Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății susţine că elevii ar putea fi vaccinaţi în şcoli! Copiii vor fi testaţi

de: cristian.george
10:29, 04 aug. 2021

Ioana Mihăilă a vorbit despre posibilitatea introducerii unor centre de vaccinare în şcoli. Ministrul Sănătății a explicat că este posibil ca Ministerul să organizeze, acolo unde situaţia o permite, cabinete care să imunizeze elevii. De altfel, Mihăilă a explicat faptul că elevii care vor avea simptome vor fi testaţi.

Declaraţiile ministrului vin în contextul în care în acelaşi interviu, Ioana Mihăilă a vorbit despre introducerea plătii testelor COVID-19 pentru medicii care refuză să se vaccineze.

Ioana Mihăilă doreşte introducerea de centre de vaccinare în şcoli

Într-un interviu acordat unei publicaţii online, Ioana Mihăilă a vorbit despre posibilitatea introducerii în şcolile din România a unor centre de vaccinare. Introducerea va fi condiţionată de existenţa unui personal medical suficient. Ministrul reiterează ideea că vaccinarea pentru copii este sigură şi eficientă:

„Acolo unde este posibil, plănuim să organizăm cabinete pentru vaccinare, acolo unde avem personal medical suficient şi unde avem copiii care în acest moment au indicaţia de a fi vaccinaţi. Trebuie să înţelegem că vaccinarea la copii este, de asemenea, sigură şi că ea reprezintă un bun mijloc de prevenţie a infecţiei la copiii de peste 12 ani, cei care au acum indicaţie de vaccinare”, a anunţat ministrul Ioana Mihăilă, potrivit news.ro.

Copiii care vor prezenta simptome vor fi testaţi la scoală

De altfel, o altă modificare este şi testarea în şcoli. Ioana Mihăilă consideră că este benefic o testare împotriva COVID-19 în şcoli, la elevii care prezintă simptome specifice îmbolnăvirii cu COVID-19:

„Noi am făcut disponibile testările pentru copiii din şcoală încă de anul trecut, dorim împreună cu Ministerul Educaţiei să reluăm acest proces de testare pentru copiii şi personalul din şcoli care devine simptomatic. Vorbim de testele care sunt acreditate de forurile ştiinţifice europene, acele teste rapide antigen, dar, de asemenea, recomandarea noastră fermă şi discutată şi agreată cu Ministerul Educaţiei este să continuăm cu măsurile de prevenţie şi anume purtarea măştii, ventilaţia corespunzătoare a spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul şi îşi desfăşoară activităţile, precum şi, în limita posibilităţilor, distanţarea fizică”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

Copiii se pot vaccina împotriva COVID-19 în România

Oficialităţile internaţionale au aprobat aplicarea schemei de vaccinare a copiilor. Așadar, copiii mai mari de 12 ani se pot vaccina cu acordul părinţilor. Totuşi, campania de vaccinare începută incă din iunie s-a dovedit a fi un dezastru, cel puţin la nivel de Iași:

Încă de la începutul lunii iunie 2021, de când a debutat campania de vaccinare pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 – 15 ani, am observat că părinții nu prea sunt de acord. Numărul copiilor care s-au vaccinat este foarte mic, deoarece este și o procedură prin care părinții trebuie să își dea acceptul pentru imunizare. Foarte puțini părinți au ales să facă acest pas, din diferite motive (…) spuneau medicii ieșeni în urmă cu câteva zile.

Medicii care nu vor vrea să se vaccineze îşi vor suporta costurile testării împotriva COVID-19

În altă ordine de idei, în cadrul interviului acordat, Ioana Mihăilă a menţionat faptul că medicii care nu vor să se imunizeze vor fi obligaţi să suporte costurile testării împotriva COVID-19 din propriile buzunare:

Trebuie să înţelegem că medicii, dar nu doar medicii, tot personalul medical trebuie să fie conştient şi responsabil, cu scopul de a proteja pacienţii. Personalul medical nevaccinat, dacă se infectează, reprezintă un risc nu doar pentru propria persoană, de a dezvolta forme severe de boală, dar şi pentru pacienţi. Din aceste considerente, cred că personalul medical nevaccinat ar trebui testat periodic, iar în condiţiile în care vaccinarea este gratuită (…) Cred că aici este responsabilitatea personalului care, în ciuda tuturor acestor date ştiinţifice legate de siguranţa vaccinării, în ciuda faptului că vaccinul este pus la dispoziţie gratuit, încă nu doreşte să se vaccineze. Este liber să aleagă asta, dar nu este responsabilitatea contribuabilului român să plătească testele. a menționat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.