Investițiile care iți asigură Pașaportul de aur

de: cristian.george
11:00, 20 nov. 2019

Asistam in ultimii ani la un adevarat boom in privinta cererilor pentru asa-numitul „Pasaport de aur” – adica obtinerea unei a doua cetatenii, intr-o tara stabila politic si financiar si mai prietenoasa din punct de vedere fiscal. Unul din marile avantaje oferite de pasaportul de aur este mobilitatea, tinand cont ca ofera libera circulatie, fara viza, in peste 125 de tari.

Tot mai multi oameni se gandesc sa obtina cetatenia intr-un alt stat, pentru a-si asigura o viata mai confortabila si pentru a plati impozite mai mici. Nu in ultimul rand, cei care opteaza pentru pasaportul de aur vor ca familiile lor sa aiba acces la servicii medicale de calitate, uneori mai ieftine ca acelea din tara care vin si, pentru copiii lor, acces la invatamant performant. De aceea, diversele mecanisme prin care se poate dobandi o a doua cetatenie sunt mai populare ca niciodata. Atentie insa, pasul se poate face doar dupa acumularea unei averi considerabile, tinand cont ca tarile care ofera aceasta posibilitate cer, la schimb, o investitie care poate varia de la 100.000 pana la 3,5 milioane euro. La costurile acestei Second Citizenship by Investment, asa cum i se mai spune, se adauga costuri suplimentare daca solicitantul isi aduce si familia, copiii ori parintii.

Cum se poate obtine a doua cetatenie prin investitii

Plasamentele financiare care trebuie facute pentru a obtine cetatenia tarilor care aplica acest sistem sunt, de regula, in proiecte imobiliare, avand girul guvernului, ori in alte sectoare economice locale, de asemenea, cu aprobarea guvernului. In multe tari, pe langa aceasta investitie e nevoie si de o donatie pentru un fond guvernamental de dezvoltare. De indata ce se face investitia, incep formalitatile pentru obtinerea cetateniei. Durata lor variaza de la tara la tara, in unele cazuri poate dura doar 3-4 luni, in altele se pot intinde si spre 9 luni sau chiar un an.

Conditiile care trebuie indeplinite

Absolut toate tarile care acorda cetatenia prin investitii cer dovezi din partea solicitantului ca a obtinut banii in mod legal. Este o masura fireasca, tinand cont ca, la nivel international, crima organizata are afaceri infloritoare si incearca sa-si albeasca banii, uneori, inclusiv prin pasaportul de aur. De altfel, tocmai din acest motiv, unele tari au suspendat, iar apoi au reluat programul cetatenie prin investitii, pentru a-si pune la punct legislatia si modalitatile de verificare a provenientei banilor, relateaza Citizenships.com.

In plus, solicitantul nu trebuie sa aiba cazier, nu trebuie sa fie pe lista persoanelor sanctionate international sau in evidente pentru legaturi cu organizatii sau personaje aflate in vizorul organelor de ancheta. Unele state, mai ales din zona Caraibelor, cer si certificate medicale care sa ateste ca solicitantul se bucura de o sanatate buna.

Restrictii temporare privind vanzarile

Majoritatea tarilor care acorda cetatenia economica (asa se mai numeste cetatenia obtinuta in urma unei investitii) aplica o serie de restrictii. Concret, dupa plasarea banilor si obtinerea cetateniei, timp de 5 ani este interzisa vanzarea unitatilor imobiliare in care au fost plasati banii. Iar dupa cei 5 ani, acestea pot fi vandute, dar titularul are obligatia sa pastreze o proprietate personala, folosita ca locuinta, in general in valoare de minim 300.00 de euro.

Destinatii favorite

Sunt foarte multe tari care dau posibilitatea strainilor sa obtina cetatenia economica, dar conditiile variaza si in timp ce in unele locuri e un proces complicat si de durata, in alte zone e mai simplu, ca de exemplu in unele tari din Uniunea Europeana (Cipru, Portugalia, Malta) sau din zona Caraibelor.