Invenția lor poate salva mii de vieți în cazul unui cataclism! Patru studenți ieșeni au impresionat la expoziția „Inventica 2022”! – VIDEO
Cu prilejul Expoziției Internaționale de Invenții din acest an, care a avut loc la Iași, peste 50 de participanți au venit cu diverse creații ingenioase. Patru studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, coordonați de un profesor universitar, au venit cu o invenție care poate salva mii de vieți în cazul unui cataclism. Este vorba despre un sistem robotic pentru operațiuni de salvare și securitate, în cazul prăbușirii clădirilor folosite în scop industrial.
Patru studenți ieșeni s-au prezentat cu o invenție inedită la un eveniment științific. În perioada 23-24 iunie 2022, a avut loc o nouă ediție a Expoziției Internaționale de Invenții, „Inventica 2022”, unde inventatorii din România și din alte țări și-au adus creațiile pentru a fi expuse publicului. Activitățile specifice au avut loc în Sala Pașilor Pierduți, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Cei 4 tineri au venit cu un sistem robotic mobil utilitar, care poate fi controlat de la distanță printr-o telecomandă și al cărui scop este găsirea supraviețuitorilor și eliberarea căilor de acces în cazul prăbușirii clădirilor industriale.
Tinerii ieșeni cu inițiativă au o invenție care poate salva mii de vieți în cazul unui cataclism
În perioada 22-24 iunie 2022, în Sala Pașilor Pierduți din cadrul Corpului A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, au fost prezentate publicului peste 300 de invenții brevetate, în curs de brevetare și proiecte de cercetare. Printre participanți, s-au numărat și 4 studenți de la TUIAȘI care au venit cu o propunere interesantă.
„Este vorba despre un robot care ajută la găsirea supraviețuitorilor în cazul prăbușirii unei hale sau a unei fabrici. Cu ajutorul acestui sistem, se pot ridica anumite greutăți ca să asigure eliberarea căii către supraviețuitori și intervenția echipajelor de salvare. Inițial, era pentru halele chimice cu agent termic, apoi ne-am gândit mai departe și am decis să îi punem și un sistem de fork lift. Au fost mai multe idei laolaltă”, explică studentul Ovidiu Adi Apur, participant la eveniment.
Robotul este controlat printr-o telecomandă wireless reprezentată de un smartphone care asigură acuratețea deplasării, rotirea camerei atașate și mișcarea de ridicare și coborâre a furcii.
Studenții care s-au ocupat de acest proiect sunt Ionuț Gabriel Teșu, Ovidiu Adi Apur, Constantin Grasu și Emilian Bodescu. Profesorul dr. ing. Dănuț Zahariea le-a propus această temă tinerilor și i-a coordonat pe parcursul realizării invenției.
Studenții vor prezenta această invenție inedită și la alte evenimente
Acești tineri pasionați de domeniul tehnologiei nu se vor opri aici. Se pregătesc și pentru alte proiecte care le-ar dezvolta ingeniozitatea, calitățile de inginer și spiritul de echipă. Aceștia susțin că sunt mulțumiți de invenția cu care au venit anul acesta la expoziția internațională din Iași.
„Ni s-a propus la începutul anului și am fost încântați de idee. Sperăm să se dezvolte mai departe. Am mai fost la un eveniment înainte. Am participat la EUROINVENT și urmează încă unul anul viitor. În anul IV o să începem. Fiecare are de învățat un sistem de creare virtuală, cum ar fi Unity, și trebuie să construiască câte o lume. Ulterior, folosindu-ne de ochelari, intrăm în acea realitate virtuală”, a adăugat tânărul ieșean.
Expoziția Internațională de Invenții, „Inventica 2022”, a reunit minți creative venite din mai multe colțuri ale lumii, cum ar fi Taiwan, Malaezia, Turcia, Polonia și Republica Moldova. Scopul evenimentului este expunerea de idei între inventatori, socializarea și crearea unor relații profesionale și expunerea mai puternică a acestui domeniu în spațiul public.
Mulți participanți au venit cu câte o invenție inedită care a atras atenția vizitatorilor expoziției.