Ioan și Viorel Micula au pierdut procesul împotriva statului român. Decizia ICSID este finală

de: BZI.ro
14:01, 06 ian. 2022

În anul 2014, frații milionari Ioan și Viorel Micula au dat în judecată statul român. Cei doi acționari, de cetățenie suedeză, susțin că statul român nu și-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor cuprinse în „Acordul bilateral dintre Suedia și România” Cei doi sunt principalii acționari ai grupului alimentar „European Drinks”.

Ioan și Viorel Micula au acționat astfel datorită cetățeniei lor. Prin urmare, cei doi consideră că investițiile făcute de ei pot fi considerate investiții suedeze pe teritoriul României. Acest caz a fost dezbătut și în tribunalele de peste hotare, la Curtea de Arbitraj de la Washington și la Bruxelles. Zilele acestea, Instanța a hotărât că România a făcut eforturi serioase şi vizibile pentru a îşi aplica legile privind impozitarea băuturilor alcoolice.

„Solicităm să se mențină angajamentele luate și să nu fim tratați discriminatoriu față de alți investitori.” au declarat Ioan și Viorel Micula la începutul acestui proces. La rândul lui, fiul lui Viorel Micula a dat în judecată vedete ca Vica Blochina.

Ioan și Viorel Micula au dat în judecată statul român

Reclamanţii au susţinut că România a eșuat să aplice legile privitoare la impozitarea băuturilor spirtoase şi a adoptat un nou regim de preţuri pentru apa minerală. Astfel, statul Român şi-a încălcat obligaţiile internaţionale,

Pe data de 4 Ianuarie 2022, Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială a decis să respingă cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020. Așadar, cererea de anulare a hotărârii arbitrale din 5 martie 2020 a fost respinsă. În hotărârea respectivă, se anunța că un tribunal arbitral internaţional a respins pretenţiile împotriva României formulate de Ioan și Viorel Micula și de societățile comerciale ale acestora. Aceste pretenții erau în valoare de peste 9 miliarde de lei.

Ioan și Viorel Micula au susţinut că România a eșuat să aplice legile privind impozitarea băuturilor spirtoase şi prin adoptarea unui nou regim de preţuri pentru apa minerală. Astfel, statul român şi-a încălcat obligaţiile internaţionale. Această decizie a comitetului de anulare pune capăt procedurilor arbitrare inițiate în 2014. În baza Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Suediei privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.

Ce a decis instanța

„România s-a angajat în eforturi serioase şi vizibile pentru a-şi aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul. A arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor şi o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât şi la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama şi DG Antifraudă.”a declarat tribunalul

„În mod contrar susţinerilor Reclamanţilor, Comitetul Ad-hoc a decis că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură şi s-a referit la toate susţinerile formulate de Reclamanţi în arbitraj”, a informat Casa de Avocatură, conform unei publicații de presă

În cadrul arbitrajului, România a fost apărată de un consorţiu format din firmele de avocatură „Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP” din Bucureşti şi „LALIVE” din Geneva, Elveţia. Cu toate că Ioan și Viorel Micula au pierdut procesul împotriva statului român, familia lui Victoraș Micula are o avere impresionantă, ca drept dovadă proprietățile și mașinile de lux pe care le dețin.