Iohannis, deranjat în timpul discursului: „Complicat cu telefoanele, domnule ambasador” – VIDEO
Președintele Klaus Iohannis a găzduit la Palatul Cotroceni ultima sa reuniune anuală a diplomației române, întâmpinând șefii misiunilor diplomatice, ai oficiilor consulare și directorii institutelor culturale românești. În timpul discursului său, un moment neplăcut a fost provocat de sunetul telefonului unui ambasador, ceea ce l-a determinat pe Iohannis să întrerupă discursul pentru a-l mustra pe diplomat:
„Complicat cu telefoanele, domnule ambasador”, a remarcat Iohannis.
Președintele a subliniat că după încheierea mandatului său, politica externă a României va rămâne „predictibilă”:
„La finalul acestor 10 ani de mandat, pot afirma cu certitudine că identitatea României pe plan extern a crescut semnificativ, iar profilul nostru internațional s-a consolidat. România este acum un actor regional, european și internațional respectat și implicat, furnizând stabilitate și securitate. Am reușit să ne protejăm interesele strategice și să reducem dependența de parteneri cu abordări opuse.
Pe aceste baze… complicat cu telefoanele, domnule ambasador… politica noastră externă va continua să fie predictibilă și bazată pe consens național. Prioritățile noastre clare includ consolidarea rolului și influenței în NATO și UE, aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA și diversificarea dialogului bilateral cu partenerii globali pentru a susține valorile democratice și un sistem internațional bazat pe reguli”, a declarat șeful statului.
Poziția lui Iohannis privind aderarea la Schengen
În același discurs, Iohannis a reafirmat că aderarea României la spațiul Schengen terestru rămâne un obiectiv prioritar, evidențiind beneficiile pentru români și pentru o Uniune Europeană mai prosperă și fără obstacole artificiale.
„Uniunea Europeană este, în esență, un spațiu al liberei circulații. Aderarea României la spațiul Schengen pentru frontierele aeriene și maritime a fost un succes important și a demonstrat că țara noastră protejează eficient frontierele externe ale UE. Ridicarea controalelor la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar. Sunt convins că vom reuși să finalizăm acest efort colectiv, în beneficiul cetățenilor români și al unei Uniuni mai prospere și lipsite de obstacole artificiale”, a declarat Iohannis cu prilejul întâlnirii cu diplomații și directorii institutelor culturale românești la Cotroceni.