Invazie de șobolani în municipiul Iași. Rozătoarele au pus stăpânire pe cartiere: „Au fost scoși 10 saci de leșuri de la subsol”

de: Redacția BZI
02:00, 04 oct. 2024

În majoritatea cartierelor din municipiul Iași este invazie de șobolani, iar locatarii sunt exasperați de această situație

Cetățenii din municipiul Iași se confruntă cu o nouă problemă. Majoritatea blocurilor au fost infestate cu sute de rozătoare. Și autoritățile locale știu de această situație, însă asociațiile de proprietari trebuie să contracteze firme pentru deratizare.

Invazie de șobolani în municipiul Iași

Oamenii au sesizat aceste lucruri și au avut mai multe situații neplăcute. Șobolanii pot fi extrem de periculoși, deoarece sunt purtători de boli. Având în vedere ritmul rapid în care se înmulțesc, situația se poate agrava. Aceștia și-au făcut adăposturi în subsolurile blocurilor și au săpat tunele prin pământ. Șobolanii pot transmite următoarele boli: leptospiroză, Salmonella, Coriomeningită limfocitară, Hantavirusul.

„Într-o zi, am avut un șoc când un șobolan a reușit să intre în baie, deși stau la etajul 4. Acesta a urcat pe țevi și a reușit să pătrundă în baie. A ros polistirenul la țeava de la wc. Pisica l-a descoperit. Am închis ușa la baie și am sunat un verișor, să vină să îl omoare. În cele din urmă, l-am scos afară pe un făraș. Credeam că este un caz izolat, se mai întâmplă, însă la câteva zile, am auzit la un vecin că are mari probleme cu șobolanii, că intră în casă. M-am dus la asociație și mi-a spus că nu reprezintă o prioritate. Să trăim cu șobolanii în casă”, a spus Denisa, o localnică din zona Tătărași Nord.

La fel este situația și în cartiere precum Mircea cel Bătrân, Nicolina, Podu Roș sau Alexandru cel Bun.

„Am văzut un șobolan cum a trecut prin fața blocului, însă am zis că nu este o problemă. Ulterior, am văzut că într-o zonă pavelele s-au surpat și câteva pisici stăteau la pândă acolo. De fapt, șobolanii au făcut galerii în grădina din fața blocului. E jale. Sigur vor intra în bloc. Asociațiile nu fac nimic”, povestește Roxana, o locatară din cartierul Mircea cel Bătrân.

Primăria nu se ocupă de rozătoare

Conform informațiilor precizate de reprezentanții Primăriei Iași, deratizarea se efectuează doar de asociațiile de proprietari. Primăria se ocupă doar de țânțari și căpușe. Astfel, doar în momentul în care rozătoarele vor ajunge într-un bloc, vor fi exterminate. Ieșenii au surprins chiar și în parcuri șobolani.

„Conform legii, de contractele de deratizare se ocupă fiecare asociație în parte. Asociațiile sunt entități cu personalitate juridică, iar subsolurile sunt exclusiv în gestiunea acestora. Pentru domeniul public, autoritatea locală are atribuții în a derula acțiuni împotriva țânțarilor, căpușelor. Primăria a semnat un astfel de contract și derulează astfel de operațiuni pe întreg teritoriul municipiului Iași”, a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Asociațiile de proprietari contractează firme autorizate pentru efectuarea deratizării. Doar că este o problemă, dacă deratizarea se face la un bloc, șobolanii se adăpostesc în alte imobile apropiate, iar la câteva săptămâni, reapar. Astfel, este indicat ca deratizarea să se facă în același timp, la mai multe blocuri.

„Fiecare asociație în parte contractează o firmă autorizată pentru a se ocupa de deratizare și dezinsecție. Conform legislației în vigoare, acestea se fac la un interval semestrial sau trimestrial. Noi solicităm în zonele aglomerate, cum este în Podu Roș, Esplanada Tătărași, zonele centrale din oraș, ca deratizarea să se facă concomitent, la fiecare asociației, ca rozătoarele să nu fugă dintr-un bloc în altul. Desigur că oamenii pot face și punctual deratizări de câte ori este nevoie, se adresează asociației, iar dacă nu primesc răspuns în 10 zile, pot contacta serviciul nostru de la primărie. Sunt probleme în unele zone, în ceea ce privește rozătoarele, de exemplu, în Podu Roș, când a fost făcută, echipele de la firma respectivă au scos aproape 10 saci plini de hoituri de la subsol”, a precizat Ioan Ciobanu, directorul general al Serviciului Asociații Proprietari Iași.

Rozătoarele sunt asociate cu o serie de riscuri pentru sănătatea oamenilor. Șoarecii și șobolanii pot transmite peste 35 de boli atât prin contact direct, cât și indirect. Printre acestea se numără Hantavirusul, ciuma, Salmonella, virusul Coriomeningitei limfocitare și leptospiroza.

Locatarii din blocuri sunt îngrijorați din cauza invaziei de șobolani din municipiul Iași.