Inversarea prediabetului, legată de mai puține atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

de: BZI.ro
21:55, 26 ian. 2021

Persoanele care își inversează prediabetul pot reduce riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și deces, sugerează un nou studiu.

In caz de prediabet, o persoană are niveluri de zahăr in sânge care sunt mai mari decât în ​​mod normal, dar mai mici decât pragul pentru un diagnostic de diabet. Chiar și așa, persoanele cu prediabet sunt mai susceptibile de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, au descoperit studiile.

Urmărire medie de aproape nouă ani

Prediabetul poate fi inversat, iar studiile mai mici sugerează că acest lucru scade riscul de a dezvolta boli de inimă. Dar autorii noii lucrări, publicată marți în Journal of the American Heart Association, au spus că puține cercetări au explorat dacă inversarea prediabetului oferă protecție.

Este o problemă importantă: conform celor mai recente date federale din 2016, o treime dintre adulții din SUA aveau prediabet. Rata de prevalență este ușor mai mare în anumite părți ale Chinei, unde cercetătorii de la Spitalul Popular Tangshan, din provincia nordică Hebei, au efectuat această ultimă cercetare.

Au analizat un grup de 14.231 de angajați ai companiei de cărbune, majoritatea bărbați, care au participat la un studiu pe termen lung. Glicemia lor a fost verificată în 2006 și din nou în 2008 și au fost urmăriti până în 2017, potrivit Medical Xpress.

Între 2006 și 2008, aproximativ 45% dintre participanți au revenit de la prediabet la zahăr din sânge normal. Aproximativ 42% au rămas la fel, iar 13% au evoluat la diabet.

După o urmărire medie de aproape nouă ani și ajustarea pentru variabile precum indicele de masă corporală (o măsură a grăsimii corporale) și tensiunea arterială, cercetătorii au descoperit că persoanele care au revenit la zahărul din sânge normal dupa prediabet au avut un risc cu 38% mai mic de atac de cord și un risc cu 28% mai mic de accident vascular cerebral ischemic decât cei care au progresat la diabet. Un accident vascular cerebral ischemic, cauzat de un cheag, este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Riscul lor de a muri din orice cauză în timpul perioadei de urmărire a fost cu 18% mai mic decât cei care au progresat la diabet.

Aceasta este prima dată când inversarea prediabetului a fost asociată cu un risc substanțial mai mic de atac de cord și accident vascular cerebral, au scris autorii.

Limitarile studiului

Dr. Robert Eckel, președinte de medicină și știință a Asociației Americane a Diabetului și fost președinte al Asociației Americane a Inimii, a declarat că este bine să se vadă beneficiile cardiovasculare ale revenirii la prediabet reflectate într-un studiu care a analizat un grup mare al oamenilor.

Eckel, care este profesor de medicină emerită la Școala de Medicină a Universității din Colorado, a mai spus că studiul are unele limitări inerente. Studii precum acesta, a observat el, nu pot arăta cauzalitatea așa cum poate face un studiu clinic randomizat.

De asemenea, a spus el, lucrarea ar trebui să fie reprodusă în altă parte pentru a determina dacă constatările s-au aplicat persoanelor care nu sunt chineze. Alte studii asupra persoanelor cu diabet de tip 2 au descoperit că strămoșii asiatici tind să raporteze niveluri mai ridicate de accident vascular cerebral, în timp ce națiunile occidentale au niveluri mai ridicate de atac de cord.

Nivelurile de zahăr din sânge au fost verificate doar de două ori și folosind un test de glucoză plasmatică la repaus alimentar, despre care Eckel a spus că nu este cea mai bună măsură a prediabetului pentru un astfel de studiu.

Totuși, a spus el, mesajul studiului este că „revenirea la prediabet nu doar vă împiedică să aveți diabet, ci afectează și riscul bolilor cardiovasculare ca parte a acestui beneficiu”.

Pentru cineva diagnosticat cu prediabet, pierderea în greutate este esențială, a spus Eckel. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor recomandă scăderea în greutate de 5% până la 7% și efectuarea activității fizice regulate pentru a reduce riscul de diabet de tip 2.