Investiție colosală într-o clădire din centrul municipiului Iași. Holograma unui fost supraviețuitor al Pogromului din 1941 va dăinui în monumentul istoric

de: Vlad Rotaru
02:00, 20 ian. 2021

Un imobil din centrul municipiului Iași va fi transformat radical în perioada următoare. Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri va fi transformată într-un spațiu dedicat expozițiilor Muzeului Literaturii Române. În plus, clădirea va avea și o zonă pentru Muzeul Holocaustului, unde va trona o hologramă cu chipul lui Iancu Țucărman, fost supraviețuitor al Pogromului din 1941

Investiție majoră într-un celebru spațiu din zona centrală a Iașului. Clădirea refăcută de Consiliul Județean Iași de lângă Starea Civilă va fi transformată în Casa Muzeelor. Imobilul administrat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) va adăposti și un spațiu dedicat Pogromului din 1941 de la Iași. Clădirea din strada Vasile Alecsandri va avea și o hologramă cu chipul lui Iancu Țucărman, o emblemă a comunității evreiești din Iași. Întreaga clădire va deveni un spațiu muzeal complet, făcut cu sprijinul Consiliului Județean Iași.

Iată cum va arăta Casa Muzeelor din centrul municipiului Iași

Clădirea a fost refăcută de către Consiliul Județean Iași cu fonduri de la Agenția Națională pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Imobilul va fi transformat într-un spațiu muzeal complet de către MNLR Iași. „În urma proiectului de hotărâre privind trecerea din administrarea Consiliului Județean Iași în administrarea Muzeulul Național al Literaturii Române Iași a imobilului proprietate publică a județului Iași, Muzeului îi revine sarcina de a amenaja muzeal o serie de spații din respectiva clădire. Aceasta a fost denumită Casa Muzeelor și va cuprinde mai multe spații”, au precizat reprezentanții Muzeului Literaturii.

Sediul MNLR Iași va fi mutat la o clădire din strada Vasile Alecsandri

Pe lângă spațiile muzeale, clădirea din strada Vasile Alecsandri va deveni și noul sediu al Muzeului Literaturii, instituție subordonată CJ Iași. Practic, Muzeul Literaturii Române va fi mutat din Casa „Vasile Pogor”, iar conceptul expozițional va fi îmbogățit cu bunuri culturale aflate în depozitele instituției.

„Muzeul Poeziei va fi un muzeu modern, conceptual, care va cuprinde instalații realizate în colaborare cu artiști contemporani și va fi dedicat ideii de poezie mai degrabă decât memoriei poeților. Va fi un muzeu care celebrează poezia în special prin lucrări de artă vizuală”, au mai precizat cei de la MNLR Iași.

Muzeul Teatrului Evreiesc în noul spațiu din centrul municipiului Iași

Reprezentanții MNLR Iași vor organiza și un muzeu pentru teatrul evreiesc.

„Muzeul Teatrului Evreiesc se înscrie în tematica MNLR Iași privind istoria teatrului din spațiul românesc. În cadrul Muzeului Național al Literaturii Române Iași există deja expoziția permanentă «Colecția Istoria Teatrului Românesc». Noul muzeu va cuprinde o istorie a teatrului evreiesc în România, cu accent pe istoria celor din Iași și București, dat fiind faptul că la Iași a fost înființat primul teatru profesionist din lume în limba idiș. Acesta a fost întemeiat de către actorul și dramaturgul Avram Goldfaden în anul 1876”, au mai spus reprezentanții MNLR Iași.

CJ Iași va deschide un muzeu al Pogromului. Holograma lui Iancu Țucărman va întâmpina vizitatorii

Clădirea va adăposti și un muzeul al Pogromului de la Iași. Acesta va fi realizat de Consiliul Județean Iași. În interiorul muzeului va fi și o hologramă cu chipul lui Iancu Țucărman, fost supraviețuitor al masacrului din 1941. Din păcate, acesta a decedat chiar la începutul lui 2021. Moștenirea sa va fi însă dusă mai departe prin acest proiect. De altfel, autoritatea județeană a lansat un astfel de obiectiv legat de un memorial unic în România în amintirea victimelor Pogromului de la Iași. Inițiatorul proiectului este Sorin Afloarei, vicepreședinte CJ Iași.

„Ne dorim ca la Casa Muzeelor să avem o serie de spații muzeale inedite prin care să scoatem în evidență patrimoniul cultural al județului. Clădirea va fi amenajată integral în perioada următoare pentru a putea fi deschisă marelui public. De asemenea, vom continua demersurile pentru proiectul privind un memorial unic în România în amintirea victimelor Pogromului de la Iași”, a precizat Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ Iași.