premier, îți poți pierde puterea în partid. Mai mult ca sigur, grupări anti-Orban se agită acum și vor să-I ia locul la șefia PNL. Probabil că i-a promis și șefia Camerei Deputaților. Este practic imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. Ai două variante: ori premierul este și șeful partidului, ori premierul este un tehnocrat militar, în genul lui Ciucă, care ascultă de ordine și care nu are putere în partid și atunci poate ca premierul să nu fie șeful PNL, cu condiția ca el să fie mai mediocru decât Klaus Iohannis. Probabil că și de aceea l-a și scos pe Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban are o grupare puternică în partid. Ca premier și-a făcut o întreagă camarilă și iată că Nicolae Ciucă a început această operație post-Ludovic Orban. Chiar dacă rămâne numai președintele PNL și cu atât mai mult al Camerei Deputaților , Ludovic Orban rămâne puternic”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că va avea loc o schimbare și la conducerea PNL, iar cel care va veni în locul lui Ludovic Orban trebuie să mediocru în raport cu președintele Iohannis.
„Se va declanșa o schimbare și în PNL și, după părerea mea, nu va veni o personalitate. Trebuie să fie cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public. Nu poate fi decât Raluca Ţurcan. În niciun caz Rareș Bogdan, că e o personalitate și Klaus Iohannis se teme de el. Nu poate fi, s-a vehiculat și numele lui Eduard Hellvig. Nu pot fi decât doi candidați la mediocritate în raport cu Klaus Iohannis: Raluca Ţurcan, care este ca apa sfințită și, probabil, Siegfried Mureșan, pe care, dacă reușești să-l pui șef la PNL, nu va reuși să-și facă o grupare în partid. Problema este să nu pui un șef de gașcă din PNL. Dar toate aceste procese, cum s-a văzut și din demisia secretarului general al Guvernului, sunt practic imposibil de controlat de o minte omenească și foarte important, ai de-a face cu un Klaus Iohannis care a intrat în apus. El face, se agită, dar nu mai are putere de control atât de mare pentru că și cei din PNL, și sistemul instituțiilor de forță și-au dat seama că nu mai e puternic”, a mai spus publicistul.