Investiție de 1 milion de euro într-un parc fotovoltaic la Holboca. Iluminatul stradal din comună va fi alimentat cu energie verde
Se dorește obținerea finanțării pentru un parc ftovoltaic la Holboca. Proiectul este finanțat cu ajutorul POIM. Valoarea de investiție este de aproximativ un milion de euro. Parcul va fi amplasat lângă CET Holboca pe un teren cu o suprafață de un hectar. Construirea parcului fotovoltaic va fi realizat în doar 12 luni de la obținerea finanțării. Primăria comunei Holboca ar înregistra o economie de peste 500.000 de lei în privința iluminatului stradal
Parcurile fotovoltaice sunt sisteme care capteaza energia solara si o transformă în energie electrică prin intermediul celulelor solare. Acestea sunt surse importante de energie verde. Un parc fotovoltaic cuprinde șiruri de panouri solare, care absorb energia provenitș de la soare, o transformș în electricitate și o trimit în rețeaua electrică pentru distribuție și consum. Fermele solare sunt instalații solare la scară largă, montate la sol. Lângă CET Holboca va fi construit un astfel de parc fotovoltaic pe o suprafață cu dimensiunea de un hectar.
Va fi construit un parc fotovoltaic la Holboca
Pe fondul actualei crize energetice de la nivel mondial, primăriile din județul Iași caută aleternative viabile pentru a acoperi necesaul utilităților. Găsirea unor alterative pentru a susține iluminatul public stradal reprezintă o metodă efiecientă pentru e realiza economii în acest sens.
„Obiectivul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Pe noi ne-ar avantaja dacă am accesa aeste fonduri, întrucât am acoperi necesarul de consumde energie electrică pentru iluminatul public stradal. Acest obiectiv presupune amplasarea acestor panouri fotovoltaice pe un teren în apropierea CET Holboca. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o suprafață de un hectar. Investiția este în valoare de 5 milioane de lei, fără TVA, asta înseamnă aproximativ un milion de euro. Prin accesarea proiectului am reuși să facem o economie enormă la valoarea facturii de electricitate”, precizează George Ichim, specialist achiziții în cadrul primăriei comunei Holboca.
Proiectul presupune si confinanțarea din partea primăriei Holboca. Din bugetul local primăria trebuie să aloce o cofinanțare de 2% , adică 100.000 de lei, pentru obiectul de investiție. Plus cheltuielile neeligibile unde s –a dorit încheierea unui contract de consultanță mai ieftin. Proiectul nu presupune acoperirea cheltuielilor de consultanță.
Economie de 500.000 de lei pe an la factura de iluminat public
Implementarea proiectului ar dura un an de zile. După obținerea finanțării, durata de impementare a proiectului, constând în achiziționarea și montarea panourilor fotovoltaice ar fi doar 12 luni.
„Într-o lună de iarnă plătim cam 50.000 de lei pentru iluminatul public din comună. Practic în două luni de zile noi ne-am acoperi costurile. Este un proiect greu, nu sunt mute comune ce au depus, nu sunt nici multe firme de consultață. Cel mai mult durează partea de evaluare de la minister. Sper să reușim să accesăm acest proiect întrucât la un an de zile noi am economisi peste 500.000 de lei, ast ar însemna cam 500 m de asfalt. Putem face multe alte lucruri cu banii economisiți”, declară George Ichim, specialist achiziții în cadrul primăriei comunei Holboca.
Un alt proiect în valoare de 1 milion de euro constră în digitalizarea transportului urban. Vor fi introduse stații de așteptare smart. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, WiFi, prize pentru încărcare USB și panouri publicitare, iar în Dancu va fi introdus un parcometru pentru 10 locuri de parcare pentru început. În data de 18 noiembrie 2022 a avut loc inaugurarea liniei de tramvai Iași-Dancu. Traseul nr.3 este cel ce va fi practicat.
Proiectul parc fotovoltaic la Holboca va ajuta la consolidarea bugetului local al comunei, banii pentru iluminat ar putea fi dirijați către alte obiective de investiție în comună.