Învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie! Ce spune ministrul Educației
Învățământul online va fi prelungit până pe 8 februarie, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că în ședința de Guvern de miercuri, 6 ianuarie, va exista o ordonanță prin care învățământul online va fi prelungit doar până pe 8 februarie, nu până la finalul anului școlar.
Sorin Cîmpeanu a precizat că există intenția de redeschidere a școlilor, astfel încât semestrul al doilea să aibă loc în bănci.
„Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.
Am fost pus în fața unei situații: «Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021». Am refuzat acest lucru și am spus «Nu». Îl inițiem până în data de 8 februarie. Deci cu bună știință mi-am am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învățământului online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Învățământul online va fi prelungit. Ce se întâmplă cu examenul național pentru clasa a opta
Ministrul Educației a menționat că examenele naționale se vor da ca și până acum.
„Nu am anunțat până acum și avem deja mai puțin de 6 luni până la organizarea examenului de Evaluare Națională. Examenele naționale trebuie să se deruleze. S-au derulat și în 2020. Ne dorim să se deruleze în maniera pe care acum o cunosc elevii. Dacă vor fi necesare schimbări vă asigur că aceste schimbări vor fi făcute în interesul elevului”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educație a precizat că 340.000 de persoane din sistemul de învățământ și-au manifestat intenția de vaccinare împotriva COVID-19, cu 10 zile înainte de termenul dat de ministru.
„Este esențial modul în care va evolua campania de vaccinare știut fiind faptul că, am solicitat tuturor unităților de învățământ școlilor și instituțiilor de învățământ superior, universităților, ca până în data de 15 ianuarie, iată tot jumătatea lunii ianuarie, mai exact orele 16:00 să avem o raportare numerică, cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învățământ.
Peste 10 zile vom avea aceste date și oficial. E vorba de 293 de persoane angajate în sistemul de învățământ preuniversitar și de aproape 47.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ superior, 340.000 de persoane. Indiferent care va fi procentul celor care se vaccinează va fi un plus. Soluția perfectă pentru eliminarea totală a riscului nu există nici în România nici în altă parte, însă putem face lucruri pentru diminuarea acestui risc”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
„Nu excludem absolut niciun scenariu”
Sorin Cîmpeanu a adăugat că redeschiderea școlilor se va face şi în funcţie de măsurile luate de alte state.
„Decizia oficială de redeschidere a şcolilor va fi luată şi în funcţie de măsurile luate de alte state precum şi ceea ce şcolile din România vor raporta cu termen de 11 ianuarie cu privire la estimarea numărului de elevi care s-au aflat în dificultate cu privire la procesul de predare învăţare învătare. Toate aceste date vor fi pe masă în a doua jumătate a lunii ianuarie şi în ultima decadă a lunii ianurie se va lua decizia. Nu excludem absolut niciun scenariu”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.