Investiții de sute de milioane de euro în termoficarea din Iași! Facturile consumatorilor s-au micșorat de la un an la altul. Tot mai mulți oameni aleg să revină la sistemul centralizat
Fața sistemului de termoficare din Iași s-a schimbat complet în ultimii ani odată cu investițiile de sute de milioane de euro. Mii de consumatori renunță la centralele individuale și se reorientează către acest sistem mai ieftin și mai prietenos cu mediul
În ultimii ani, la nivelul municipiului Iași au fost realizate investiții în valoare de sute de milioane euro în reabilitarea și extinderea sistemului de termoficare. Investițiile au fost făcute în special din fonduri europene nerambrusabile în perioada 2012-2020, dupăo decădere totală. Asta după ce, începând cu anii 2000, sistemul a intrat într-o perioadă dificilă din punct de vedere tehnic și financiar. În anul 2012, în urma unei licitații, Municipiul Iași a încredințat viitorul sistemului centralizat de termoficare unui operator privat, și anume Veolia Energie Iași.
Cel mai amplu proiect
Poate cel mai amplu proiect european, în valoare de 250 milioane lei a fost derulat în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu – Obiectivul acestuia a fost conformarea celor două centrale de producție (CET I Tudor – pe gaz, respectiv CET II Holboca – pe cărbune) la noile standarde de mediu obligatorii în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu anul 2016. O altă investiție de anvergură realizată de la nivelul sistemului operat de Veolia Energie Iași este extinderea rezidențială, care însemnă conectarea la sistemul de termoficare al ansamblurilor rezidențiale noi dezvoltate din oraș. Concret, extinderea sistemului de termoficare în cartierele Bucium și Copou presupune conectarea la sistemul de termoficare a instituțiilor publice, sanitare și de învățmânt din zona cu un consum anual estimat la 25.169 Gcal. Òbiectivul fiind ca până în prima parte a anului 2020 să fie finalizat.
Ieșenii se întorc la sistemul centralizat de încălzire
Investițiile făcute în ultimii ani în sistemul centralizat de termoficare îi convinge pe tot mai mulți consumatori, atât persoane fizice, cât și juridice, să se branșeze la sistemul de încălzire centralizat operat de Veolia Energie Iași. Odată cu finalizarea proiectelor de investiții făcute în creșterea randamentului, reducerea pierderilor și reducerea emisiilor poluante, din ce în ce mai mulți investitori imobiliari aleg să branșeze noile clădiri rezindențiale la centrala electrică de termoficare, renunțând astfel la vechile variante cu centrale individuale de apartament. Acestea au costuri tot mai mari de utilizare din cauza creșterii constante la prețul gazelor. Numai în primii trei ani de activitate, Veolia Energie Iași a investit circa 28 milioane lei din surse proprii pentru modernizarea sistemului.
„Lucrările executate de Veolia Energie Iași vor contribui la furnizarea unui serviciu de calitate și la reducerea costurilor pentru clienții racordați la sistemul termic. Rezultatul final va fi vizibil printr-o reducere a facturii la consumatorul final, ce va fi posibilă cu ajutorul măsurilor de reducere a pierderilor, a eficientizării consumului și eliminarea costurilor de întreținere generate de sursele individuale de energie termică”, au precizat reprezentanții municipalității ieșene.
Implementarea noului sistem de furnizare pe orizontală și contorizare individuală atrage tot mai mulți clienți la Veolia Energie Iași. Racordate la sistemul de distribuție termică pe orizontală sunt aproximativ 28.000 de apartamente, 77 de instituții de învățământ, 28 de instituții publice, 8 spitale și 305 agenți economici (hoteluri, clădiri de birouri și altele).